De obicei, izolarea sociala, schimbarile bruste de dispozitie sau epuizarea sunt simptome asociate acestei dependente. Aceste semne pot fi trecute cu vederea cu usurinta, insa consecintele jocurilor video pot fi uneori foarte grave. De aceea, iti prezentam mai jos o parte dintre simptomele acestei dependente si modurile in care o poti preveni.
Simptomele dependentei de jocuri video
In general, persoanele de sex masculin pana in 30 de ani sunt mai predispuse la dezvoltarea unei dependente de jocuri. De obicei, aceasta problema apare mai ales in randul copiilor si al adolescentilor, deoarece acestia sunt mai timizi sau au probleme cu stima de sine.
Primele simptome sau semne care tradeaza inceputul unei dependente de jocuri video sunt de obicei asemanatoare cu ale altor tulburarari compulsive, cum ar fi dependenta de cumparaturi.
Totusi, nu timpul dedicat jocurilor video este important, ci mai degraba efectul jocurilor. Spre exemplu, multi tineri ajung sa neglijeze igiena corporala, odihna sau alte activitati recreative, din cauza dependentei de jocuri, chiar daca nu petrec foarte mult timp in fata calculatorului.
Simptomele dependentei de jocuri video sunt atat de natura emotionala, cat si de natura fizica. Tinerii dependenti de jocuri video sufera de stari de oboseala, migrene, usturimi ale ochilor sau dureri de spate. De asemenea, la nivel emotional, dependenta de jocuri video se poate manifesta prin stari de neliniste sau irascibilitate, izolare sociala, pierderea interesului fata de anumite activitati sau prin senzatii constante de agitatie.
Citeste si: Dependenta secolului. 6 manifestari care ar trebui sa te sperie - FOTO
Cum se trateaza dependenta de jocuri video
Cei care sunt dependenti de jocuri video au nevoie de un tratament special, care se desfasoara ca o cura de detoxifiere, in timpul careia jocurile video sunt complet interzise. In toata aceasta perioada, pacientul are nevoie de toata sustinerea familiei si a apropiatilor.
Specialistii au observat ca de multe ori, tinerii dependenti de jocuri spun ca se pot limita la o singura ora in fata computerului, insa acestia isi pot pierde controlul cu usurinta, la fel ca in cazul dependentilor de alcool, care nu se pot opri doar la o bere.
De asemenea, este recomandata si consilierea terapeutica, deoarece acest tip de terapie modifica de obicei tiparele gresite de gandire ale pacientului si ii pot schimba perceptia asupra jocurilor video. In timpul unei astfel de terapii, specialistul poate descoperi daca pacientul sufera si de o alta tulburare psihica, pe fondul careia a aparut dependenta de jocuri video.
Studiile au dovedit ca de-a lungul timpului, dependenta de jocuri video a fost asociata si cu depresia, in randul multor pacienti. De aceea, in astfel de cazuri, depresia trebuie tratata in acelasi timp, pentru ca dependenta de jocuri video sa dispara definitiv.
Totusi, specialistul trebuie sa aleaga cu atentie tratamentul cel mai potrivit, deoarece in astfel de situatii se poate ajunge la dependenta de antidepresive.
Cum poti preveni dependenta de jocuri video
Pentru a evita aparitia dependentei de jocuri video exista o multime de metode de prevenire, care pot fi puse in aplicare, atat la adulti, cat si la copii.
In general, la adulti situatiile sunt mai dificile decat in randul celor mici, deoarece totul depinde de vointa acestora. Totusi, exista o serie de reguli pe care orice pasionat de jocuri video si le poate impune pentru a evita riscul de a dezvolta o dependenta.
Spre exemplu, poti sa iti impui ca macar doua zile pe saptamana sa renunti la jocurile video. De asemenea, nu este recomandat sa depasesti niciodata ora de culcare pentru jocurile video si nici sa renunti la activitatile recreative, in favoarea jocurilor.
In schimb, pentru prevenirea dependentei de jocuri video la copii, cei responsabili sunt parintii. Acestia pot seta o anumita limita de timp in ceea ce priveste utilizarea jocurilor video sau a gadget-urilor.
De asemenea, parintii le pot oferi copiilor alte jucarii, care sa le stimuleze imaginatia, in locul jocurilor video. Este important ca parintii sa le explice copiilor despre consecintele abuzului de jocuri video si sa le monitorizeze intotdeauna activitatea de la calculator.
Asadar, dependenta de jocuri video poate fi prevenita prin impunerea anumitor reguli, care trebuie respectate cu multa vointa. Este important de retinut ca dependenta de jocuri video ascunde de obicei si alte tulburari, cum ar fi depresia, asa ca este necesar ajutorul unui specialist in astfel de cazuri.
Citeste si: Dependenta de operatii estetice? Cum si-a deformat fata indragita actrita Rose McGowan
Sursa foto: Google.com