15.08.2019
Cat de periculos este, de fapt, statul in curent?
De cate ori n-ai auzit spunandu-se: „Inchide geamul ca ma trage curentul!“? La moldoveni, curentul este tapul ispasitor pentru tot felul de probleme de sanatate, de la dureri dentare, sinuzite si otite la raceala la ovare, la migrene, la paralizie faciala, la gat intepenit, ori la dureri de spate.

 Se face insa vinovat curentul de aceste afectiuni sau este totul doar un mit?

Curentul este miscarea unei mase de aer dintr‑un loc intr‑altul, cauzata de o diferenta de temperatura. Ventilarea aerului este benefica in primul rand pentru ca statul intr-o incapere neaerisita favorizeaza infectiile respiratorii.

Pe de alta parte, microorganismele patogene (bacteriile, virusurile) si factorii alergeni (polenul, praful etc.) circula mai repede si mai departe atunci cand se formeaza curenti de aer, motiv pentru care suntem mai predispusi la nas infundat, stranut, ochi inrositi sau durere in gat.

Majoritatea persoanelor care se feresc de curent sunt convinse ca acesta le provoaca nevralgii. Realitatea este insa ca durerile acute locale sunt cauzate de deteriorarea unui nerv sau de o inflamatie. Adultii sau copiii care sufera de nevralgie pot avea, ce-i drept, o criza de durere declansata de curent, insa nu curentul este cauza nevralgiilor.

Ceea ce numim „statul in curent” amplifica doar o durere sau o boala deja existenta, dar nu poate provoca aparitia uneia noi. Crizele dureroase ascociate unei nevralgii sunt declansate, mai degraba, de frig decat de curent. Deci, cand curentii de aer sunt reci, pot provoca scaderea temperaturii organismului in zona de expunere, la nivelul pielii.

O posibila reactie in acest caz e vasocontrictia, contractia fibrelor musculare netede din peretii vaselor de sange, avand ca rezultat diminuarea calibrului vascular, ceea ce inseamna mai putini nutrienti, oxigen si leucocite, elemente care lupta impotriva organismelor patogene.

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie