Medicul nefrolog, Romica Rusu - despre infectiile urinare la femei. „Ce facem cand apar primele simptome de cistita”
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dintre toate patologiile infectioase umane, problemele legate de infectiile urinare ocupa locul doi dupa infectiile cailor respiratorii.
Specialista, Romica Rusu remarca faptul ca exista mai multe cai de patrundere a germenilor in tractul urinar, insa cea mai des intalnita este cea transmisa in mod ascendent, numita de medici - urogena.
„Este o cale hematogena, limfogena si este calea directa prin diferite interventii, manipulatii, catetere in tractul urinar.”
Sunt cateva tipuri de infectii urinare, pe care medicii le divizeaza in doua categorii: joase si inalte.
„Infectiile urinare joase sunt uretritele si sunt cistitele, cele inalte sunt patologia inflamatorie a ureterului si cea mai de sus patologie si cea mai complicata, care poate sa ne duca la complicatii mari, este pielonefrita”, a mentionat Romica Rusu.
O perioada prielnica dezvoltarii acestor tipuri de patologii este in timpul sarcinii.
„Ar fi mai bine spus factorul mecanic care este in timpul sarcinii, adica sarcina din a noua pana in a douazeci si patra saptamana este un pericol pentru a dezvolta niste infectii ale tractului urinar, deoarece uterul incepe sa creasca, sa faca presiune asupra vezicii urinare si atunci nu este un drenaj normal de urina. O parte din urina se intoarce inapoi in caile urinare de sus pana in rinichi si atunci este un pericol pentru a face o complicatie, cum am mentionat mai anterior, pielonefrita. Alt factor care se intalneste in timpul sarcinii este schimbul de hormoni in organismul femeii, care duce la aciditatea urinei si nu in ultimul rand, cantitatea de progesteron marita in timpul sarcinii ar duce la relaxarea peretii ureterului, care iarasi nu are capacitatea de a se contracta, de a arunca urina, de a o duce in vezica urinara si atunci o parte din urina, reflux se primeste in rinichi, care in timpul sarcinii poate duce la asa o complicatie uretero-hidro-nefroza, care este un mediu favorabil pentru a se inmulti bacteriile si a ne face pielonefrita, care se intalneste la 40% in sarcina, ceea ce este un pericol si pentru viata mamei, si pentru a bebelusului”, a mentionat medicul nefrolog.
Ce cantitate de lichid trebuie sa consumam zilnic pentru a nu fi predispusi la astfel de infectii, dar si ce masuri de preventie ne recomanda specialista, afla de la Romica Rusu intr-un interviul realizat oferit in cadrul emisiunii O Seara Perfecta.
Fotograf: Alexandru Vasilos.