Sustinatorii acestor curente argumenteaza ca vaccinurile sunt periculoase din cauza substantelor pe care acestea le contin – afirmatii nefondate, pentru ca multe dintre componentele vaccinurilor le regasim in viata de zi cu zi. Iata mai jos ce contin vaccinurile si ce fac acele substante.
Ce sunt ingredientele active?
Ingredientul activ dintr-un vaccin este, de obicei, extras din virusul sau agentul patogen impotriva caruia este destinat vaccinul. Incorporarea se face fie prin inactivarea virusului sau bacteriei, fie prin pastrarea partiala a anumitor componente ale acestora.
Prin intermediul virusului inoculat, organismul invata sa recunoasca forma „inamicului” si incepe sa creeze anticorpi.
Majoritatea vaccinurilor sunt acelulare, adica nu contin intregul organism patogen, ci doar proteine sau molecule selectate, care stimuleaza corpul sa dezvolte sistemul imunitar.
Excipientii
Pe langa ingrediente active, urmatoarele substante regasite in prospectul unui vaccin sunt excipientii. Acestia se impart in stabilizatori si conservati. Iata cum actioneaza si de ce sunt folositi.
Adjuvantii fac vaccinurile mai eficiente
Majoritatea ingredientelor active sunt suficient de puternice pentru a face vaccinul sa actioneze eficient, dar sunt multe cazuri in care sistemul imunitar trebuie ajutat. Adjuvantii aduc un plus eficacitate vaccinurilor. Exemple de adjuvanti sunt: metale, uleiuri, molecule biologice izolate din diferite bacterii sau reproduceri sintetice de ADN.
Aluminiul a fost si este o tema extrem de disputata in ceea ce priveste vaccinurile. Prezent sub forma de saruri aluminice, aluminiul de regaseste in majoritatea vaccinurilor destinate bolilor copilariei pentru ca s-a constatat o contributie insemnata in cresterea raspunsului imunitar.
Folosirea sarurilor de aluminiu intr-un vaccin dateaza din 1932 si este singurul adjuvant aprobat in productia de vaccinuri de mai bine de 70 de ani.
Au existat multe voci care au sustinut ca aluminiul utilizat in vaccinuri poate cauza deteriorarea sistemului nervos central, dar, in 2011, Administratia Federala a Medicamentului si Alimentelor (FDA) a concluzionat ca riscurile expunerii copiilor la continutul de aluminiu din vaccinuri este infim fata de pericolul la care sunt expusi prin nevaccinare.
Noi studii confirma ca un vaccin are o concentratie de aluminiu de 10 ori mai mica fata decat laptele ambalat in cutiile tip tetra Pack.
Uleiurile-adjuvant
Squalena este cel mai des intalnit adjuvant natural din vaccinuri. Este o hidrocarbura polinesaturata – adica un ulei extras din ficatul de rechin. Majoritatea vaccinurilor antigripale contin MF59 – adica o emulsie apa-ulei squalena.
Conservantii si stabilizatorii ar trebui sa ne sperie?
Cu siguranta, nu. Folosirea acestora depinde de modul de administrare a vaccinului – doza unica sau rapel (repetarea dozei la un anumit interval). Aceste componente au rolul de a ajuta vaccinurile sa se pastreze mai mult timp si sa nu fie contaminate.
Timerosalul sau etilmercur-tiosalicilatul sodic este cel mai folosit conservant pentru vaccinurile multidoza. Are rolul de a omori bacteriile si fungii care ar contamina vaccinul.
Concentratia de mercur a unei doze de vaccin este de 3 ori mai mica decat a unei cutii de ton la conserva.
Pentru efectele sale antiseptice, timerosalul este utilizat in prepararea imunoglobulinelor, serurilor anti-venin, solutii dezinfectante pentru uz oftalmologic si nazal si a cernelurilor pentru tatuaje.
Gelatina si emulsificatorii
Se gasesc si in componenta inghetatei sau a altor dulciuri. Gelatina ajuta la conservarea ingredientelor active din vaccin, provine de la porc si este intens procesata.
Cel mai comun emulsificator, polisorbatul 80 este folosit in industria alimentara la prepararea inghetatei, a jeleurilor, a sosurilor sau a muraturilor. In cazul vaccinurilor, este folosit pentru a pastra solubile componente active.
Antibioticele
Sunt utilizate in vaccinuri pentru a preveni contaminarea cu alte bacterii decat cele inoculate in vaccin. Cele mai des utilizate antibiotice sunt neomicina, streptomicina, gentamicina sau kanamicina.
Multe componente sunt de provenienta animala
Vaccinurile au nevoie de un Ph neutru pentru a fi viabile, astfel intervin regulatorii de aciditate, de obicei extras din ser bovin. De asemenea, vaccinul antigripal si cel antirabic contin albumina din ou.
Cat priveste continutul de formaldehida dintr-un vaccin, Universitatea Oxford, in Vaccine Knowledge Project estimeaza ca o para contine de 50 de ori mai multa formaldehida fata de un vaccin.
Vaccinurile nu contin substante mai periculoase decat un sirop
Majoritatea componentelor din vaccinuri se regasesc in produsele farmaceutice. Fie atenueaza gustul neplacut al unor siropuri sau medicamente sau al impactului cu mucoasa gastrointestinala, fie sunt colorate diferit pentru a nu fi confundate cu alte medicamente, toti adjuvantii si excipientii sunt atent utilizati si cu scopuri precise.
Conform Organizatiei mondiale a Sanatatii, vaccinurile previn pana la 3 milioane de decese pe an, ceea ce le face principalul factor de preventie in sanatate.
Sursa foto: Google.com