26.08.2019
Lordoza: cauze, simptome, tratament
Lordoza afecteaza deopotriva copiii si adultii si se manifesta prin curbura exagerata care se formeaza la nivelul coloanei vertebrale, in special, in zona lombara (scobitura rinichilor), motiv pentru care mai este numita si „spate in sa”. De asemenea, lordoza poate fi localizata si in zona cervicala, la nivelul gatului. Postura incorecta, mostenirea genetica, anumite traume, afectiuni sau interventii la nivelul coloanei vertebrale se numara printre principalele cauze ale lordozei.

Durerea lombara, disconfortul in pozitia sezut, abdomenul iesit in afara, fesele proeminente si pieptul „umflat” sunt cele mai frecvente simptome ale lordozei. Tratamentul lordozei depinde de tipul acesteia, de cauza, precum si de gradul de evolutie a afectiunii.

Lordoza: simptome

Principalul simptom al lordozei este durerea musculara survenita, in special, in zona lombara, ca urmare a presiunii exercitate de coloana vertebrala curbata anormal. In cazul lordozei cervicale, durerea se manifesta in zona gatului, umerilor si partea din spate a trunchiului superior.

Cea mai simpla metoda de „diagnosticare acasa” a lordozei consta in asezarea in pozitia culcat pe spate pe o suprafata dura, plata – daca spatele sta lipit de suprafata, nu sunt motive de ingrijorare; in schimb, daca intre spate si suprafata exista un spatiu prin care puteti strecura mana, cel mai probabil suferiti de lordoza.

Amorteala, furnicaturile in zona lombara sau cervicala, durerile patrunzatoare, incontinenta urinara si slabiciunea musculara sunt, de asemenea, simptome specifice lordozei.

Lordoza juvenila, aparuta la copii, se corecteaza, de obicei, de la sine, odata cu inaintarea in varsta, dar poate fi si un semn al unei afectiuni mai grave, precum: paralizia cerebrala, mielomeningocel, distrofie musculara, atrofie musculara spinala, artrogripoza.

In cazul femeilor insarcinate, curbura exagerata din zona lombara, simptom, de altfel, specific lordozei, este o ajustare fireasca a coloanei vertebrale, ca urmare a pozitionarii fatului. Dupa nastere, aceasta curbura si restul simptomelor se amelioreaza.

Lordoza: cauze

Lordoza afecteaza persoanele de orice varsta, insa anumiti factori sau diverse afectiuni pot creste riscul de aparitie a acestei probleme, cum ar fi:

-Spondilolisteza – afectiune care afecteaza alinierea corecta a vertebrelor;

-Acondroplazia – o boala a cresterii oaselor care determina majoritatea tipurilor de nanism;

-Osteoporoza – o afectiune care consta in pierderea densitatii osoase, ceea ce creste riscul de fracturi;

-Osteosarcom – o forma de cancer osos care afecteaza de regula oasele lungi;

-Obezitatea - greutatea excesiva pune o presiune majora asupra coloanei vertebrale;

-Sedentarismul;

-Postura incorecta la birou.

Lordoza: diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului de lordoza, medicul va examina clinic pacientul, va nota istoricul medical si familial si va recurge la anumite teste, cum ar fi indoirea trunchiului inainte sau intr-o parte, pentru a observa daca miscarea pacientului este limitata, coloana vertebrala se aliniaza corect, curbura este flexibila sau nu etc. De asemenea, medicul va recomanda efectuarea CT sau RMN.

Lordoza: tratament

Majoritatea pacientilor cu lordoza nu necesita tratament de specialitate decat daca simptomele sunt severe. Optiunile de tratament includ medicamente pentru reducerea durerii si inflamatiilor, kinetoterapie (exercitii speciale pentru intarirea musculaturii), scaderea in greutate, corectarea posturii la birou, purtarea unei proteze, suplimentele cu vitamina D, interventie chirurgicala (rareori). 

Lordoza: preventie

Pentru a reduce la minimum riscul de lordoza, se recomanda:

-Mentinerea greutatii corporale in limite normale;

-Postura corecta la birou;

-Evitarea statului prelungit in pozitia sezut;

-Exercitiile fizice zilnice (apropierea si departarea omoplatilor, ridicarea regiunii cervicodorsale de pe sol, inclinarea si rasucirea capului spre stanga si spre dreapta etc.);

-Achizitionarea unui scaun de birou ergonomic, cu suport lombar.

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie