Starile de tristete, melancolie, epuizare, anxietatea si o indiferenta totala formeaza o imagine comuna a depresiei sezoniere. Aceasta forma de depresie apare toamna sau iarna, odata cu modificarile temperaturii, a luminii, si dispar odata cu aparitia primaverii.
Psihologul a povestit despre cauzele aparitiei depresiei, dar si sfaturile pe care sa le urmezi pentru a o depasi.
Cauzele sunt diverse si variaza de la om la om, cauzele recunoscute pe plan mondial sunt:
Scaderea luminii solare - provoaca deficienta de vitamina D3, care este responsabila de reglarea emotionala si dispozitia buna. Tot aici, decalajul de la nivelele D3 de vara si acelea din toamna provoaca schimbari bruste (la care, cel mai des, sunt predispuse persoanele labile emotional sau cei ce nu au instrumente functionale de reglare emotionala).
Avitaminoza si frigul - provoaca cheltuieli sporite de energie pentru a intretine organismului si, ca urmare insufiecienta energiei pentru reglarea emotionala.
Schimbarea gamei colore (cer posomorat, culori gri) - influenteaza negativ persoanele ce au analizatorii vizuali dezvoltati sau cei care dupa natura lor sunt persoane vizuale.
Influentarea sociala - odata ce multi sunt influentati de toamna, un individ ce nu este marcat pe plan fiziologic se poate contamina cu depresia de sezon prin intermediul influentarii sociale sau de grup.
Fenomenul de deprindere automata - daca mai multi ani, in timpul toamnei, ma simt prost, atunci si aceasta toamna trebuie sa ma simt rau. Acest fenomen se produce inconstient. Este o deprindere.
Declansator sezonier - fenomen psihologic de a retrai o suferinta trecuta, care s-a intamplat in aceeasi perioada a anului.
Mai jos, psihologul ne propune o lista de ocupatii placute, care ne-ar putea ajuta sa trecem peste acest sentiment:
Mancarea sanatoasa, plina de vitamina si calorii, pentru a oferi organismului resursele necesare.
Contactul cu natura si animalele (in caz ca aveti un animal de companie, acordatii mai multa atentie si o sa va simtiti si voi mult mai bine).
Ciocolata sau orice alt desert (desigur ca in limitele admisibile).
Supliment de vitamine D3 (se vinde in orice farmacie si este la un pret foarte accesibil. Aveti nevoie de cinci picaturi pe zi, pentru a oferi organismului vitamina necesara).
Sport, cat mai mult efort fizic (dar, iarasi, in limitele admisibile).
Odihna calitativa (vizitarea unui Spa, o plimbare prin parc, la aer curat, etc.).
Ascultarea cerintelor organismului, potrivirea cu nevoile lui (daca organismul cere ceva, ofera-i).
Vestimentatia potrivita - infectiile virale provoaca deficienta de serotonina - hormonul reglarii emotionale (incercati sa va imbracati dupa sezon, cat mai cald si comod).
Atunci cand vei incerca sa privesti totul intr-o lumina mai pozitiva si vei urma recomandarile de mai sus, vei putea constata ca, de fapt, totul este in capul tau si depresia poate fi evitata usor. In timpul toamnei, a iernii, cand zilele sunt intunecate si mai triste decat de obicei, organismul nostru produce mai multa melatonina, fapt ce explica de ce noi suntem mai somnorosi, nu avem energie si suntem mai putin activi.
Cu toate acestea, trebuie sa privim lucrurile asa cum sunt, fara a exagera. Cel mai important este sa fii rezistent si sa ai rabdare, pana vine primavara.
In cazul in care simti ca nimic nu te poate ajuta, nu trebuie sa te inchizi inca mai mult in sine, sa te autosalvezi. Cea mai rezonabila metoda de a te confrunta cu aceasta stare, este vizita la un psihoterapeut. Uneori, este suficienta si o sedinta cu un specialist, care consta intr-un dialog simplu dintre pacient si medic, pentru a putea intelege care este problema principala si pentru a o depasi.