Modul în care ne alimentăm influențează în mod direct sănătatea sistemului digestiv, iar ficatul este printre primele organe care au de suferit. „Cele mai frecvente patologii hepatice, care se întâlnesc și cu care pacienții se adresează la doctori, sunt așa-numitele boli cronice ale ficatului. Acestea includ hepatitele, boala ficatului gras și ciroza hepatică. Ultimul deceniu, ficatul gras a venit ca un tsunami peste hepatologia modernă, luând locul hepatitelor virale în tratamentul cărora avem mari succese, în special în ultimii 10 ani”, a explicat medicul gastroenterolog Eugen Tcaciuc.
Boala ficatului gras se deosebește de steatoza hepatică alcoolică și apare ca o complicație secundară a unei alte patologii.„Prima cauză este obezitatea, ulterior diabetul zaharat tip 2 și dislipidemiile. Un procent foarte mare de pacienți cu obezitate au steatoză hepatică, de asemenea mai mult de 25% din pacienții cu DZ tip 2 și o bună parte cu dislipidemii, hipertrigliceridemii, hipercolesterolemii, la fel, fac ficat gras”, a mai notat medicul.

În cazul ficatului gras, celulele hepatice sunt infiltrate cu molecule de grăsime, iar procesul este reversibil, dacă se elimină cauza care a dus la apariția acestuia, a subliniat medicul:„În steatoza hepatică riscul este progresarea spre ciroza hepatică. Aceasta este patologia gravă a ficatului, de rând cu carcinomul hepatocelular. Inițial, avem ficat sănătos, după care are loc infiltrația de aceste molecule de grăsime în hepatocite. Ulterior, poate apărea așa-numita steatohepatita. Din cauza grăsimii are loc un proces inflamator în ficat, țesutul conjunctiv se dezvoltă progresiv, dacă nu intervenim, și în cele din urmă, se dezvoltă ciroză hepatică cauzată de sindromul metabolic”.
Ciroza hepatică, odată instalată, este ireversibilă. Pe fondul fibrozei, hepatocitele nu își îndeplinesc funcțiile.„Diagnosticul ficatului gras este destul de simplu. În cazul în care pacientul se adresează la doctor, doctorul găsește la examenul obiectiv ficatul mărit, probele ficatului modificate, îl trimite la ultrasonografie și la ecografie sunt semne specifice pentru ficat gras. După care urmează o serie de investigații, care ar preciza care este cauza ficatului gras”, a spus Eugen.

Principala tactică de tratament în steatoza hepatică se concentrează pe tratarea patologiilor care au determinat apariția acesteia, a spus specialistul:„În primul rând, recomandăm pacientului normalizarea masei corporale. Recomandăm o dietă echilibrată, cu reducerea grăsimilor saturate și a carbohidraților, a dulciurilor. Pe de altă parte, insistăm asupra activității fizice, deoarece are o importanță foarte mare în tratament. La pacienții cu diabet zaharat tip 2 este important de a corija glicemiile. În primul rând, alimentar, în al doilea – medicamentos, dacă este necesar”.
În cazul dislipidemiilor sunt administrate preparatele specifice și, la fel, se acordă o mare importanță alimentației.„Vine la mine la consultație pacientul obez și cere de la mine medicamente pentru ficat gras, și eu îi explic că, dacă i-aș administra toate medicamentele care se indică în această situație, va avea așa o eficacitate (mică). În cazul în care, va normaliza masa corporală, eficacitatea va fi iată atât de mare. Vreau să accentuez că pacientul nu trebuie să mizeze pe o tabletă magică, dar trebuie să mizeze pe faptul, ca să lucreze cu cauza care a dus la ficat gras, în cazul dat obezitatea”, a mai notat Eugen Tcaciuc.

Având în vedere cauzele principale, putem adopta unele măsuri de prevenire a steatozei hepatice.„Stilul de viață este foarte important în dezvoltarea bolii ficatului gras. Pe de o parte, aportul de calorii, în primul rând de carbohidrați: băuturile îndulcite, dulciurile, dar și excesul de fructe, unde este multă fructoză și glucoză, acest aport caloric va duce la obezitate și ulterior, la boala ficatului gras. Sedentarismul are o importanță foarte mare în dezvoltarea bolii ficatului gras”, a explicat medicul.
O activitate fizică moderată, dar regulată, va preveni inclusiv, dezvoltarea ficatului gras. Având în vedere că această patologie poate afecta chiar și copiii, adoptarea unui stil de viață sănătos devine esențială pentru toți.
SURSA FOTO: FACEBOOK