Joaquin Phoenix este Arthur Fleck, un barbat care se lupta cu mai multe maladii mintale ce il impiedica sa fie acceptat de societatea dintr-un oras care aluneca incet-incet in haos.
Una dintre aceste tulburari mintale face ca Fleck sa izbucneasca intr-un ras necontrolat, in momente nepotrivite, motiv pentru poarta mereu cu el un card cu un text prin care li se explica celor care asista la crizele lui boala de care sufera. In film, nu este specificat numele bolii, dar crizele de ras sunt caracteristice sindromului pseudobulbar.
Sindromul pseudobulbar este caracterizat prin tulburari motorii aparute din cauza afectarii cailor supranucleare bilaterale, leziunile fiind asociate frecvent cu ras si plans spasmodic. Sindromul apare la pacienti cu scleroza laterala amiotrofica, scleroza multipla, maladii neurologice sau leziuni cerebrale, potrivit Mayo Clinic din SUA.
Aceste episoade pot dura minute bune, spun specialistii, si pot provoca un sentiment de jena, izolare sociala, suferinta si depresie.
„M-am gandit ca filmul este un comentariu privind umorul in cultura noastra de „corectitudine politica”. Cineva care a pierdut contactul cu lumea, care radea la scoala cand s-a intamplat ceva oribil. Cum sa explici acest lucru directorului?”, a mai spus Phoenix despre cel mai recent personaj al sau.
In „Joker”, izbucnirile lui Fleck erau o consecinta a momentelor cand era furios, jenat, socat sau nervos, mai ales in public. In cele din urma, un incident din timpul unei astfel de crize va duce la coborarea in infern a lui Fleck, respectiv transformarea sa in Joker.
Potrivit Indie Wire, ideea ca personajul sa sufere de sindrom pseudobulbar ii apartine lui Phillips. Phoenix insa spune ca nu este pe deplin convins ca Fleck sufera de aceasta boala.
„Nu am decis ce boala este, dar mi-a placut ideea ca, de fapt, era scoasa la iveala adevarata sa natura, pe care ceilalti incercau sa o inabuse”, a mai spus Phoenix, care a adaugat ca personajul prezinta si simptome ale sindromului posttraumatic.
Potrivit Mayo Clinic, tratamentul pentru sindromul pseudobulbar implica antidepresive si inhibitori pe baza de serotonina selectiva, ce pot reduce episoadele, dar nu pot vindeca complet boala.
Desi Fleck/Joker comite crime infioratoare, prezentarea circumstantelor psihologice ar putea face ca publicul sa simta empatie pentru el, spune Phoenix.
„Este greu sa nu simti compasiune pentru cineva care a trecut prin traume in copilarie. Un bulb rahidian suprastimulat cauta si vede pericole peste tot”, a declarat actorul, completand: „Acest lucru inseamna ca actiunile unei astfel de persoane sunt logice sau justificate? Evident ca nu”.
Amintim ca Joker, cu Juaquin Phoenix in rol principal, a avut un debut in forta in cinematografele de peste Ocean. Filmul a stabilit recordul de incasari in randul peliculelor lansate in cinema in luna octombire.
Sursa foto: Google.com