13.11.2019
Ceai de ceapa pentru tuse: mod de preparare si beneficii
Daca te confrunti cu nas infundat, dureri in gat si tuse, cel mai probabil, esti victima racelii. Remediile naturiste sunt la mare cautare, iar printre acestea, cu siguranta, vei intalni si ceaiul de ceapa, ideal pentru tuse, iar asta datorita continutului de vitamine si antioxidanti care ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Potrivit Mayo Clinic, bauturile calde, precum ceaiurile, ajuta la ameliorarea simptomelor si congestiei. Ceaiul de ceapa nu poate trata raceala, dar antioxidantii si proprietatile sale hidratante au capacitatea de a ameliora simptomele racelii, tinta principala fiind tusea.

Cum actioneaza ceaiul de ceapa impotriva tusei

Tusea este modul prin care corpul actioneaza atunci cand gatul si caile respiratorii sunt iritate si poate fi cauzata de numerosi factori ca alergii, astm, pneumonie, raceala sau gripa. Daca tusea persista mai mult de o saptamana acesta este un semn ca trebuie sa faci o vizita la cabinetul medicului pentru a depista cauzele si pentru a urma tratament medicamentos. Exista totusi persoane care folosesc ceapa ca remediu pentru tuse, dar acest tratament aplicat acasa nu va inlocui niciodata tratamentul conventional impotriva tusei.

Ceapa contine un polifenol numit quercetina, asociat cu imbunatatirea performantelor fizice si mintale, dar si reducerea riscului de aparitie a infectiilor, arata un studiu din martie 2016 publicat in Nutrients. Mai mult, quercetina este cunoscuta si pentru accelerarea sistemului imunitar, dar si pentru proprietatile sale antiinflamatorii si antivirale. Atunci cand virusul ajunge in corp, se produce inflamatia la nivelul membranei de legatura dintre nas si gat, informeaza Universitatea Rochester Medical Center. Astfel, apar durerile in gat.

Ceapa este totodata bogata in vitamina C, oferind 13% din necesarul zilnic recomandat si, asa cum bine stim, vitamina C joaca un rol extrem de important in functionarea sistemului imunitar, arata Institutul National de Sanatate. In plus, ajuta la regenerarea altor antioxidanti din corp.

Beneficiile ceaiului de ceapa:

Ajuta la detoxifiere. Fitochimicalele, disulfurile si trisulfurile care se regasesc in ceaiul de ceapa stimuleaza eficacitatea vitaminei C de a lupta impotriva toxinelor daunatoare. Mai mult, aminoacizii numiti metionina si cistina, ajuta la detoxifierea organismului de metalele grele ca mercur, plumb si crom.

Imbunatateste sanatatea inimii. Ceaiul de ceapa ajuta la prevenirea blocarii arterelor sau a formarii cheagurilor de sange, principalele motive ale bolilor de inima. Totodata, ajuta la reducerea nivelului colesterolului si trigliceridelor, fiind astfel scazut riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Ideal pentru diabetici. Prezenta compusilor din ceaiul de ceapa echilibreaza insulina si asigura o schimbare graduala a glucozei in muschi si celule. Pe de alta parte, compusi precum quercetina, scad nivelul de zahar si sorbitol acumulate in sistemul nervos si celulele rinichiului in cazul persoanelor care sufera de diabet de tip 2.

Reduce tusea si raceala. In cazul pacientilor care sufera de probleme respiratorii, tusea, raceala si durerile in piept pot fi reduse cu ajutorul ceaiului de ceapa.

Previne astmul. Nivelul crescut de flavonoide, quercetina care se regasesc in ceaiul de ceapa relaxeaza muschii cailor respiratorii, ideal in cazul persoanelor care sufera de astm si bronsita. Compusii din ceaiul de ceapa impiedica reactiile responsabile afectiunilor astmatice.

Bun impotriva cancerului. Numeroase studii arata ca in urma consumului de ceapa rosie scade riscul aparitiei cancerului de plamani, ovarian, de san, prostata sau de colon, iar asta datorita antioxidantilor, dar si a vitaminei C care au un impact major in eliminarea radicalilor liberi din corp prin inhibarea enzimelor responsabile aparitiei lor.

Intareste sistemul imunitar. Prezenta anumitor compusi ajuta la prevenirea afectiunilor infectioase. Quercetina, de exemplu, impiedica reactiile alergice prin prevenirea corpului de a elimina histamine care produc stranutul, in timp ce tiosulfatii lupta impotriva E.coli si salmonella.

Are grija de sanatatea digestiva. Ceaiul contine fibre benefice pentru o digestie sanatoasa. Fibrele solubile sustin cresterea bacteriilor sanatoase din intestin, iar continutul de saponine antibacteriene care se regasesc in ceai functioneaza perfect pentru evitarea durerilor de stomac.

Ajuta la scaderea in greutate. Continutul de flavonoide, quercetina din ceai, creste nivelul de adiponectina, un hormon responsabil pentru stimularea enzimelor care ajuta la arderea grasimilor. Mai mult, quercetina functioneaza ca un agent inflamator care produce chimicale pro-inflamatorii responsabile pentru declansarea cresterii tesutului gras.

Ideal pentru sanatatea pielii si parului. Vitamina C prezenta in ceaiul de ceapa contribuie la formarea de colagen care ajuta la mentinerea sanatoasa a celulelor din piele si par. Pe de alta parte, vitaminele E si A combat deteriorarile produse de razele UV, dar si schimbarile produse de radicalii liberi care duc la imbatranirea prematura.

Creste sanatatea oaselor. Ceaiul de ceapa faciliteaza in incetinirea pierderii de calciu si ajuta la intarirea oselor, deoarece are proprietati care ajuta la construirea tesutului conjunctiv, mai exact a cartilajelor si tendoanelor, dar si reducerea inflamatiilor articulare.

Induce somnul. Aminoacidul L-triptofan, prezent in ceaiul de ceapa, serveste ca sedativ natural si este ideal pentru persoanele care se confrunta cu somnul intrerupt.

Cum se prepara ceaiul de ceapa pentru tuse seaca sau productiva

Nu ai nevoie de prea multe ingrediente, ci doar de o ceapa si putina apa. Taie ceapa marunt si adaug-o in apa fiarta. Las-o pentru cateva minute cat sa se faca infuzia, apoi adauga miere pentru a indulci. Strecoara amestecul obtinut si bea ceaiul. De asemenea, ceaiul de ceapa mai poate fi obtinut prin presarea unei cepe si amestecarea in apa fierbinte. Pentru a-i oferi gust, poti adauga un baton de scortisoara sau, de ce nu, usturoi.

Ceai de ceapa: contraindicatii

Desi nu se cunosc inca efectele adverse atunci cand vorbim de ceaiul de ceapa, stim totusi ca atunci cand este consumat in exces, in cantitati mari, poate duce la balonare si diaree.

Ceaiul de ceapa pentru tuse, in sarcina

Numeroase studii arata ca ceaiul de ceapa rosie are proprietati prin care se poate induce travaliul. Totodata, se presupune ca o cana ce ceai de ceapa te poate tine departe de tuse si raceala pe timpul sarcinii. Desi vine la pachet cu numeroase beneficii, este bine sa consumi ceaiul de ceapa doar sub supravegherea medicului. Acelasi lucru este valabil si in cazul femeilor care alapteaza.

 Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie