07.11.2022
Insomnia - cum se manifesta si cum ne afecteaza tulburarile de somn? Afla de la somnologul Adrian Lupusor ce trebuie sa faci ca sa dormi mai bine: „Este o boala a secolului 21” - VIDEO

Nu poti dormi de doua, trei nopti si te gandesti ca suferi de insomnie? Diagnosticul insa poate fi cu totul altul. In cadrul emisiunii O Seara Perfecta a fost invitat somnologul Adrian Lupusor, care a abordat subiectul insomniei si a spus cum o putem rezolva fara a administra somnifere.

„Insomnia poate fi ca un simptom si poate fi ca boala. Cand e ca simptom atunci cand adormim greu, avem un somn iepuresc sau cand ne trezim des sau de dimineata tare. Sunt simptome nocturne, plus apar si simptome diurne cum ar fi oboseala, scaderea functiei cognitive, ne concentram greu, memorizam greu, suntem tristi, nervosi. Cand acest simptome se impreuneaza si se repeta de trei ori pe saptamana si dureaza mai mult de trei luni, deja stabilim ca este boala insomnia. Cam 10-15% din populatie sufera de aceasta boala. Cercetatorii americani au studiat problema insomniei in triburile care traiesc fara lumina, internet, fara agitatie, fara exces de informatie si au gasit lucruri foarte interesante. In limbajul acestor triburi nici nu exista cuvantul „insomnie”. Au gasit doar la 2% din populatia din triburi aceasta maladie. Putem spune ca insomnia este o boala a secolului 21 si este o consecinta a modului nostru de viata cu exces de emotii, cu exces de lumina si informatie. Creierul nostru este mereu intr-o stare de agitatie. Oamenii care nu pot adormi sunt prea agitati si de asta nu pot adormi”, a explicat Adrian Lupusor. 

Este corect sa rezolvam problema insomniei cu somnifere? „E o greseala sa luam somnifere din start, fiind ca insomnia poate fi cauzata de mai multi factori. Somniferul poate fi un medicament simptomatic. In cazul in care le luam din start, riscam sa ajungem la o insomnie cronica si sa dezvoltam o dependenta de acest medicament. Multe preparate care se administreaza astazi cu scop somnifer sunt preparate psihotropice, care creaaza dependenta fizica, nu doar psihica. Si este foarte greu sa te debarasezi de ele”. 

Renato Usatii s-a apucat de cantat! Ipostaze tandre alaturi de Nina Cretu si multa veselie la petrecerea de ziua lui de nastere. Vezi cum s-a distrat politicianul, dar cine au fost invitatii - VIDEO

Potrivit specialistului, in ziua de astazi, tot mai multi si mai multi oameni au problema insomniei. „Avem si noi pacienti care sunt deja pe preparat de mai multi ani. Insa, undeva este si lenea oamenilor, care vor sa rezolve problema rapid, fara a se implica mult. Insa, ei nu mereu sunt gata sa-si schimbe modul de viata. Insa schimbarea modului de viata poate fi unul din momentele cheie in cazul insomniei. Plus, probabil nici medicii nu au timp sa stea cu un pacient cu insomnie, caci intervievarea acestor persoane poate dura si pana la cateva ore. In Moldova, serviciul de medicina a somnului este abia la inceput. Exista doar trei, patru centre care se ocupa cu tulburarea de somn si mai putin cei care se ocupa cu insomnia”. 

Cum putem totusi sa tratam insomnia? „Trebuie sa excludem excesul de neliniste, anxietate, excesul de informatie si excesul de lumina. Dupa ora 18 trebuie sa evitam lumina intensa, trebuie sa avem o lumina galbena de o intensitate slaba. Trebuie sa ne expunem la o lumina intensa ziua, sa nu stam in birou, caci asa vom dormi mai bine. De asemenea, nu trebuie sa facem exces de informatie. Trebuie sa intelegem ca creierul are nevoie de liniste. E de preferat ca seara sa fie linistita. Ar trebui sa respectam orele de trezire si de culcare. Sunt studii care demonstreaza ca recunostinta fata de lucrurile care te inconjoara scade din anxietatea ta. Trebuie sa fim mai multumiti pentru tot ce avem si trebuie sa filtram emotiile pe care le traim”. 

Andreea Bostanica, la Dubai alaturi de Arsenium! Ce imagini a postat bloggerita pe Instagram - FOTO/VIDEO

„O cauza comuna a insomniei si a perpetuarii este obsesia ca oamenii vor sa dorm. Ei au deseori aceasta obsesie si se gandesc mereu ca vor sa doarma. Acesti oameni, cand se apropie seara se gandesc ca nu vor putea dormi. Un moment cheie ca sa rezolvam problema insomniei este sa ne relaxam si sa nu ne gandim ca nu vom putea dormi”, a concluzionat Adrian Lupusor, somnolog. 

Articole din aceeasi categorie