14.01.2021
Cinci angajamente pentru sanatatea ta in noul an

In mod traditional, multi oameni isi stabilesc anumite angajamente la inceputul anului, pentru ca acesta este considerat momentul inchiderii anumitor etape, de exemplu, al achitarii unor datorii sau al impacarii cu anumite persoane, si al trecerii in altele noi, precum luarea unor decizii pentru anul urmator.

Citeste si :  Ionela Tarus a deschis o scoala de dans tocmai la Londra, impreuna cu sora sa. „Am intalnit multi moldoveni aici, care au copilasi doritori sa danseze si am decis sa deschidem studioul nostru.”

Deciziile legate de propria persoana

Daca nu ne ingrijim noi de noi, cine o va face? Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa te convingi ca meriti ceea ce este mai bun pentru tine: un corp sanatos, un mediu de viata placut, o stare de spirit mai buna, mai multa incredere in tine. Apoi totul devine mai usor atunci cand este vorba sa iei decizii importante.

Angajamente pentru sanatatea ta

Integrarea unor noi obiceiuri in rutina zilnica iti va permite sa readuci in centrul atentiei sanatatea mintala si fizica si sa atingi anumite obiective stabilite pentru noul an. Stresul, dieta, activitatea fizica, medicamentele, alcoolul, nicotina – in acest nou an, concentreaza-te asupra unei tinte: un corp sanatos. Iata care sunt cele mai importante cinci angajamente pe care trebuie sa le iei pentru sanatatea ta.

Fa un bilant al starii de sanatate

In general, este important sa faci macar anual un bilant al starii de sanatate pentru a-ti verifica greutatea, tensiunea arteriala, nivelul colesterolului si al glicemiei. De asemenea, testele uzuale de urina si de sange pot oferi indicatii asupra functionarii organelor importante, ca rinichii si ficatul. Trei investigatii trebuie sa faca parte din rutina anuala a unei femei, iar printre acestea se numara testul PAP (Babes-Papanicolau), care poate fi util in identificarea celulelor anormale, ce pot deveni canceroase, de la nivelul colului. Testarea HPV (Human Papilloma Virus), un virus care se transmite prin contact sexual, este de asemenea recomandata, mai ales ca formele mai agresive pot duce la dezvoltarea mai multor forme de cancer. Examinarea sanilor printr-o ecografie anuala ori mamografie, in cazul femeilor cu varsta de peste 40 de ani, este utila pentru o eventuala depistare precoce a unor forme de cancer.

Citeste si :  Sa asiste sau nu partenerul la nastere? Ce spune medicul, Vadim Scarlat: "Ar putea aparea o repulsie sexuala. Tu trebuie s-o vezi din punctul cel mai frumos pe sotia ta"

Planifica o vizita anuala la anumiti specialisti

Incepe-ti anul programand consultatii la specialistii de care ai nevoie:

  • Ginecologul, pentru controlul anual, daca ai intre 24 si 64 de ani
  • Dentistul, la orice varsta, pentru un detartraj si diagnosticarea precoce a cariilor sau a unor inflamatii
  • Dermatologul, la orice varsta, pentru o evaluare a alunitelor sau petelor care pot schimba aspectul sau culoarea pielii
  • Oftalmologul, mai ales dupa varsta de 55 de ani, pentru ca pot aparea diverse tulburari ale vederii
  • Specialistul ORL, la orice varsta, pentru verificarea auzului.

Medicul generalist te poate indruma si la un alt specialist (reumatolog, neurolog, gastroenterolog etc.) in functie de starea ta de sanatate.

Fa sport

Desi exercitiile fizice sunt o idee excelenta pentru sanatatea ta, nu ar trebui sa le practici oricum. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda practicarea saptamanal a 150 de minute de activitate fizica de intensitate moderata (aproximativ 20 de minute pe zi), cel putin 75 de minute de activitate de intensitate mare sau o combinatie intre cele doua. In acest caz, activitatea fizica include si mersul pe jos sau cu bicicleta, sarcinile gospodariei, jocurile etc. In plus, poti sa faci exercitii pentru intarirea musculaturii de doua ori pe saptamana. Sportul imbunatateste rezistenta cardio-respiratorie, musculara si osoasa si reduce riscul aparitiei unor boli, cum ar fi anumite forme de cancer, dar si anxietatea si depresia.

Adopta o dieta echilibrata

Daca ai probleme cu greutatea, nu exclude ajutorul unui specialist. In ceea ce priveste dieta, OMS recomanda cateva obiceiuri bune: controleaza aportul de calorii, limiteaza aportul de grasimi, in special saturate (unt, smantana, untura etc.) si acizi grasi trans (alimente procesate), favorizand in acelasi timp grasimile nesaturate (ulei de masline, nuci, arahide, avocado etc.). Mananca mai multe fructe si legume, leguminoase, cereale integrale si fructe uscate si limiteaza consumul de zahar si sare. De asemenea, nu uita sa mananci incet, astfel incat corpul tau sa constientizeze ca s-a saturat atunci cand trebuie. O dieta echilibrata previne cresterea in greutate si reduce riscul de diabet si boli cardiovasculare.

Amelioreaza calitatea somnului

Imbunatatirea calitatii somnului este, de asemenea, un foarte bun angajament de luat la inceputul anului. Somnul de proasta calitate poate creste riscul de accidente si de boli cardiovasculare, diabet sau diverse tipuri de cancer, cum este cel mamar. Pentru un somn mai bun, ai nevoie de adoptarea catorva obiceiuri zilnice: evita stimulentele, precum cafeaua, ceaiul, vitamina C, mananca lejer seara, rezerva dormitorul pentru somn si activitate sexuala, evita activitatile sportive dupa ora 19.00 si favorizeaza activitatile relaxante, precum lectura, muzica sau un film. Dormi intr-o camera aerisita, cu o temperatura ambianta cuprinsa intre 18 si 20 de grade Celsius si mentine un program de somn regulat, inclusiv in weekend. Daca suferi de tulburari de somn mai grave, apeleaza la un specialist.

La inceputul unui nou an, te simti bine cand incepi de la zero si iti iei mai multe angajamente. Din pacate, pentru multe dintre noi, motivatia scade destul de repede si, dupa cateva saptamani, obiectivele par inaccesibile. Pentru noul an, pune-ti sanatatea pe primul loc si incearca sa integrezi cateva obiceiuri noi in rutina zilnica.

Citeste si :  Cei mai frumosi barbati din lume ai anului 2020. Care sunt celebritatile ce se regasesc in top

Sursa foto: positivitydaily

Articole din aceeasi categorie