07.02.2025
În ce constă procesul de slăbire în obezitate, dar și cum o poți face într-un mod sănătos? Sfaturile medicului endocrinolog Veronica Cernelev - VIDEO

Multe persoane care își doresc să slăbească aleg să o facă fără a consulta un specialist, punându-și sănătatea în pericol. Cum poți slăbi într-un mod sănătos, află în reportajul marca iSănătate.

Procesul de slăbire trebuie să fie unul sănătos, bazat pe schimbarea stilului de viață al persoanei, pentru a evita riscurile pentru sănătate. „După datele din literatura de specialitate, 5-10% din masa corpului în perioadă de o lună ar fi un ritm fiziologic recomandat, de slăbire a masei corporale. Dietele drastice sau slăbirea bruscă în greutate determină un risc crescut de deficite nutriționale, în special de macronutrienți. Când se întâmplă o scădere bruscă în greutate în marea majoritate a cazurilor se pierde masa musculară, care este destul de greu de restabilit”, a explicat Veronica Cernelev, medic endocrinolog.

Pe lângă deficiențele nutriționale, pot apărea dezechilibre hormonale, probleme digestive, slăbirea imunității, dereglări menstruale, afectarea inimii și a metabolismului. Pentru a determina necesitatea scăderii în greutate, se poate calcula indicele masei corporale. „La persoanele supraponderale noi propunem remodelare corporală, adăugare de activitate fizică, reorganizarea stilului de viață și niciodată la persoanele normoponderale nu o să recomande nici un specialist în sănătate, scăderea ponderală. De obicei, persoanele cu probleme de control al greutății vin la endocrinolog și au certitudinea faptului că, au dezechilibre hormonale. Din experiența acumulată timp de 10 ani, problemele de control al greutății pornesc de la un dezechilibru al stilului de viață și mai rar, din partea tulburărilor hormonale”, a notat specialistul.

Ce este metapneumovirusul uman și cât de periculos e? Află totul de la medicul pneumolog Doina Rusu - VIDEO

În majoritatea cazurilor, prima intervenție constă în modificarea stilului de viață, printr-un regim alimentar personalizat și includerea zilnică a unei activități fizice moderate. „Persoana cu obezitate necesită intervenție multidisciplinară. Începe de la medicina de familie, pentru un check-up de sănătate. Continuă cu specialiști, în caz că se identifică anumite dereglări de funcție a anumitor organe vitale. Cu siguranță lucrează cu un nutriționist, apelează la un psiholog dacă se identifică anumite probleme psiho-emoționale, pentru a schimba comportamentul alimentar. Dacă vorbim despre persoanele cu obezitate morbidă, ne referim la indicele de masă corporală peste 40, atunci apelăm și la colegii chirurgi, pentru intervențiile bariatrice”, a continuat Veronica Cernelev. 

Aceste intervenții sunt recomandate în cazuri complexe și sunt adaptate individual pentru fiecare pacient. „Ele sunt repartizate în grupuri. Avem grupul malabsortiv, restrictiv și mixt. Dacă vorbim de restricție, cea mai recunoscută este micșorarea de stomac. Dacă avem din grupul de operații mixte sunt operații de by-pass, când se micșorează stomacul și se scurtează și o porțiune din intestinul funcțional”, a subliniat Dumitru Cazacu, chirurg generalist. 

Soț și soție - battle în bucătărie! Ce vor găti Katy Black și Cristian Cebotari, dar și cine se va alege cu tigaia, află astăzi, la Gusturile se Discută - VIDEO

Datorită tehnologiilor moderne și a procedurilor chirurgicale avansate, intervențiile prezintă un risc redus de complicații. Succesul acestora depinde însă de implicarea pacientului și de procesul de recuperare, a notat medicul: „Recuperarea este foarte rapidă, pacienții la noi stau 2 zile în staționar. Desigur, pacientul are nevoie de un regim dietetic special postoperator care se implementează din prima zi după o intervenție chirurgicală, pe cel puțin o lună. După aceea, el merge la nutriționist. Succesul este datorat pacientului. Aceste intervenții nu sunt făcute ca să-l penalizeze pe pacient, sunt făcute să-l ajute să-și schimbă modul lui de viață, atitudinea lui față de corpul său și față de mâncarea și cantitatea pe care o mănâncă” .

Totuși, pentru a nu ajunge la intervenții chirurgicale, este important ca persoanele cu exces ponderal să înceapă să piardă în greutate cât mai curând posibil, a notat medicul endocrinolog: „În primul rând, să încerce să facă anumite schimbări în favoarea lor. Dacă nu le reușește pe o durată de 3 luni, să apeleze la specialiștii în domeniu. Să-și dea anumiți termeni privind schimbările și așteptările să fie dozate în timp și toate acțiunile să le facă ghidat, etapizat și individualizat”.

SURSĂ FOTO: Google

Articole din aceeasi categorie