O situație înfricoșătoare pentru fiecare părinte sunt convulsiile febrile, manifestate prin contracții musculare involuntare la copiii mici.
„Convulsiile febrile reprezintă crize de tip epileptic, la copilul cu vârsta mai mare de o lună, în context febril, în lipsa oricărei infecții ale sistemului nervos central. Cel mai frecvent, convulsiile febrile le depistăm la copiii cu vârsta de 12-18 luni, însă în cazuri deosebite, pot fi și până la 7 ani”, a spus Ala Siric, medic neurolog-pediatru.
Între 2% și 5% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani dezvoltă convulsii febrile, acestea fiind mai frecvente la febre înalte, de peste 38,5°C, dar posibile și la temperaturi moderate. „Trei factori sunt esențiali în apariția convulsiilor febrile. Primul factor major este febra. Ea mărește hiperexcitabilitatea sistemului nervos central. Al doilea factor este predispoziția genetică. Este cunoscut faptul că până la 40% dintre pacienții cu convulsii febrile, au un context familial, prezența la părinți, frați, surori. Și al treilea factor de risc este imaturitatea sistemului nervos”, a notat Siric.
În majoritatea cazurilor, convulsiile febrile sunt cauzate de infecții virale, precum gripa sau roseola infantum, care generează febră mare: „Distingem două tipuri de convulsii febrile: simple și complexe. Convulsiile febrile simple se manifestă prin pierderea conștiinței, copilul devine încordat sau moale, cade, convulsiile au loc generalizat, în ambele părți ale corpului, sunt de obicei o singură dată în cazul unui istoric febril, și de obicei au loc la febră 38-38,5. Convulsiile febrile complexe sunt mai frecvente la copiii care au o anamneză neurologică agravată, au deficiențe intelectuale, motorii și au loc de obicei, la vârste mai mici, la febră mai moderată și se pot repeta în cadrul unei boli febrile, de câteva ori. De asemenea este important că au clinic o manifestare de crize focale, adică în jumătate de corp și pot lăsa un deficit neurologic postcritic”.
După o criză febrilă, copilul e somnoros, va dormi și de obicei nu ține minte episodul. În cazul unei convulsii simple, copilul își revine în mai puțin de 5 minute. „Crizele convulsive complexe sunt de lungă durată, mai lungi de 15 minute și pot să se repete în serie. Este important ca părintele să nu se panicheze și să se străduie să memoreze toate evenimentele care le observă. De obicei, acest lucru nu prea se reușește, atunci noi recomandăm prima ce trebuie să facă să se uite la ceas, să monitorizeze durata crizei și să filmeze criza”, a menționat medicul neurolog-pediatru.
Pe lângă monitorizarea stării copilului, este esențial ca părintele să știe cum să acționeze în astfel de situații: „Copilul trebuie poziționat în decubit lateral, ca să nu se înece cu exces de salivă, sau cu mase vomitive, îl punem pe o suprafață plană, moale, ca să nu se autolezeze în timpul contracțiilor musculare. Nu vom scutura copilul, nu îl vom pălmui, nu îl stropim cu apă, nu îi dăm să bea și nici într-un caz nu băgăm degetul în gură, că riscăm să fim mușcați și nu ținem limba, nu se întâmplă nimic cu limba, ea nu poate fi înghițită”.
O criză convulsivă simplă nu necesită investigații suplimentare sau tratament: „În crizele complexe este nevoie ca copilul să fie examinat obligator de către medicul neurolog și se va efectua la necesitate o monitorizare electroencefalografică, chiar și imagistică cerebrală: rezonanță magnetică, tomografia computerizată. E foarte important, în primul rând să se excludă infecția sistemului nervos central - meningita”.
Pentru a preveni o nouă criză convulsivă febrilă, cel mai important este să gestionăm corect febra: „În caz de febră, putem face la copii împachetări cu apă calduță, nu rece, pentru a nu provoca un spasm și de asemenea, deja după indicația medicului, în cazul convulsiilor febrile complexe, poate fi necesar de administrat antiepileptice, însă febra o dezbatem cu paracetamol sau ibuprofen, în funcție de masa corporală, nu de vârstă. Vom indica paracetamol 10-15 mg la kg/corp, nu mai des de 4 ori în 24 de ore și ibuprofen 7-10 mg la kg/corp de 3 ori în 24 de ore, odată la 8 ore”.
SURSA FOTO: GOOGLE