Dintele opt sau cum o mai numim noi, maseaua din minte este al treilea molar care se amplaseaza in cea mai indepartata zona de pe maxilare, foarte greu accesibila pentru medicii stomatologi. Maselele din minte pot aparea la orice virsta, dar de obicei, dintele opt apare la o varsta mai inaintata, cand arcadele dentare sunt deja dezvoltate si el nu are loc pentru o eruptie normala. In mod normal trebuie sa fie patru astfel de molari, doi superiori si doi inferiori, dar sunt persoane care nu-i au pe toti, ci numai cativa poate chiar si numai unul.
Molarii din minte pot fi lasati in cavitatea bucala in caz ca au o eruptie normala. In caz contrar, ei pot duce la afectarea dintelui sapte, dureri acute, inflamatia tesuturilor, infectii gingivale, dureri articulare, repozitionarea danturii de pe arcada.
Din cauza complicatiilor provocate de maseaua din minte ea necesita a fi extrasa. Motivele care provoaca aceasta interventie sunt urmatoarele:
- Eruperea partiala (o parte din masea ramane in gingie). In acest caz, igiena este foarte dificila si nesatisfacatoare, ca urmare gingia se transforma intr-un „buzunar” de acumulare a resturilor alimentare, ceea ce duce la inflamatia, durerea si infectarea gingiei.
- Nu au suficient spatiu pentru a se dezvolta ca un dinte normal, respectiv isi fac spatiu fortat ceea ce duce la impingerea molarului sapte si chiar la o inghesuire dentara.
- In cazuri exceptionale, cand molarii din minte erup intr-un mod normal, pacientii sunt nevoiti sa le acorde o atentie mai deosebita din cauza amplasarii lor. De ce? Deoarece acesti dinti sunt predispusi la aparitia cariilor dentare, care provoaca un disconfort medicului in tratarea lor. Cu cat caria este mai superficiala, cu atat e mai usor de a fi tratata, in caz contrar, daca se ajunge la o pulpita sau periodontita, dintele cu pozitie normala va fi extras.
Ce presupune o interventie chirugicala a molarului din minte
- De o impotanta majora este anamneza minutioasa a pacientului;
- Primul pas pana la efectuarea interventiei este RVG (orotpantomografia) sau (radiografia panoramica) pentru stabilirea pozitionarii acestuia;
- Anestezierea locala, mai rar generala;
- Incizia gingiei, in cazul molarilor inclusi sau semiinclusi;
- Extractia propriu-zisa, daca e un caz mai lejer. Daca nu, atunci sectionarea, dupa care extractia;
- Chiuretajul de resturi radiculare sau osoase;
- In caz de necesitate, se face suturarea plagii;
- Pansarea sterila si indicatii care sunt foarte importante in procesul de recuparare, pentru formarea cheagului de sange, pentru prevenirea sangerarii in exces, protejarea ranii de infectii.
Durata recuperarii de la 5 pana la 14 zile, dar depinde de la caz la caz, la toti este individual.
Primele trei zile sunt cele mai dureroase dupa care durerea se amelioreaza. Post chirurgical apar edeme, infamatia tesuturilor moi, trismus (deschiderea dificila a maxilarilor), incapacitatea amestecarii alimentelor dure.
Pentru o recuperare eficienta si rapida este bine sa tii cont de sfaturile medicului.
Asadar, molarul opt necesita o atentie ceva mai speciala decat ceilalti dinti. Prin urmare, sunt foarte importante vizitele regulate la medicul stomatolog, ca sa previi din timp eventuale complicatii.