13.01.2020
Cum sa mananc fara sa ma ingras. 10 trucuri simple, dar eficiente
Daca vrei sa-ti mentii greutatea si sa nu te ingrasi nu e nevoie sa tii o dieta aspra sau sa te privezi de anumite alimente, ci trebuie sa pui in practica sfaturile date de specialisti in nutritie. Daca te intrebi: „cum sa mananc fara sa ma ingras”, vei gasi raspunsul in urmatoarele 10 trucuri.

Mananca fibre

Acestea sunt aliati pretiosi in lupta cu kilogramele. Pe de-o parte blocheaza grasimile, deci evita stocarea lor, pe de alta parte - impulsioneaza tranzitul. Poti manca fulgi de ovaz, fructe si legume uscate (linte, mazare), prune uscate si legume verzi. Acestea sunt foarte bogate in fibre. Dar nu trebuie sa consumi fibre la fiecare masa, fiindca pot deveni iritante pentru intestine. Cel mai bine este sa te multumesti cu 3 linguri de fulgi de ovaz in iaurt sau o mana de legume verzi la pranz, de exemplu.

Mananca trei mese pe zi

Daca vrei sa mananci fara sa te ingrasi e bine sa te limitezi la trei mese pe zi (dimineata, pranz si seara). Nutritionistii considera ca gustarea de dupa-amiaza nu e buna, chiar daca mananci foarte putin, fiindca duce la cresterea secretiei de insulina, care stimuleaza stocarea grasimilor. Cel mai bine este sa mananci la ore fixe, pentru a putea repartiza corect caloriile consumate pe parcursul zilei. Mananca bine dimineata si la pranz (cu o mica plimbare de 30 de minute dupa) si cina ia-o cat mai devreme posibil, pentru a reduce stocarea grasimilor si a ameliora digestia. Daca vei manca consistent la pranz nu vei mai simti nevoia de gustare. Daca vei lua cina la 18 sau 19 nu vei mai simti nevoia sa rontai ceva si vei fi satula pana a doua zi la micul dejun.

Mananca incet si in cel putin 20 de minute

Organismul nostru are nevoie de cel putin 20 de minute pentru a trasmite creierului senzatia de satietate. Daca vei manca mai repede, creierul nu are timp sa-si dea seama si vei manca mai mult decat este necesar. Ideal ar fi sa stai 30 de minute si sa mesteci foarte bine alimentele. In acest fel vei reduce activitatea intestinelor si vei usura digestia. Atentie, insa! Prelungirea mesei nu inseamna si marirea cantitatii de alimente.

Nu neglija niciun aliment

Cu cat te privezi mai mult, cu atat risti sa clachezi. Evident, trebuie sa consumi cu moderatie si sa nu abuzezi de dulciuri si materii grase. Dar sa le excluzi complet nu e o solutie fiindca se va solda cu excese alimentare si cu luarea in greutate. Sfatul este sa mananci un desert ca la restaurant, adica o portie. Acasa, daca iei o bucata de placinta, sigur o vei lua si pe a doua, sau chiar a treia.

Hidrateaza-te si consuma ceaiuri drenante

Hidrateaza-te corect. Nu este usor sa consumi mai multe lichide, dar nici imposibil. Hidratarea favorizeaza eliminarea apei, deci eviti retentia care atarna greu la cantar. In plus, reduce si foamea. Bea apa, ceai, cafea, supe sau ciorbe, chiar si sucuri, dar nu foarte dulci. Nu toata lumea iubeste apa, deci o poti inlocui si cu alte lichide. Cantitatea este de 1,5 l pe zi. Nu e bine sa exagerezi fiindca astfel elimini mineralele din corp. Ceai verde, coada-calului, ortosifon, consumand aceste ceaiuri drenante vei evita retentia de apa. Iata cum prepari infuziile: varsa 4 linguri rase de frunze si varfuri de flori intr-un litru de apa care clocoteste. Lasa la infuzat 5 minute si strecoara. Bea 3 cesti pe zi, timp de o saptamana, apoi doua saptamani bea coada-calului si continua asa timp de 3 luni. Pentru infuzia de coada-calului pune 4 linguri de tije intr-un litru de apa clocotita, lasa 10 minute la infuzat si strecoara. Contraindicatii: coada-calului este contraindicata celor care sufera de tulburari cardiace, hepatice sau renale si in sarcina sau alaptare. Remediile naturale nu sunt inofensive. Inainte de a le utiliza este bine sa ceri sfatul unui medic sau farmacist.

Dormi bine ca sa nu te ingrasi

Somnul are un impact foarte puternic asupra greutatii. Cu cat dormi mai putin, cu atat vei manca mai mult, spun nutritionistii. De ce? Fiindca daca nu dormi destul corpul va compensa lipsa de energie, cerand mai multa mancare. In plus, lipsa somnului contribuie la stres. Aceasta stare favorizeaza comportamente alimentare excesive. Ideal este sa dormi 8 ore pe noapte. In realitate unii oameni au nevoie de mai putin somn, altii de mai mult. Daca nu poti dormi prea mult noaptea, incearca sa ai un somn de 15-20 de minute in timpul zilei.

Nu te ridica satul de la masa

E bine sa te ridici de la masa, fiindu-ti inca foame. Atunci inseamna ca ai consumat cantitati rezonabile, fara riscul de a te ingrasa. Evident, la anumite ocazii poti incalca regula. Gateste pentru a-ti reduce pofta de mancare In timp ce gatesti, pofta de mancare scade pana la zero. Inspirand mirosurile mancarii transmiti semnale creierului care va incepe digestia. Astfel, dupa ce vei incepe sa mananci satietatea va aparea mai repede si vei manca mai putin. Iata de ce este indicat sa-ti pregatesti mesele. Atentie: a gusta din mancare nu inseamna a ciuguli.

Mergi zilnic pe jos

Fa exercitii fizice in mod regulat, chiar in doze mici. Poti merge pe jos, poti urca scarile, te poti plimba cu bicicleta. Orice numai sa nu stai. Aceste activitati te ajuta sa mananci normal fara sa depui efort.

Alimente care nu ingrasa

Tijele de telina - sunt crocante, extrem de sanatoase si nu numai ca nu ingrasa, ba din contra, ajuta la slabit. Iar asta, indiferent de cantitatea consumata! Vinetele sunt unele dintre legumele cele mai bune la gust si mai prietenoase cu silueta. Totul e sa le prepari la gratar sau la cuptor, cu foarte, foarte putin ulei. Dovleceii „se comporta” exact ca vinetele, daca ii gatesti light, iar gustul lor e inegalabil. Citricele nu ingrasa, ca restul fructelor; in plus, sunt minunate pentru digestie si datorita continutului ridicat de vitamina C, pentru aspectul pielii. Asadar, trei beneficii dintr-o lovitura! Pepenele rosu si cel galben au efect diuretic, adica te ajuta sa elimini din organism apa in exces. In plus, poti manca pana te saturi, fara grija cantarului.

Alte produse care nu ingrasa

Sfecla intensifica arderea grasimilor. Consum-o in salate, in sucuri si vei vedea rezultate in scurt timp. Ouale sunt unele dintre cele mai sanatoase surse de proteine si nutrienti – contin o serie de vitamine din complexul B, vitaminele A si E, acid folic, calciu, fier, fosfor, zinc si seleniu. Fierbe-le, nu le praji si astfel vei impusca din iepuri, cum se spune: iti vei mentine silueta si vei da organismului tau nutrienti de calitate.

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie