13.10.2019
Cosmarurile: care sunt cauzele si cum putem scapa de ele
Cosmarurile pot capata diferite interpretari, in functie de gradul de educatie, religia sau societatea din care face parte individul ce doreste sa si le analizeze.

 Insa, din perspectiva psihologica, cosmarurile reprezinta o tulburare a somnului si pot avea diferite cauze. Afla mai jos care sunt posibilele cauze ale cosmarurilor, de ce este utila psihoterapia in astfel de situatii si ce masuri putem lua noi insine daca ne confruntam frecvent cu o astfel de problema.

*Cauzele cosmarurilor:

*Decesul unei persoane dragi

*O afectiune medicala a celui care viseaza

*O afectiune psihica

*O afectiune grava a unei persoane la care tinem

*O problema in cuplu: certuri, scandaluri, batai, tensiuni de natura psihica sau abuzuri fizice

*Sarcina sau o sarcina cu probleme

*Un avort

*O trauma (violul sau talharia)

*Un accident de masina, de avion, la metrou, produs sau la care am fost martori directi sau indirecti

*Un cataclism natural: cutremur, inundatie, tsunami

*Probleme la job, certuri sau neintelegeri cu sefii, colegii, subalternii

*Somajul

*Un mediu neprielnic somnului, cu zgomote pe timpul noptii

*Anumite adictii de: alcool, droguri, medicamente, jocuri de noroc, pariuri

*Un sir de evenimente nefaste: furt, mici accidente ce pot face individul sa se gandeasca ca are ghinion sau ca soarta ii pregateste in permanenta ceva rau

Am descris doar o mica parte din stimulii ce pot declansa tulburari ale somnului, cum ar fi cosmarurile. Insa aceste cauze trebuie foarte bine studiate daca o persoana anume are aceasta suferinta, pentru ca intotdeauna exista o cauza declansatoare pentru cosmaruri. Uneori aceasta cauza este mai usor de identificat, alteori trebuie „sapat” destul de mult in trecutul traumatic al acelei persoane.

Cum putem scapa de cosmaruri?

In primul rand, se poate apela la sedinte de psihoterapie, prin care, asa cum am aratat mai sus, putem identifica cauza. In fond, cosmarurile sunt doar un efect, o forma prin care creierul ne arata ca ceva nu este in regula cu noi sau cu viata noastra. Apoi, dupa identificarea cauzei, se pot gandi solutii personalizate prin care se urmareste depasirea evenimentului sau elementului traumatic.

Daca vorbim de o trauma grava, timpul de depasire a acesteia poate dura luni bune. Uneori, cosmarurile nasc frica de a mai adormi, pentru a nu visa din nou urat. In aceasta situatie, ca si in situatiile in care persoana respectiva a suferit o trauma grava, este posibil sa fie necesar un tratament medicamentos ce poate sparge acest cerc vicios.

In cazul in care persoana respectiva nu doreste sau nu poate apela la un specialist, se poate gandi la urmatoarele solutii:

-Reganditi modul de comunicare si implicare al partenerului/ei in cuplu. Invatati sa cereti, daca simtiti nevoia, mai multa atentie, afectiune, gesturi de tandrete, sex. Sau incercati sa iesiti mai des in oras pentru a va destinde si relaxa.

-Sportul. Exercitiile de yoga va pot readuce echilibrul intern. Inotul, tenisul de camp, boxul sau alergarea va pot ajuta sa va descarcati, dar si sa va obositi pentru a avea un somn mai profund, mai linistitor.

-Activitatile creative: cursuri de dans, de actorie, de desen, de creatie. Acestea va pot relaxa pentru a putea dormi mai linistiti.

-Prietenii. Daca aveti prieteni buni, discutiile cu ei va pot face bine. De asemenea, va puteti ruga un prieten sau o prietena sa doarma cateva nopti cu voi, pana scapati de teama indusa de cosmaruri.

-Concediul. Uneori, munca exagerata, responsabilitatile sau interactiunile de la job pot ajunge sa va depaseasca. De aceea este indicat sa incercati sa va luati macar cateva zile de pauza in care sa faceti activitati care va fac placere.

-Un animal de casa va poate face de asemenea foarte bine. Afectiunea unui caine sau torsul unei pisici pot fi adevarate medicamente pentru creier.

Se pot agrava cosmarurile?

Daca acestea sunt persistente si se repeta, cel mai bine este sa apelati la un specialist. Exista posibilitatea sa treaca de la sine aceasta tulburare, insa se poate si agrava. Tocmai pentru faptul ca nu dormiti bine, capacitatea de a va concentra scade, puteti deveni mai irascibili, mai nervosi, mai anxiosi sau mai depresivi. Cum de altfel, daca problema persista, se pot asocia o seama intreaga de alte afectiuni de natura fizica sau psihica.

Ce sa nu facem daca avem cosmaruri?

- Nu asteptati sa treaca de la sine, mergeti la un specialist.

- Nu consumati alcool, droguri, tutun, pentru ca acestea va pot acutiza starea.

- Nu va inconjurati de persoane toxice, care va incarca negativ.

- Nu urmariti stiri sau filme, nici nu incercati sa cititi carti care au subiecte negative.

- Nu trageti de o relatie care nu are viitor.

- Nu va complaceti intr-un loc de munca nesatisfacator, care va aduce suferinta.

Cosmarurile reprezinta un semnal de alarma al creierului, ce doreste sa ne transmita ca ceva in modul nostru de a vedea viata sau o anumita situatie nu este in regula. Doar adresandu-va cauzei puteti scapa de cosmaruri. Uneori puteti scapa de acestea prin psihoterapie, prin regandirea vietii de cuplu sau prin schimbarea jobului. Alteori, poate fi o problema mai grava ce poate necesita medicatie sau chiar internare, pentru ca starea sa nu se agraveze.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Articole din aceeasi categorie