„În timpul oricărui efort vizual se spasmează mușchiul ciliar. Cu cât mai mult timp petrecem la ecrane sau lucrând de aproape, cu atât acest mușchi este mai spasmat. De aceea, cea mai bună relaxare, se realizează atunci când pacientul privește la o distanță mare. Cel mai eficient exercițiu ar fi alternarea focusării de aproape cu focusarea la distanță. Deci, pacienții privesc câteva secunde la o distanță mică, apoi la o distanță mare, la orizont, cât mai departe, astfel, se realizează această relaxare a mușchiului ciliar. Alte exerciții menite să relaxeze mușchii oculomotori sunt exercițiile spre dreapta, stânga, sus și jos. De asemenea, este benefic de a face masaj în jurul ochiului”, a spus Irina Rotaru, medic oftalmolog.
Pe lângă exercițiile oculare, pot fi efectuate diverse proceduri fizioterapeutice care au același scop, de a ameliora oboseala și durerea oculară, relaxând mușchiul ciliar.„Avem ședințele de baroterapie, care sunt efectuate cu ajutorul unor ochelari cu vacuum. Acești ochelari efectuează niște pulsații consecutive, direcționate pentru relaxarea mușchilor extraoculari. Se fac între 3-4 ședințe pe an, la toți pacienții, care au astenopie acomodativă, spasm acomodativ”, a adăugat specialistul.
O altă metodă de relaxare a mușchiului ciliar este terapia prin culori: „Un alt aparat este cel de cromoterapie, adică terapia prin culori. Noi avem terapia prin culori spectru roșu, verde, galben, albastru și mov. La fiecare pacient în parte, în funcție de patologie, noi utilizăm spectrul roșu și galben, sau verde și albastru. Cromoterapia este menită să relaxeze mușchiul ciliar și să stimuleze funcția normală a sistemului vizual”.
„Procedurile de cromoterapie sunt indicate iarăși, în funcție de patologia pacientului, de intensitatea manifestărilor clinice care le are și noi indicăm între 1-3 ședințe pe an”,a notat medicul oftalmolog.
O altă procedură ce poate fi efectuată pentru relaxarea mușchiul ciliar, îndeosebi la persoanele cu spasm acomodativ, este terapia cu laser, a spus Irina: „Aparatul este setat la anumiți parametri, un ochi se închide, rămâne expus celălalt ochi și undele laser au efectul de a relaxa acest mușchi care este spasmat. Cura de tratament este strict individualizată. Se indică 5-10 ședințe laser, cu interval de 6-12 luni, în funcție de patologia fiecărui pacient”.
„Dacă lucrezi la computer și vrei să previi oboseala oculară, ia în considerare următoarele sugestii: asigură-te că iluminarea este adecvată, amintește-ți să clipești mai des și aplică regula 20-20-20, la fiecare 20 de minute de muncă la calculator, privește timp de 20 de secunde la un obiect aflat la aproximativ 6 metri distanță”, a spus Cătălina Osoianu, reporter Pro TV și medic specialist în sănătate publică.