Conform unei companii de analiza media din SUA, americanul de rand petrece aproximativ 2 ore si 51 de minute pe telefon zilnic, cam 5 ani si 4 luni din viata ta. Cu 36% mai mult decat ne petrecem timpul pentru mancare si bautura. Ceea ce inseamna ca de fiecare data cand te uiti pe instagram este o manifestare a dependentei tale. Primul pas al recuperarii ar trebui sa fie acela de a-ti recunoaste problema. Pentru ca da, folosirea excesiva a telefonului mobil ne poate afecta sanatatea fizica si mentala. Daca inca nu esti convins ca esti dependent de smartphone sau ca acest text nu e pentru tine, iata 6 lucruri alarmante ce ar trebui sa te puna pe ganduri.
Testul care iti masoara dependenta de telefon
Stii toate quiz-urile haioase de pe Facebook, nu? Iata unul care chiar ar merita cateva minute din viata ta. Smartphone Compulsion test a fost dezvoltat de David Greenfield, de la Centrul pentru Dependenta de internet si tehnologie de la scoala de Medicina a Universitatii Connecticut. Potrivit lui Greenfield Un raspuns afirmativ la peste 5 intrebari din cele 15 indica faptul ca relatia dintre tine si telefonul tau este una problematica. Incearca-l si tu, dar fii pregatit! Ai putea credeca poate obtine sub 5 raspunsuri affirmative doar cei care nu au smartphone.
Aplicatiile social media sunt create in asa fel incat sa te“prinda”
Te trezesti adesea ca stai (zeci de) minute in sir pe telefon fara sa iti dai seama? Sau ca dai refresh la feed-ul de pe FB, desi doar ce ai facut asta cu cateva minute inainte? Nu te condamna prea tare si nu te considera o persoana slaba!! Adevarul e ca fiecare aplicatie a fost creata intr-un mod inteligent de experti care stiu sa-ti manipuleze chimia creierul astfel incat sa te atraga sa o folosesti intr-un mod care sa dea dependenta. De exemplu, instagram-ul contine un anumit cod care iti arata instant like-urile la o postare, astfel incat sa te determine sa nu iesi din aplicatie dupa ce ai postat, ci sa ramai acolo sa vezi cine iti da like in timp real.
Smartphone-urile au ceva in comun cu pacanelele
Cunosti foarte bine acel frison al anticiparii atunci cand telefonul face un zgomot: poate fi un mesaj de la tipul misto de la petrecere sau un mail despre un proiect interesant. Psihologii au un termen pentru acest sentiment irezistibil al imprevizibilitatii: recompense intermitente. Si ghici care alta masinarie incurajeaza comportamente dependente bazandu-se pe acel sentiment minunat ca se poate intampla ceva extraordinary in orice moment.
Telefoanele ne afecteaza creierul
Simti ca nu te mai poti concentra? simti ca ai inceput sa ai probleme cu memoria de cand folosesti mai des telefonul? Ei bine, nu e doar in imaginatia ta. sunt specialisti care spun ca atunci cand citim in digital media, multitudinea de reclame, link-uri si informatii ne determina sa ne pierdem concentrarea. E un amestec de stari: esti si concentrat, dar si distras, in acelasi timp, o contradictie, de fapt. si daca sentimental de a fi distras poate fi temporar, are, totusi, efecte pe termen lung. iar aceasta modalitate de a fi distras in mod frecvent, dar care necesita, totusi concentrare, poateproduce anumite modificari de lunga durata in creier.
Aplicatiile vand cel mai de pret lucru pe care il avem
Da, sa-ti petreci timpul in social media e fun, doar ca specialistii ne atrag atentia ca aceste platform inseamna mai mult decat un loc unde sa ne postam noi selfie-urile. V-ati intrebat de ce toate aplicatiile social media sunt gratis? Pentru ca, in realitate, noi nu suntem clientii, iar platform insasi nu e produsul. In schimb, clientii sunt cei care fac publiciate pe aceste platforme. Si produsul vandut este… atentia noastra, a celor care suntem pe acele platform. Este o meg afacere, pentru ca atentia noastra este cel mai pretios lucru pe care il avem. Atunci cand decidem la ce suntem atenti, facem o alegere mai complex despre cum vrem, de fapt, sa ne petrecem vietile.
Cei care creeaza tehnologie nu isi lasa copiii sa aiba acces la ea
Multi dintre cei care au inovat device-uri sau aplicatii au ales sa-si tina copiii cat mai mult timp departe de tehnologie. Ganditi-va la steve Jobs care nu si-a lasat copilul sa foloseasca iPad-ul, iar Bill si Melinda Gates nu le-au dat voie copiilor lor sa aiba telefon mai devreme de 14 ani.
Te-ai speriat?
Nu te teme, totusi, mai sunt si vesti bune. Mai putem sa scapam de aceasta dependenta si sa avem o relatie sanatoasa cu telefonul nostrum. Nu una toxica. Cum incepem? Specialistii recomanda, pentru inceput, cativa pasi mici: dezactivarea notificarilor, apoi descarcarea unei aplicatii care sa iti arate cat timp petreci pe telefon ( Moment, de exemplu) si, neaparat, sa iti lasi telefonul in alta camera, sa nu il iei cu tine in camera si sa iti cumperi un ceas cu alarma, astfel incat sa nu ai nevoie de telefon langa tine.
Sursa foto: google.com