Inlocuieste carnea rosie cu cea alba.
„Carnea rosie precum cea de miel este lipsita de fibre precum si de alti nutrienti care au un rol protector asupra organismului. Carnea rosie contine proteine animale, grasimi saturate si o serie de compusi care, la temperatura mare, sporesc riscul de cancer. Nu o consumati in exces. Recomand in schimb carnea alba, saraca in grasimi si bogata in proteina. Carnea alba de curcan este recomandarea mea pentru masa de Paste”, spune Gianluca Mech.
Consuma cat mai multa limonada fara zahar si adauga lamaie peste friptura de miel.
Lamaia poate taia din aciditatea produsa de carne.„Daca totusi consumi friptura de miel, adauga zeama de lamaie pentru a-i taia din aciditate. Carnea produce acid in organism, iar rezultatul pe termen lung este foarte daunator. Un truc pentru a compensa aciditatea este fie de a consuma multe legume sau a adauga suc de lamaie peste carnea de miel, care este alcalina si sa incercam sa bem limonada fara zahar”, explica nutritionistul italian.
Consuma mai multe legume verzi.
„Legumele verzi taie pofta de dulce, astfel ca vei manca mai putin cozonac daca vei consuma la masa legume verzi. Este primavara, legumele se gasesc deja proaspete la tarabele din piete, asa ca serviti la masa de Paste o salata de legume verzi si veti observa ca pofta de dulce este redusa semnificativ. Fibrele din legume incetinesc viteza cu care zaharurile trec din stomac in sange, asadar organismul are timp sa le foloseasca si sa le transforme in energe si nu in grasimi”, adauga specialistul.
Fa mai multa miscare.
„Sportul face mult bine. Ar trebui sa facem 10.000 de pasi pe zi, iar, dupa o masa copioasa precum cea de Paste, trebuie sa ne ambitionam si sa iesim imediat la plimbare si sa facem miscare. Daca mananci prea mult te apuca starea de somnolenta pentru ca organismul are de digerat prea multa mancare. In loc sa te intinzi in pat, recomand imediat miscarea. Somnul in timpul zilei nu este recomandat pentru ca scade energia si incetineste metabolismul, astfel ca ceea ce consumi se transforma repede in rezerva de grasime. Mai mult, trebuie sa stii ca sedentarismul dauneaza grav sanatatii. Studiile au aratat ca diabetul este legat mai mult de sedentarism decat de ceea ce consumi”, explica Gianluca Mech.
Mananca putin si de calitate.
De multe ori specialistii recomanda sa consumam alimente de calitate pentru a ne putea bucura de gustul lor, dar mai ales de beneficiile pentru sanatate.„Tot timpul calitatea trebuie sa primeze, in special de Sarbatori cand lumea gateste prea mult si cand esti tentat sa gusti din toate. Le recomand tuturor sa puna masa de Paste alimente mai putine, dar ce contin ingredientele cele mai bune. Pot fi alimente scumpe, bio, pe care nu le consumam in fiecare zi, dar care, acum, la o ocazie atat de speciala, pot fi alese pentru a ne bucura de gustul lor si de sanatatea pe care ne-o ofera. Masa de Paste trebuie sa fie o ocazie in care ne bucuram de viata alaturi de cei dragi, si nu de a avea probleme de sanatate”, completeaza nutritionistul.
Ti-au fost utile sfaturile specialistului?
Sursa foto: Google.com