Ca o regula generala, medicii spun ca ar trebui sa evitati produsele eliberate fara reteta, care au ingrediente a caror denumire se termina in „caina”, deoarece acestea pot, intr-adevar sa produca o ameliorare imediata insa, daca sunt folosite in mod regulat, agraveaza iritatia.
Insusi Hippocrate, faimosul medic grec, care a trait acum mai bine de 2400 de ani, stia inca de atunci ca hemoroizii sunt vene anale dilatate, iar tratamentul pe care il recomanda era unul infricosator: arderea acestora cu un fier incins!
Hemoroizii – definitie si clasificare
Hemoroizii sunt vene dilatate localizate in peretele rectului si anusului, care provoaca durere, mancarime si, ocazional, hemoragii. Hemoroizii apar atunci cand venele rectului sau anusului se dilata, provocand sangerare. De asemenea, hemoroizii se pot inflama sau la nivelul lor se pot forma cheaguri de sange (trombi).
Exista doua tipuri de hemoroizi: hemoroizi interni si hemoroizi externi.
Hemoroizii interni, cel mai frecvent tip de hemoroizi, se dezvolta in anus, nu cauzeaza durere, dar pot aparea sangerari minore.
FOTO: medicinenet.com
Hemoroizii externi sunt, din contra, durerosi si pot, la randul lor sa sangereze.
FOTO: medicinenet.com
Ambele forme de hemoroizi se pot transforma in hemoroizi prolabati (care devin proeminenti la exterior), formandu-se o galma moale.
Hemoroizii – cauze si factori de risc
Principalul factor care conduce la aparitia hemoroizilor este reprezentat de cresterea presiunii in venele regiunii anorectale. Aceasta se intampla, in special, in timpul sarcinii, al ridicarii frecvente a unor greutati mari sau in timpul eforturilor repetate depuse la defecatie. Constipatia poate determina aparitia sau agravarea hemoroizilor.
De asemenea, statul prelungit pe scaun si varsta pot contribui la aparitia hemoroizilor.
La un numar redus de persoane, hemoroizii apar din cauza presiunii crescute din vena porta (vena mare a abdomenului care dreneaza sangele viscerelor intestinale spre ficat).
Medicul este cel care poate realiza distinctia dintre hemoroizii obisnuiti si dilatatiile venoase care apar in aceasta boala.
Hemoroizii – simptome si diagnostic
Hemoroizii pot sangera, de obicei, dupa ce persoana a avut scaun, cu aparitia unor urme de sange pe hartia de toaleta sau in materiile fecale. Sangele poate face ca apa din vasul de toaleta sa devina rosie, insa cantitatea de sange pierduta este, de obicei, mica, iar hemoroizii conduc rareori la anemie severa produsa de hemoragie.
Cand hemoroizii sunt proeminenti la nivel anal, acestia trebuie uneori sa fie impinsi inapoi cu blandete folosind degetul sau se pot interioriza de la sine.
Hemoroizii se pot umfla si pot deveni durerosi atunci cand suprafata lor este lezata sau cand in interiorul lor se formeaza un cheag de sange. Mai rar, hemoroizii pot conduce la eliminarea de mucus si determina senzatia ca rectul nu este complet golit dupa ce persoana a avut scaun.
Mancarimea care apare in regiunea anala nu reprezinta, de obicei, un simptom al hemoroizilor, insa aceasta poate sa apara in cazul in care prezenta hemoroizilor face ca igiena anala sa fie deficitara.
Medicul poate stabili cu usurinta diagnosticul de hemoroizi atunci cand acestia sunt de dimensiuni mari, numai pe baza inspectiei anusului si rectului. Examinarea cu anoscopul sau sigmoidoscopul ajuta la a stabili daca pacientul are o boala mai grava, cum ar fi o tumora.
Hemoroizii – tratament medical
Hemoroizii care sangereaza se pot trata prin injectarea unei substante care determina formarea locala de tesut fibros, procedura numita scleroterapie injectabila.
Hemoroizii interni de dimensiuni mari si cei care nu raspund la scleroterapia injectabila pot fi ligaturati folosind benzi speciale de cauciuc (o procedura numita bandare). Benzile determina rducerea dimensiunilor hemoroizilor si caderea acestora, fara aparitia durerii. Tratamentul se aplica, de obicei, numai pentru un singur hemoroid odata, la intervale de cel putin doua saptamani.
Hemoroizii interni pot fi distrusi si cu ajutorul laserului (disctructie cu laser), luminii infrarosii (fotocoagulare cu infrarosii) sau curentului electric (electrocoagulare).
Daca toate aceste proceduri terapeutice nu dau rezultate, se poate interveni chirurgical pentru extirparea hemoroizilor. Insa operatia poate produce dureri intense.
In prezent sunt evaluate tehnici noi, mai putin dureroase, cum ar fi ligaturarea arteriala a hemoroizilor efectuata sub ghidaj Doppler, in care arterele hemoroidale sunt identificate si ligaturate, reducand astfel aportul sanguin hemoroidal. O alta metoda este capsarea circumferentiala a hemoroizilor.
Hemoroizii – remedii naturale
Unele remedii mai mult sau mai putin eficiente nu sunt atestate stiintific si nu functioneaza in toate cazurile, deci trebuie sa consultati medicul inainte de a lua o hotarare.
Iata cateva astfel de remedii naturale contra hemoroizilor.
Confortul vine de la caldura
Faceti o baie cu apa calda. Ar trebui sa stati cu genunchii indoiti permitand o expunere cat mai amre a zonei anale la apa calda. Acest lucru ar putea ameliora durerea, faciliteaza circulatia sangelui in zona respectiva si ajuta la reducerea venelor dilatate.
Pentru hemoroizii externi, puteti sa folositi un pliculet cald, umed, de ceai. Caldura calmeaza iar acidul tanic din ceai ajuta la reducerea durerii si inflamatiei, favorizand si coagularea care stopeaza hemoragia.
Stati pe gheata
Umpleti o punga de plastic rezistenta cu gheata, infasurati-o intr-o bucata de material textil vechi si asezati-va pe ea. Frigul contracta vasele umflate, oferind o calmare puternica. Nu stati mai mult de 20 de minute cu sezutul pe gheata.
Tamponati, nu scarpinati!
Inmuiati un tampon de vata in hamamelis nedistilat si aplicati pe hemoroizi. Acesta este bogat in taninuri, care produc contractia vaselor de sange.
Putina vaselina care este inclusa in multe dintre tratamentele hemoroidale eliberate fara prescriptie, poate ajuta la calmarea zonei.
Vitamina E lichida si uleiul din germeni de grau au ambele reputatia de a fi eficiente. Punetii-le pe un tampon de vata si aplicati de cateva ori pe zi.
Daca o puteti gasi intr-un magazin de produse naturiste, incercati o alifie care contine tataneasa si galbenele, ce calmeaza si favorizeaza vindecarea.
Oricat de ciudat ar putea sa va para, o cataplasma cu cartof ras are efect astringent si calmant.
Leneviti putin
De cateva ori pe zi gasiti o canapea confortabila, intindeti-va si puneti-va picioarele mai sus. Ce este bun pentru nervii dumenaqvoastra tensionati este bun si pentru hemoroizi. In aceasta postura calmanta, micsorati greutatea de pe zona anala suprastresata. In acelasi timp, imbunatatiti si circulatia.
Cerealele sunt bune
Este bine sa aveti mai multe fibre in dieta. Cercetarile au aratat ca o dieta bogata in fibre poate reduce semnificativ simptomele hemoroizilor, inclusiv durerea si hemoragia. Alimentele bogate in fibre includ painea din cereale integrale, fructele si legumele proaspete, orezul brun si fructele oleaginoase.
Atunci cand includeti mai multe fibre in regimul alimentar, trebuie sa va mentineti bine hidratat pentru a evita constipatia. Asigurati-va ca beti suficiente lichide astfel incat urina sa fie de culoare galben-pal.
Hemoroizii – preventie
Orice persoana care sta timp indelungat pe un scaun trebuie sa faca putina miscare din cand in cand. Daca sunteti obosit la birou, luati o pauza si plimbati-va timp de 5 minute la fiecare ora. De fiecare data cand va ridicati, usurati presiunea rectala care duce la aparitia hemoroizilor.
Ridicarile de greutati mari exercita presiune asupra zonei anale. Daca sunteti solicitat la ridicarea unui pat sau sifonier, scuzati-va sustinand ca va doare spatele si cereti ajutoare.
Daca obisnuiti sa faceti exercitii cu greutati atunci cand mergeti la sala de forta, evitati genuflexiunile. De fiecare data cand va ghemuiti si apoi va ridicati, puneti rpesiune directa pe rect. Evitati, de asemenea, orice exercitiu care implica statul in sezut perioade lungi de timp, cum ar fi folosirea unei biciclete stationare.
Politica salii tronului. Cheia evitarii hemoroizilor nu este fortatul, asa ca scuzati-va ori de cate ori este nevoie si mergeti la toaleta. Problema cu amanatul este ca duce la constipatie, ceea ce, bineinteles, inseamna ca trebuie sa va fortati mai mult atunci cand mergeti la toaleta. Si asa apar hemoroizii.
Tineti cont si de faptul ca hartia igienica folosita ar trebui sa nu contina parfum si nu ar trebui sa fie colorata, deoarece astfel de substante pot fi iritante.
Sursa foto: Google.com