Odata ce indivizii trec prin aceste etape, Erik Erikson credea ca acestia capatau experiente care ai ajutau in viitoarele etape, insa daca nu reuseau sa capete aceste experiente, nu faceau altceva decat sa duca o lupta continua. In etapa intimitate versus izolare, potrivit psihologului, succesul inseamna sa ai o relatie sanatoasa si implinita. Esecul in schimb, inseamna sa te confrunti cu singuratatea si izolarea.
Potrivit psihologului, intimitatea este o relatie sub orice forma, care presupune ”sa te imparti” cu o alta persoana” si care te ajuta sa dezvolti conexiuni personale puternice. Intr-adevar, in anumite cazuri putem vorbi si de relatii romantice. Erik Erikson era de parere ca aceasta etapa de dezvoltare are loc intre 19 ani si 40 de ani, perioada cea mai probabila in care indivizii sunt in cautarea unei relatii romantice de lunga durata. Cu toate astea, psihologul nu considera ca romantismul era principalul efort pentru a construi intimitatea. In schimb, este un moment in care indivizii pot dezvolta relatii de sustinere si implinire alaturi de persoane care nu fac parte din familie.
De exemplu, cei pe care ii considerai ”cei mai buni prieteni” in perioada liceului pot deveni un element al cercului tau intim. In acelasi timp pot deveni doar cunostinte. Aceasta este perioada in care au loc aceste diferentieri. Izolarea, pe de alta parte, este o modalitate a individului de a evita intimitatea, fie pentru ca se tem de angajamente, fie pentru ca ezita sa se deschida fata de alte persoane. Izolarea te poate preveni de dezvolarea relatiilor sanatoase, dar in acelasi timp mai poate fi rezultat al relatiilor esuate, fiind astfel un cerc de auto-distrugere. Daca ai fost ranit intr-o relatie intima, pe viitor este posibil sa-ti fie teama de o astfel de relatie. Asta poate duce la evitarea de a-ti mai deschide sufletul si poate cauza atat singuratate, cat si izolare sociala sau depresie.
De la intimitate, la izolare
Intimitatea este alegerea prin care te deschizi cate ale persoane, prin care impartasesti trairi, experiente, dar mai ales, ii arati persoanei din fata ta cine si cum esti, de fapt. Acest lucru ajuta la crearea unei conexiuni puternice, mai ales daca acelasi lucru vine si din partea celuilalt individ. Atunci cand esti respins in vreun mod, incepi sa te retragi, iar astfel apare teama de a fi refuzat sau de a nu fi ranit si nu faci altceva decat sa te indepartezi de cei din jurul tau. Mai mult, scade stima de sine, fiind mult mai dificil sa dezvolti relatii sau sa creezi noi prietenii.
De la izolare, la intimitate
Erikson era de parere ca in loc sa continui sa te dezvolti ca un individ sanatos, oamenii au nevoie sa completeze aceste etape de dezvoltare. Altfel, se vor lovi de un blocaj si nu vor mai putea completa viitoarele etape. Pentru aceasta faza de dezvoltare asta inseamni ca trebuie sa inveti cum sa dezvolti si sa mentii relatii sanatoase. De cele mai multe ori, izolarea este rezultatul temerii de a fi respins. In cazul in care te temi sa nu fi indepartat de un prieten sau de un potential partener, vei fi tentat sa eviti interactiunile in sine, iar astfel vei evita formarea viitoarelor relatii. Sa treci de la izolare la intimitate necesita sa rezisti tentatiei de a-i evita pe cei din jur. In plus, trebuie sa fii sincer cu tine si cu ceid in jur, lucru complet dificil pentru persoanele care aleg sa se izoleze.