05.03.2019
Esti ingrijorata ca nu ramai insarcinata? Ginecologul Diana Mitriuc: "Femeile trebuie sa invete cum sa calculeze corect timpul de debut al ovulatiei." - FOTO
Daca vrei sa ramai insarcinata, dar esti ingrijorata, pentru ca tot nu vezi pe testul de sarcina cele doua liniute mult dorite, nu te descuraja, dar informeaza-te si mai aprofundat la acest subiect si afla care este motivul intarzierii.

Ai luat marea decizie ca vrei sa ramai gravida si sa te bucuri de maternitate? Din acea clipa, timpul nu iti este un aliat, pentru ca trebuie sa astepti „verdictul” luna de luna, ca sa afli daca ai ramas gravida sau trebuie sa continui cu perseverenta incercarile. Uneori, drumul poate dura chiar si ani de zile, timp in care sperantele se mai diminueaza, apar tristetile, neputintele.

In continuare, medicul obstetrician-ginecolog, Diana Mitriuc, vorbeste despre procesul de ovulatie, semnele acestuia, metodele de calculare a procesului dat, dar si despre cazurile esuate.

Ovulatia - momentul in care ovarul elibereaza un ovul ajuns la maturitate, apt de fecundare

Unele cupluri calculeaza momentul ovulatiei pentru planificarea sarcinei mult asteptate. Altii vor sa foloseasca acesta informatie ca metoda de contraceptie. Dar si unii, si altii trebuie sa stie cum sa determine corect timpul de maturarizare a ovului.

Pentru a calcula ovulatia, trebuie sa cunoasteti durata ciclului menstrual si data ultimei perioade menstruale, precum si sa luati in considerare semnele suplimentare. Ciclul menstrual difera la fiecare femeie in parte si se calculeaza din prima zi a mentruatiei pana la urmatoarea mentruatie.

Ovulatia apare la un moment dat al ciclului menstrual si dureaza aproximativ 18-36 de ore. In acest moment, spermatozoidul este cel mai probabil sa gaseasca si sa fertilizeze ovulul. Daca se intampla acest lucru, embrionul se ataseaza la peretele uterului si incepe dezvoltarea fatului. Prin urmare, acele femei care doresc sa ramana insarcinate ar trebui sa invete cum sa calculeze corect timpul de debut al ovulatiei.

Cum se calculeaza ovulatia in mod calendaristic

Aceasta metoda functioneaza numai daca utilizati un calendar al ciclului menstrual si stiti exact momentul si durata menstruatiei. Pentru a crea un calendar de ovulatie si a calcula timpul de ovulatie, trebuie sa marcati inceputul si sfarsitul ciclului menstrual in termen de sase luni. Astfel, aflam ce fluctuatii apar si putem sa determinam valoarea medie. Trebuie sa stiti ca durata ciclului menstrual este un lucru destul de individual. Pentru diferite femei, acesta variaza de la 19 la 35 si chiar 40 de zile. Conform conceptelor medicale, ovulatia are loc cu 14 zile inainte de urmatoarea perioada menstruala. Cu un ciclu mediu de 28 de zile, aceasta data se incadreaza in a 14-a zi a ciclului. Adica, fereastra de fertilitate, tinand cont de viabilitatea spermatozoizilor, este cea de-a 10-a zi a ciclului. Dar pentru multe femei, ovulatia variaza si poate avea loc la orice data intre ziua a 10-a si a 22-a a ciclului menstrual. Cu toate acestea, daca nu puteti ramane gravida in perioada de fertilitate „standard", incercati sa o extindeti in functie de datele noi.

Metoda calendarului nu ia in considerare caracteristicile individuale si stilul de viata.

Nu va bazati pe calculele metodei calendarului pentru planificarea familiala naturala, daca aveti un ciclu lunar neregulat, daca ati devenit mama cu cateva luni in urma, continuati sa alaptati sau daca recent ati intrerupt administrarea contraceptivelor hormonale.

Cum se calculeaza ovulatia online

Majoritatea serviciilor web sunt construite pe aceeasi ipoteza, ca ovulatia se intampla cu 14 zile inainte de inceperea urmatorului ciclu menstrual. Prin urmare, au aceleasi dezavantaje ca metoda calendaristica in sine. Astfel, aceste aplicatii pot ajuta in continuare la stabilirea perioadei cele mai fertile. Pentru calculele online, puteti utiliza calendarul de ovulatie unde trebuie sa introduceti data inceperii menstruatiei anterioare, durata mentruatiei, de asemenea, va va cere sa introduceti datele a mai multor perioade lunare anterioare si, pe baza acestora, veti calcula sigur ciclul. Ca urmare a calculelor veti primi: fereastra fertila, data probabila a ovulatiei, data inceputului urmatoarei mentruatii, data la care testul de sarcina va da un rezultat clar.

Semne de ovulatie

Exista mai multe semne care va vor ajuta sa aflati despre apropierea ovulatiei:

  • Modificari ale cantitatii, culorii si densitatii secretiilor – ele devin similare cu albusul de ou crud. Acesta este unul dintre primele semne vizuale asociate cu modificarile hormonale din organism, asociate ovulatiei. Imediat dupa finalizarea procesului de ovulatie, cantitatea lor scade, acestea devin mai putin vizibile. Caracteristica respectiva nu este relevanta pentru acele femei care sufera de patologii ginecologice, ce afecteaza cantitatea si consistenta mucusului.
  • Cresterea temperaturii bazale (in repaus) - cu 0,2-0,6°C. Pentru a urmari acest fenomen, faceti un obicei de a masura temperatura in fiecare dimineata (masurarea se face pe cale rectala imediat dupa trezire). Temperatura bazala la inceputul ovulatiei usor scade, iar a doua zi, creste cu cateva zecimi de grade. Pentru a monitoriza schimbarile de temperatura si a le asocia cu exactitate la ovulatie, se recomanda sa se masoare temperatura timp de cateva luni la rand.
  • In perioada de ovulatie, multe femei au dorinta sexuala crescuta.
  • Glandele mamare sunt capabile sa raspunda abordarii ovulatiei, fiind tensionate si sensibile la atingere.
  • Balonare usoara, disconfort si durere in abdomenul inferior. 

Toate aceste semne, de asemenea, nu ofera o garantie absoluta pentru a calcula corect ovulatia, ci ajuta la clarificarea momentului aparitiei acesteia.

NU TOATE CICLURILE SUNT OVULATORII

Din diverse motive, ovulul nu poate parasi foliculul. In acest caz, ciclul menstrual nu este deranjat, iar menstruatia are loc ca de obicei. Aproape fiecare femeie de 1-2 ori pe an nu ovuleaza la momentul potrivit. Cauza lipsei ovulatiei poate fi ritmul de viata, stresul si de asemenea, prezenta unor patologii cum ar fi: boli ale glandei tiroide, tulburari metabolice, patologii ginecologice.

ALTE METODE PENTRU DETERMINAREA OVULATIEI

Pentru a determina debutul ovulatiei, puteti utiliza teste speciale numite teste de ovulatie, care pot fi achizitionate din farmacii. Este un test pentru determinarea hormonul luteinizant din urina care indica maturarea ovului. Pentru a observa o schimbare in concentratia acestui hormon, trebuie sa incepeti sa faceti teste in avans inainte de debutul ovulatiei.

Metoda cea mai exacta de determinare a ovulatiei ramane a fi examenul ultrasonografic efectuat in acesta perioada.

Acum sunteti inarmat cu cunostinte, puteti calcula debutul ovulatiei si puteti folosi aceasta cunoastere pentru a obtine un rezultat bun!

Da like paginii noastre de Facebook si fii perfect informata!

Sursa foto: Google.com 

Articole din aceeasi categorie