11.10.2019
Elimina stresul: 7 modalitati simple
Stresul este boala zilelor noastre cauzata de prea multe lucruri de facut la job si acasa, dar si de explozia de informatie care ne oboseste si ne streseaza. Exista si momente in care poti simti ca pierzi cntrolul si ai nevoie rapid sa te calmezi. Iata ce spun specialistii americani ca ar trebui sa faci, in functie de cat timp ai la dispozitie.

Elimina stresul intr-un minut

Apasa un punct pe incheietura

Se pare ca organismul nostru are un “buton”prin care se elibereaza stresul. Intre tendoane, doua, trei degete deasupra interiorului incheieturii este un punct numit „pericardium 6” (PC6). In situatiile stresante, spun studiile, daca apesi cu degetul in acest punct, vei obtine un efect de calmare a sistemului nervos central. De tinut minte!

Respira

Expertii spun ca atunci cand ne incetinim respiratia poti iesi mai rapid din starea de “ lupta sau fugi” in care intra organismal atunci cand este stresat. Astfel, se pare ca scade nivelul cortizolului, cunoscut ca fiind hormonului stresului. Unii terapeuti ce recomanda respiratia pentru relaxare spun ca urmatorul exercitiu este rapid si cu efecte imediate: inspira si expira pe nas rapid de cinci ori la rand, apoi fa o scurta pauza. Apoi repeta pana ajungi la un minut. Vei incepe sa simti cum tensiunea se disipeaza si dispare.

Elimina stresul in 5 minute

Ia o bombona mentolata

Atunci cand esti coplesit de taskurile zilnice, creierul intra in DMN ( “default mode network”), o stare care este asociata cu depresia, dar si multe ganduri analitice. Autoarea cartii “The Stress-Proof Brain”, Melanie Greenberg, psiholog clinician, spune ca in aceasta stare creierul este conectat la taskurile nefinalizate si acest lucru ne poate distrage de la a ne bucura de momentul respectiv. Si, se pare ca atunci cand mestecam o guma sau mancam o bomoboana, acest tip de activitate activeaza TPN (“task-positive network”), ceea ce inactiveaza starea anterioara asociata cu depresia. Prin urmare, bombonelele mentolate pot fi o modalitate eficienta de a alunga stresul!

Imbratiseaza-te!

Dar nu orice fel de imbratisare, ci una tip fluture. Iata cum: pune mana dreapta pe umarul stang si mana stanga peste mana dreapta astfel incat sa atinga umarul drept. Apoi, loveste usor cu mana stanga umarul drept si mana dreapta umarul stang, pe rand, timp de 5 minute. Melanie Greenberg spune ca stimularea bilaterala a corpului produce, ca raspuns, o relaxare psihica profunda, ca atunci cand un bebelus adoarme instant.

Spune stop dezordinii

Mediile haotice, dezorganizate creeaza si mai mult stress, spune Susan Biali, autor al cartii “Traieste viata pe care ti-o doresti”. “Aloca 5 minute pentru a face ordine si, automat, te vei simti mai bine”. Beneficiile unui mediu curat si ordonat sunt multiple. Pe de o parte, este ultracunoscut faptul ca intr-un mediu organizat ai sentimente de claritate si control. Dar cercetatorii mai spun si ca atunci cand iti duci la indeplinire taskurile cu ajutorul mainilor , acest lucru poate avea un impact therapeutic de calmare asupra creierului. “Atunci cand sunt si simturile implicate, precum atingerea, reusesti sa iesi din acea stare stresanta, avand un efcet aproape ca cel al meditatiei”, spune Biali Haas.

Elimina stresul in 10 minute

Gandeste-te la lucruri pozitive

Aminteste-ti cum te-ai simtit in cea mai recenta vacanta sau care era energia pe care ai simtit-o intr-o zi importanta din viata ta, de exemplu ziua in care te-ai casatorit. “Cand esti stresat, daca iti imaginezi ca esti intr-un loc in care te-ai simtit bine, chiar te poate ajuta sa te simti bine”, spune Melanie Greenberg. Amintirile fericite te pot ajuta sa domolesti furia si emotiile negative, spun specialistii. Iar daca ti-e greu sa mergi cu mintea in acel loc sau in acel moment cand ai fost fericit, uita-te in telefon. Asta te poate ajuta sa iti reamintesti mai usor vibratia si sentimentele din acele zile. 

Bea un ceai

Sistemul nervos central este de vina pentru sentimentul de agitatie pe care il ai atunci cand esti anxios. Asta pentru ca sistemul nervos central poate fi suprasolicitat cand corpul incearca sa proceseze stresul cronic sau cel neeliberat. Unii specialisti recomanda ceai de floarea pasiunii sau de roinita, pentru ca ambele calmeaza sistemul nervos central. Mai mult, ritualul de a-ti face ceaiul te ajuta sa te calmezi si sa iesi din spirala stresului care iti face atat de mult rau.

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie