20.01.2025
Cum ne revenim după mesele copioase de sărbători? Află totul despre alimentație, sport și somn de la medicul nutriționist Sergiu Munteanu - VIDEO

„Bine că am trecut de sărbători”, spune corpul pentru mulți dintre noi. După lungul șir de mese cu de toate, organismul are nevoie de un restart. Cum îl faci, vezi în cadrul unui reportaj marca O Seară Perfectă.

După mesele copioase de sărbători, este timpul să revenim la un regim alimentar sănătos și echilibrat, măcar pentru a da jos câteva kilograme pe care le-am acumulat în acest timp. „Pentru organism, revenirea totuși ar trebui să nu fie atât de bruscă. Unii își doresc într-o zi să rezolve toate întrebările, iar începând de la o zi de luni sau marți, nu mănâncă nimic, fac zile de post negru, doar pe apă, fără alimentație. Nu este prea bine, trecerea trebuie să fie mai lentă, să nu stresăm organismul, el de sărbători a fost foarte stresat, multă grăsime, multă carne, alcool, nopți nedormite și așa mai departe. De aceea și trecerea trebuie să fie mai lentă”, a explicat Sergiu Munteanu, medic nutriționist. 

„Pentru ca acest proces să nu fie în detrimentul organismului, în primul rând, trebuie să scadem cantitatea de calorii și de grăsimi în alimentația noastră. Trebuie să fie surse bune de proteine, dar mai ușoare, cum este: proteină din ouă, cașcavaluri, brânzeturi, pește, găină poate să fie sau o pasăre ușoară, în combinație cu legume. Kilogramele care s-au depus în timpul sărbătorilor nu țin doar țesutul adipos, grăsimile care s-au depus pe noi, mai pot fi resturi de alimente nedigerate în intestin, poate să fie din cauza produselor cu multă sare pe care le-am consumat și provoacă retenția de apă din organism. Dacă noi vom trece lent la combinația de surse de proteină bună, cu legume în orice formă, coapte, călite, fierte, atunci organismul, cât de încet, va începe să se reabiliteze, să revină de la mesele copioase. Din legume, este preferabil să fie cele din familia crucifere, cum este varza, varza de Bruxelles, conopida, brocoli, deoarece ele conțin niște fibre speciale, care stimulează intestinul să lucreze mai bine și să elimine toate resturile nedigerate afară”, a continuat medicul. 

Primăvară în toiul iernii și o priveliște superbă poți găsi la Bardar, unde lalele de toate culorile sunt în floare. Cum sunt cultivate acestea iarna, află astăzi, la O Seară Perfectă - VIDEO

Atenție ar trebui să atragem și asupra ficatului, care în această perioadă a fost suprasolicitat. „Trebuie să atragem atenție și la ficatul nostru, anume el a hotărât ce trebuie să treacă mai departe în organism, cum să lupte cu aceste toxine, cu grăsimile în exces. Aici ne ajută mai ales anghinarea, sparanghelul, ceapa, usturoiul. Poate sunt și unele ceaiuri hepatice, coleretice, care stimulează eliminarea bilei, toate toxinele care s-au acumulat să se elimine afară cu resturile nedigerate”, a spus Sergiu. 

Somnul calitativ, la fel, este un factor ce ajută, a menționat Sergiu Munteanu. „Pe lângă aceasta, nu trebuie să atragem atenția doar la mâncare, dar și la cum dormim, restabilirea nivelului de somn este important și trebuie să dormim 7-9 ore. Aceasta este problema, organismul așa este construit, dacă noi nu dormim suficient, atunci rămânem datori organismului cu somn, în perioada ulterioară, noi trebuie să dăm această datorie, să dormim calitativ o perioadă suficientă și este important să știm regulile, cum corect noi trebuie să dormim. Una dintre reguli este: dacă vrei să dormi calitativ, în cameră trebuie să fie curat. Dacă este dezordine, nu se primește somnul calitativ”. 

Valerie Lungu, despre declarația mamei că ar fi fost dată afară din casă de propria fiică: „Nimeni nu a dat pe nimeni afară”! - VIDEO

De asemenea, trebuie să revii la sport, dar trebuie să o faci într-un mod lejer, a notat specialistul: „Revenim la sport, doar că regula principală este să nu fie sport istovitor. Trebuie foarte lejer, chiar plimbatul pe jos, câte 30-40 de minute, la un pas nu foarte rapid. Chiar dacă facem alte tipuri de sport, important este să fie de intensitate mică sau medie, nu foarte mare, deoarece sportul intens este un stres pentru organism. Sunt recomandate exercițiile moderate 30-40”. 

„Noi trebuie să ne dăm seama că totuși principala problemă au fost caloriile. Mai bine totuși să introducem câte puțin alimentele care au o densitate calorică mai mică, ceea ce înseamnă fără multe grăsimi: supe de legume, zeama, borșul, astfel, organismul se simte mult mai confortabil, mai ales în perioada rece a anului și nu caută multe calorii ca să înceapă a mânca pentru a se pregăti de frigul de afară. Este important să apară ceaiuri din diferite plante, sunt ceaiuri care conțin vitamina C, care ne ajută și la imunitate, cum ar fi ceaiul de cătină, de măcieș. Dacă combinăm toate aceste elemente, ascultând organismul ce-i place lui, atunci obținem o armonie împreună cu organismul și el ne va răsplăti cu o sănătate durabilă și o imunitate puternică”, a povestit Sergiu Munteanu, medic nutriționist. 

 SURSĂ FOTO: Facebook

Articole din aceeasi categorie