13.02.2024
Luna februarie este dedicata luptei impotriva cancerului! Afla de la medicul, Diana Sochirca, cum sa depistezi cancerul mamar - VIDEO

Cel mai raspandit tip de cancer este cel mamar. Despre sanatatea sanilor a vorbit Diana Sochirca, invitata fiind in platoul emisiunii O Seara Perfecta.

In fiecare zi cel putin 8 femei sunt diagnosticate cu cancer mamar. 

Diana Sochirca a dezvaluit cand ar trebui sa-si faca fetele primul control al sanilor: „Incidenta cancerului mamar creste global, mai mult ca atat cancerul intinereste considerabil. Grupele de varsta implicate in procesul oncologic in glanda mamara daca inainte practic nu exista la femeile sub 30 de ani, acum insa pe an noi avem un grup de paciente, cam aproximativ 20-25 si 30 de ani. Primul control profilactic se face la varsta de 18 ani, cand consideram ca a finisat cresterea glandei mamare, de fapt ea s-a format si este o fetita in stare pubertara”.

Fiind intrebata care sunt schimbarile care s-au facut in ultima perioada si de ce sunt afectate tot mai des femeile tinere, Diana a mentionat: „S-a schimbat tot, noi traim intr-un ritm foarte intensiv, dar s-a schimbat in general functia reproductiva, functia ereditara hormonala la fetite. Pana nu demult se spunea ca ciclul menstrual pana la 12 ani este foarte precoce, astazi avem foarte multe fetite care au ciclu de le 10-11 ani, deci acest lucru este dat de un stres progresiv”.

Sutienul are si el un rol important in viata unei femei, Diana a povestit cum alegem sutienul corect: „Vreau sa va spun ca pana la marimea cupe B, poate chiar C purtarea sutienului nu este una obligatorie, fiindc atunci cand sanul este ferm, atunci purtarea sutienului se reduce doar la gusturi, dipozitie si frumusete. Atunci cand sanul este un pic mai mare, atunci se recomanda purtarea sutienului, acesta se poarta pe parcursul zilei, de dorit nu mai mult de 12 ore”.

Angelina Jolie si-a scos sanii, deoarece in familia sa era predispusa la cancerul mamar, Diana povestit si ca in Republica Moldova au inceput sa fie deja cazuri: „Da, in tara noastra au inceput sa se produca mastectomii profilactice. In principiu mastectomiile acestea nu sunt doar niste operatii simple, aceasta presupune inlaturarea tesutului mamar, ea nu este facuta la solicitare, dar doar atunci cand au analize in care se depisteaza probleme”.

„Silicoanele nu influenteaza in nici un fel negativ sanatatea noastra. In principiu augumentarea mamara si in general orice interventie cu silicon nu conditioneaza dezvoltarea cancerului mamar. Pacientele care fac cancer, noi facem reconstructia sanului cu implant”, a concluzionat Diana.

Articole din aceeasi categorie