06.12.2019
Dieta in depresie si anxietate: ce alimente trebuie sa consumi
Numeroase alimente pot ajuta in lupta cu depresia si anxietatea, iar asta nu o spunem noi, ci oamenii de stiinta. Nutritionistul Gianluca Mech explica exact ce tip de alimente trebuie sa consumam pentru a lupta impotriva acestor afectiuni grave.
Dieta in depresie si anxietate: ce alimente trebuie sa consumi

De asemenea, subliniaza ca nu exista o dieta anume care sa ne scape de probleme precum depresia si anxietatea, ele fiind tratate medical. Totusi, exista alimente care au capacitatea de a imbunatati starea de spirit a unei persoane si un regim alimentar echilibrat poate fi benefic pe termen lung.

„Legatura dintre regimul alimentar si diferite afectiuni este din ce in ce mai stransa, iar depresia nu face exceptie. O dieta echilibrata ne furnizeaza toti nutrientii necesari pentru buna functionare a organismului, dar nu multi oameni stiu sa isi construiasca alimentatia care sa le ofere nutrientii necesari pentru a combate chiar si starile de depresie.

Respectarea regulilor unei diete echilibrate poate contribui la imbunatatirea simptomelor depresive, deoarece aceste reguli au scopul de a oferi organismului mai multa energie si nutrienti specifici pentru buna functionare a creierului, de a ne hrani cu alimente care stabilizeaza nivelul zaharului din sange si care stimuleaza neurotransmitatorii creierului, precum serotonina. Este important ca alimentatia unui om sa contina un aport corect de saruri minerale si vitamine”, explica nutritionistul Gianluca Mech.

Image result for anxiety photography

Gianluca Mech dezvaluie si care sunt alimentele ce ne pot imbunatati starea de spirit, toate avand in comun un aminoacid esential: triptofanul.

Consumul de alimente bogate in triptofan este de o importanta fundamentala pentru sanatate. Triptofanul este, de fapt, un aminoacid esential care, prin urmare, nu este sintetizat de corpul uman si din acest motiv este necesara integrarea acestuia in dieta. Principalele particularitati ale triptofanului sunt inducerea somnului si puterea antidepresiva si anxiolitica. De asemenea, are capacitatea de a reduce senzatia de foame si este folosit de psihiatri pentru a trata comportamentul agresiv. Deficitul de triptofan produce diverse probleme precum apatie, insomnie, leziuni ale pielii, cresterea in greutate si depresie”, declara specialistul.

Lactate si branzeturi

„Exista diverse alimente bogate in triptofan care, daca sunt consumate in mod regulat, pot ajuta la cresterea bunastarii organismului. Principale sunt produsele lactate si branzeturile de toate tipurile. Ouale, crustaceele si pestele sunt, de asemenea, alimente excelente, bogate in triptofan. Este important de stiut ca proteinele, chiar daca sunt bogate in triptofan, incetinesc sinteza serotoninei”, explica nutritionistul.

Image result for cheese

Soia

„Iubitorii de soia este bine sa stie ca acest aliment special este printre cele mai bogate in triptofan. La fel semintele si laptele de soia, precum si tofu. Leguminoasele si cerealele integrale nu pot lipsi din dieta celor care doresc sa creasca procentul de triptofan din corpul lor, in special, nautul, fasolea si lintea. De asemenea, este util sa mancati ovaz, grau si orez brun. Fructele uscate sunt si ele recomandate, mai ales cand este vorba de alune si migdale”, adauga nutritionistul.

Image result for soya milk

Fructe, legume si ciocolata

„Fructele si legumele sunt, de asemenea, bogate in triptofan. Mango, curmalele si bananele sunt printre cele mai potrivite alimente pentru a-l suplimenta. Toate legumele sunt indicate, precum si cacaoa, atat sub forma de pudra, cat si sub forma de ciocolata”, recomanda nutritionistul Gianluca Mech.

Image result for fruits chocolate

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie