Medicul stomatolog, Adrian Mina ne spune adevarul despre unul din cele mai consumate produse din supermarketurile de pretutindeni.
Inca din cele mai vechi timpuri guma de mestecat exista sub diferite forme, cu diferite arome si texturi. In Antichitate oamenii mestecau seva unor arbori, baza folosita in prezent pentru majoritatea gumelor de mestecat.
„Guma de mestecat ne improspateaza respiratia neutralizand mirosurile neplacute, insa este bine sa o consumam doar cateva minute si nu ore intregi. Ea stimuleaza secretia, salivarea si neutralizeaza aciditatea aparuta dupa masa, avand astfel rol anti-carie prin reechilibrarea proceselor de mineralizare si demineralizare aparute in cursul meselor. Din pacate, multe produse de acest tip contin zahar, pentru a le face mai gustoase. Acesta accentueaza practic demineralizarea dintilor prin mentinerea unui ph salivar scazut si favorizeaza aparitia cariilor. Deci intr-un final, rezultatul pozitiv al stimularii secretiei salivare este practic anulat de zaharul din compozitie”, explica medicul stomatolog.
Fumatul si mestecatul de guma in acelasi timp, un obicei nociv
Optim ar fi sa renuntam definitiv la guma de mestecat sau macar sa alegem o varianta fara zahar. De asemenea, nu trebuie sa asociem mestecatul gumei cu fumatul, dar nici sa credem ca aceasta poate inlocui periajul dentar.
„Pentru consumatorii de guma de mestecat, cea mai buna varianta de consum este cea a produselor care nu contin zahar, iar momentul optim consumului ar fi dupa mese. De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca gumele de mestecat contin asa numitele „E-uri” alimentare care sunt nocive pentru organism daca sunt consumate in cantitate mare. Nu trebuie sa asociem mestecatul gumei cu fumatul, pentru ca efectele nocive ale acestuia sunt potentate. In ultimul rand trebuie mentionat faptul ca aceste gume de mestecat nu vor inlocui niciodata un periaj dentar corect realizat si ca in lipsa acestuia, efectele pozitive ale gumei de mestecat sunt aproape nule, cele negative fiind pe primul loc”, recomanda medicul stomatolog Adrian Mina.
Sursa foto: Google.com