Din pacate, tot acest exces de stres poate duce la cresterea in greutate si apare fie ca rezultat al alegerilor alimentare nesanatoase sau a mancatului in exces, fie ca raspuns al corpului la cresterea nivelului de cortizol.
Cum ne afecteaza stresul corpul
Probabil, la inceput nu observi semnele, dar stresul isi lasa amprenta asupra corpului, de la schimbarile masei musculare si aparitia durerilor de cap, pana la stari de iritare, suprasolicitare si lipsa de control. Pe scurt, stresul ne poate afecta atat fizic si mental, cat si din punct de vedere emotional. In cele mai multe cazuri, corpul raspunde la stres prin cresterea in greutate.
Cortizolul, hormonul de stres, nu face altceva decat sa stimuleze apetitul si tocmai de aceea, multe persoane isi gasesc confortul in mancare. Mai mult, un studiu din 2015 arata ca organismul nostru se metabolizeaza mai incet atunci cand se afla sub stres.
Riscurile stresului si kilogramelor in plus
Atunci cand stresul devine greu de controlat, apar problemele de sanatate pe termen lung. Depresia, hipertensiunea, insomnia, bolile de inima, anxietatea si obezitatea, toate acestea se afla in stransa legatura cu stresul cronic netratat. Riscurile asocitate cu cresterea in greutate sunt:
hipertensiune arteriala,
diabet,
boli de inima,
accident vascular cerebral,
probleme ale functiei reproductive,
probleme la nivelul plamanilor si tractului respirator,
dureri articulare crescute.
In plus, exista chiar evidente ale unei conexiuni intre obezitate si anumite cancere precum cancerul pacreatic, de esofag, colon, san si rinichi. De asemenea, si sanatatea mentala poate avea de suferit, deoarece pot aparea depresia si anxietatea.
Cum este diagnosticata cresterea in greutate cauzata de stres
Singurul mod prin care-ti poti da seama daca faptul ca ai luat in greutate este din cauza stresului este in urma vizitei la medic, care va acorda o mare atentie fisei tale medicale si a istoricului, pe langa alte aspecte ca tiroida, care si ea poate fi vinovata de kilogramele in plus.
Cum poti reduce stresul
In final, stresul ne afecteaza pe toti, iar in timp ce unii se confrunta cu el de mai multe ori pe zi, altii il resimt doar in momentul in care interfereaza cu task-urile zilnice. Atunci cand te simti stresat, exista cativa pasi pe care-i poti urma pentru a scapa de stres:
fa exercitii timp de 20-30 de minute,
iesi in natura,
hraneste-te cu mancare sanatoasa,
suna un prieten care sa te sprijine,
elimina un task din lista de to do,
fa o pauza de 10 minute in care sa faci yoga,
cere ajutorul familiei,
mediteaza,
asculta muzica,
citeste o carte,
mergi la culcare cu o ora mai devreme,
invata sa spui „nu” lucrurilor care pot fi un stres in plus,
fa exercitii de respiratie timp de 10 minute,
elimina cafeaua si alcoolul.
Sursa foto: Google.com