13.09.2019
E-urile din alimente. Care sunt cele mai periculoase E-uri si care sunt inofensive
Sunt produse de sinteza, pe care le gasesti intr-o multime de alimente procesate – de la mustar la bomboane pentru copii. Efectul lor asupra sanatatii este controversat. Unele sunt inofensive, altele pot favoriza aparitia cancerului. Vezi mai jos care sunt cele mai periculoase E-uri din alimente, dar si care sunt inofensive.

E-uri controversate din alimente:

Marile companii alimentare se lauda ca produsele lor sunt din ce in ce mai sanatoase, naturale, „fara E-uri”. Cu toate acestea, anumiti aditivi de sinteza continua sa fie folositi pe scara larga, chiar daca se banuieste ca nu au efecte tocmai benefice asupra organismului.

Aditivii alimentari – „E”-urile – sunt un continuu subiect de controversa si de dezbateri aprinse. Unii ii condamna „in corpore”, altii incearca sa le puna in lumina si avantajele.

Exista specialisti care sustin ca beneficiile aditivilor depasesc riscurile pe care le prezinta. Adaugati in produsele alimentare, au rolul de a reduce riscul anumitor boli - spre exemplu, nitritii folositi la conservarea carnii previn intoxicatii cu toxina bacilului botulinic. In alte cazuri, cresc valoarea nutritiva a unui produs – precum vitamina E, adaugata diverselor alimente. Prin prevenirea alterarii, majoritatea lor asigura prezenta unei mai mari varietati de alimente pe piata, la preturi rezonabile.

Desigur, exista si aditivi al caror rol este doar ca alimentele sa arate mai bine si sa aiba un gust mai bun– si aici apare din nou controversa. In principiu, legea interzice utilizarea E-urilor care pot induce in eroare consumatorul si care prezinta risc pentru sanatate.

Exista si E-uri bune:

Majoritatea aditivilor alimentari trebuie mentionati pe lista ingredientelor de pe eticheta, utilizandu-se numele lor intreg sau codul „E”. Trebuie, de asemenea, sa se mentioneze tipul de aditiv - spre exemplu „conservant” sau „colorant”. Daca un aditiv alimentar a primit un cod „E”, inseamna ca a trecut testele de siguranta toxicologica si a fost aprobat pentru utilizarea in intreaga Uniune Europeana. Aprobarea este revizuita in functie de datele stiintifice de ultima ora.

Totusi, studii la nivel mondial arata ca oamenii se tem de toxicitatea aditivilor, chiar daca sunt permisi in alimente in cantitati foarte mici.

Iata de ce E-uri sa te feresti!

Studiile au aratat ca urmatoarele E-uri au potential CANCERIGEN:

E110 –Se afla in diverse dulciuri: prajituri, budinci, sucuri.

E123 –Prezent in jeleuri, branza topita, dulciuri rafinate.

E124 – Mezeluri.

E127 - Inghetata, prajituri, bomboane, bauturi carbogazoase.  

E211 - Bauturi carbogazoase.

E249/E252 - Mezeluri si alimente conservate, branza.

E320 – Supe concentrate, guma de mestecat, sosuri.

E 954 – Dulciuri, bauturi racoritoare, guma de mestecat.

Aditivi sub semnul intrebarii!

Tartrazina

Cunoscut si ca E102 sau ca „FD & C Yellow 5”, acest colorant galben artificial se gaseste intr-o gramada de produse – bomboane, lactate, macaroane. Multe companii l-au scos de pe lista aditivilor folositi. Doza zilnica admisa este de 7,5 mg/kg corp, si nu e recomandat sa o depasesti.

Galat de propil

Cunoscut si sub numele de E310, figureaza in cartile de specialitate ca un antioxidant artificial, al carui consum frecvent nu este recomandat. Scopul sau principal este de a preveni oxidarea produselor uleioase. Adaugat in alimente precum maioneza, galatul de propil are actiune similara cu cea a hormonilor din organism, ducand la perturbarea sistemului endocrin.

Sursa foto: Google.com 

Articole din aceeasi categorie