16.08.2019
Cata apa trebuie sa bei ca sa slabesti
Chiar daca apa nu ajuta la arderea caloriilor, asa cum eronat se considera, ea te poate ajuta in procesul de slabire, deoarece iti pacaleste foamea si sustine rezervele de energie necesare in timpul exercitiilor fizice.

Daca pana acum credeai ca 2 litri de apa pe zi sunt de ajuns pentru a lupta impotriva kilogramelor, te inseli. Numarele magice sunt, potrivit celor mai recente studii, 3,7 litri, respectiv 2,7 litri, in functie de sex.

Afla mai jos care sunt recomandarile specialistilor in ce priveste consumul de apa si cateva sfaturi utile care te vor ajuta sa bei mai multa apa.

Consumul ideal de apa – 3,7 litri barbatii, 2,7 litri femeile

Desi poate parea mult pentru unii, acestea sunt cantitatile recomandate de apa pe care ar trebui sa le consumam zilnic. Sigur, sunt unii factori de care ar trebui sa tinem cont, cum ar fi activitatea fizica, temperatura ambientala sau dieta fiecaruia, dar, in principiu, cam acestea sunt cifrele asupra carora ar trebui sa ne concentram.

Potrivit Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC), cantitatea minima – atentie, minima! – recomandata de apa este de 3,7 litri in cazul barbatilor si 2,7 litri in cazul femeilor.

Totusi, aceasta cantitate nu se refera exclusiv la apa, ci si la alimente bogate in apa, fructe, legume, sucuri, supe, ceaiuri etc. Cateva dintre fructele-vedeta ale verii cu un continut foarte ridicat de apa sunt: pepenele rosu, castravetii, rosiile, ananasul, piersicile, strugurii, capsunele etc. Asadar, daca stii ca esti „restanta” la capitolul apa, incearca sa consumi mai des astfel de alimente care compenseaza lipsa de lichide din corp.

Trebuie mentionat insa ca nevoia de apa a corpului difera in functie de fiecare individ, cu precadere in functie de anumiti factori, precum nivelul de activitate depus, mediul inconjurator, temperatura ambientala, starea generala de sanatate sau regimul alimentar.

Citeste si: Slabeste eficient cu un plan alimentar: sfaturi, retete, meniul pe o saptamana

Potrivit specialistilor de la Mayo Clinic, sportivii de performanta si cei care „mananca sala de sport pe paine” trebuie sa bea chiar mai multa apa decat cantitatea recomandata mai sus, deoarece transpira foarte mult si corpul are nevoie de reechilibrare hidrica. De asemenea, acestei categorii i se recomanda si consumul de bauturi pe baza de electroliti, pentru refacerea rezervelor de minerale pierdute prin transpiratie.

In cazul celor care locuiesc intr-un mediu calduros, cu temperaturi ridicate, se recomanda, de asemenea, plusarea cantitatii de apa. De asemenea, canicula pe care o resimtim in plina vara are efecte nefaste asupra depozitelor de lichide din organism, asa ca trebuie sa le suplimentam cu apa din belsug.

Persoanele care obisnuiesc sa consume zilnic fructe si legume nu sunt obligate sa consume cei 3,7, respectiv 2,7 litri de apa zilnic, deoarece apa se regaseste in acele alimente si compenseaza din plin deficitul. In astfel de situatii, 2 litri de apa sau poate chiar mai putin sunt suficienti pentru a-i asigura organismului echilibrul hidric de care are atata nevoie.

Citeste si: Slabeste rapid cu pepene rosu. Afla cat de usor pierzi cinci kilograme intr-o saptamana - FOTO

Cum te ajuta apa sa slabesti

Apa este un element vital, fara de care viata nu ar fi posibila. Insa acest lichid esential are si efecte asupra starii de bine si siluetei. Apa ajuta la eliminarea toxinelor din corp, confera energie sa duci la bun sfarsit un antrenament la sala, o sedinta de jogging in parc sau o sarcina dificila la jos.

De asemenea, apa este un bun „pacalici” al senzatiei de foame: de cate ori crezi ca ti-e foame, bea mai intai un pahar cu apa, apoi intreaba-te daca acea senzatie chiar a fost reala sau doar o simpla pofta ori, de ce nu, un rezultat al plictiselii. De multe ori se intampla ca senzatia de foame sa fie confundata cu setea – aproximativ 40% dintre oameni confunda aceste senzatii, potrivit Fundatiei Polycystic Kidney Disease –, de aceea iti recomandam sa faci acest exercitiu de fiecare data cand te pandeste tentatia de a rontai ceva nesanatos la birou sau acasa.

In plus, un pahar cu apa baut in timpul mesei te ajuta sa mananci mai putin, dar sa te simti la fel de satula, arata studiile realizate de cercetatorii de la Universitatea Harvard.

Pentru a te asigura ca bei suficienta apa la birou, unde se stie ca uitam si de foame, si de sete, numai sa terminam tot ce avem de facut pana la terminarea programului, tine intotdeauna la indemana o sticla cu apa si umple-o pe masura ce o consumi – asa faci si putina miscare pana la dozatorul cu apa, deci ochesti doi iepuri dintr-un foc!

Si mai ales pentru ca e vara si pietele abunda in fructe si legume proaspete si aromate, incearca sa inlocuiesti dieta cu fast-food mancat la ceas de seara cu alimente sanatoase, din culturi cat mai naturale, menite sa iti asigure toate valorile nutritionale de care organismul are nevoie pentru a functiona optim.

Citeste si: Slabeste instantaneu, la rece! Criolipoliza este o procedura noua, care te ajuta sa scapi ca prin minune de colaceii de pe burtica

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie