13.12.2019
Ceaiul de scortisoara - beneficii pentru organism
Scortisoara este un condiment care provine din ramurile anumitor specii de copaci din familia Cinnamomun. Acesti arbori sunt vesnic verzi, iar scortisoara, odata recoltata, este lasata la soare sa se usuce. Astfel, ajunge sa se rasuceasca sub forma acelor batoane care, ulterior, sunt taiate la diverse dimensiuni.
Ceaiul de scortisoara - beneficii pentru organism

Utilizarea acestui condiment in scopuri alimentare si cosmetice este cunoscuta de peste 2000 de ani. In Egiptul antic era un produs extrem de scump. In Evul Mediu, medicii foloseau pulberea de scortisoara pentru tratarea artritei, a acceselor de tuse sau a uscaciunii gatului.

Image result for cinnamon tea

Scortisoara - proprietati

Exista mai multe tipuri de scortisoara, in functie de locul de provenienta, dar doua dintre ele sunt cele mai cunoscute. Cea mai folosita si raspandita este scortisoara provenita din China (scotisoara Cassia) - mai slaba calitativ, dar mult mai ieftina. Cel mai bun tip de scotisoara este cel din Sri Lanka sau Ceylon, dar este mai scump.

Scortisoara de Ceylon este mai deschisa la culoare fata de cea din China, are un aspect mai catifelat, gust mai placut, iar eficienta in tratatmente este superioara celei chinezesti.

Scortisoara este folosita pentru tratarea spasmelor musculare, varsaturilor, diareei, infectiilor, racelii, reglarea digestiei .

De asemenea, scortisoara ar putea reduce nivelul zaharului din sange la persoanele care sufera de diabet de tipul 1 si 2.

Revista „Diabetics Care” a publicat un studiu potrivit caruia persoanele care au consumat o medie de 6 g de scortisoara pe zi au inregistrat o scadere a valorilor de glucoza serica, a trigliceridelor, colesterolului LDL (colesterolul rau) si colesterolul total.

Studiul a inclus persoane care sufereau de diabet de tipul 2. De asemenea, studiul a apreciat ca introducerea scortisoarei in dieta diabeticilor poate reduce incidenta bolilor cardiovasculare.

Una din substantele continute de scortisoara - Cinamaldehida - ajuta in lupta impotriva infectiilor fungice si bacteriene, dovedindu-se eficienta in special in combaterea candidozelor.

Noi studii plaseaza scortisoara pe primul loc in privinta continutului de antioxidanti, iar medicina ayurvedica foloseste scortisoara pentru prorietatile anti-inflamatorii. Astfel scortisoara ajuta in combaterea problemelor digestive si a durerilor menstruale.

Scortisoara - beneficii pentru frumusete

Proprietatile antifungice si antibacteriene ale scortisoarei duc la utilizarea intensa a acestui condiment in cosmetica. Prepratele pe baza de pudra sau ulei de scortisoara sunt folosite in ameliorarea acneei, ajuta la curatarea scalpului, pot fi intrebuintate ca scrub pentru fata si corp.

Pudra de scortisoara ajuta in micozele piciorului, atat pentru combaterea infectiei, cat si in eliminarea mirosului neplacut.

Ceaiul de scortisoara - beneficii pentru sanatate

Scortisoara este condimentul care nu ar trebui sa lipseasca din dieta nimanui. Beneficiile sale pentru sanatate raman nealterate daca este consumata sub forma de ceai propriu-zis sau adaugata in alte bauturi. Proprietatile antiinflamatoare si descongestionate ale ceaiului de scortisoara il recomanda in combaterea racelilor, virozelor si al tusei persistente.

Ceaiul de scortisoara pentru tuse

Se consuma, de preferat, in combinatie cu miere, lamaie si/sau coaja de portocala. In viroze si raceli, ceaiul nu trebuie sa fie foarte fierbinte, pentru a nu irita si mai mult mucoasa si caile respiratorii.

Ceaiul de scortisoara pentru colesterol

Ceaiul de scortisoara ajuta la scaderea colesterolului rau si la reglarea nivelului de trigliceride.Scortisoara contine foarte mult mangan, calciu, fier si fibre cu efecte asupra bolilor coronariene si a hipertensiunii arteriale.

Manganul ajuta la dezvoltarea tesutului conjunctiv, absorbtia de calciu, regleaza functionarea glandei tiroide si a hormonilor sexuali si accelereaza metabolizarea grasimilor si a carbohidratilor.

Scotisoara are doua efecte directe asupra glucozei: ii stimuleaza asimilarea si ajuta la o mai buna absorbtie la nivelul celulelor.

Un antioxidant din scortisoara ajuta la ameliorarea disconfortului abdominal, combaterea indigestiilor, flatulentei si meteorismului. Ceaiul de scortisoara este eficient in ameliorearea simptomelor bolii de reflux si al sindromului de colon iritabil.

Image result for cinnamon tea

Alte beneficii pentru sanatate

Ca antioxidant, scortisoara poate reduce efectele negative ale fumului de tigara. Cateva picaturi de ulei de scortisoara intr-o ceasca de ceai negru au un efect revitalizant. Ceaiul de scortisoara stimuleaza activitatea cerebrala, creste abilitatea cognitiva si imbunatateste atentia si puterea de concentrare.

Studii efectuate recent au aratat ca scortisoara poate fi de ajutor in prevenirea declinului cognitiv. Ceaiul scortisoara neindulcit este un odorizant de gura foarte eficient. Calitatile antibacteriene ale scortisoarei pot ajuta in prevenirea afectiunilor gingivale.

Scortisoara in regimul de slabire - cum trebuie consumata

Cura de ceai de scotisoara dureaza 4 luni, timp in care se consuma o cana de ceai neindulcit, de doua ori pe zi, cu jumatate de ora inainte de micul dejun si de pranz. Ceaiul de scortisoara nu este indicat seara, pentru ca activeaza circulatia sanguina si centri nervosi, motiv pentru care puteti avea dificultati in a adormi sau puteti avea un somn agitat.

5 motive sa bei un ceai de scotisoara

La micul dejun - stimuleaza circulatia sanguina, activitatea cerebrala si regleaza nivelul glucozei - este un foarte bun enegizant.

Dupa masa de pranz- stimuleaza digestia si ajuta la metabolizarea grasimilor.

In sezonul rece - are efect antibacterian si antiviral - poate ajuta sistemul imunitar in lupta cu virozele de sezon.

Primavara - este un tonic natural, combate astenia de primavara.

Vara - ajuta in regimul de slabit, inclusiv prin reducerea „poftei de dulce”.

Scortisoara - contraindicatii

Scortisoara contine cumarina, o substanta care, consumata in exces, poate deveni toxica si poate da leziuni hepatice. Scortisoara de Ceylon are cea mai scazuta concentratie de cumarina.

Nu consumati scortisoara in exces, daca aveti gastrita sau ulcer, pentru ca poate irita mucoasa gastrica. Femeile insarcinate nu ar trebui sa abuzeze de scortisoara pentru ca poate provoca contractii ale uterului.

De asemenea, daca luati antibiotice, intrebati medicul despre interactiunea dintre tratatmentul medicamentos si scortisoara.

Sursa foto: Google.com

Sursa: csid.ro
Articole din aceeasi categorie