„De la 10 pana la 20 % din sarcini se finiseaza cu avort (pierdere), majoritatea din ele la un termen de pana la 12 sapt. Una din cinci femei suporta un avort spontan in primul trimestru, la scurt timp dupa un test pozitiv. La mai mult de 90% din cazuri, astfel de situatii nu se mai repeta!”, a spus Chelaru si a mentionat ce tipuri de pierderi exista: „Avort spontan – pierderea de la sine (fara vreo cauza aparenta) a sarcinii. Sarcina stagnata – sarcina ce nu se mai dezvolta. Avort recurent/habitual – sunt doua sau mai multe pierderi consecutive.”

Ginecologul a scris care pot fi cauzele: „Anomalii cromozomiale ale embrionului – care nu erau compatibile cu viata, riscul creste o data cu varsta. La varsta de 20-30 ani – 9-17%, 35 ani – 20%, 40 ani – 40 % si la 45ani – 80%! Patologia cavitatii uterine/endometrului – utern septat, uter bicorn (in loc sa fie in forma de para, acest tip de uter este in forma de inima) sau - miom uterin, sinechii. Cauze endocrine, infectioase, coagularea. Autoimune – niste anticorpi ce formeaza tromboze.”
Dorina a mentionat ce se intampla dupa avort spontan: „In decurs de una, doua sau trei saptamani posibil sa persiste eliminari sangvinolente, de regula nu sunt abundente si la culoare ar fi – mai mult maronie. Urmatoarea menstra se va incepe aproximativ peste patru sau sase saptamani.”

Chelaru a scris cand se poate de inceput viata sexuala si de conceput urmatolarea sarcina: „Atunci cand eliminarile sangvinolente si durerile abdominale au disparut, si sigur atunci cand psihologic sunteti pregatita puteti incepe viata sexuala. La moment nu exista restrictii bazate pe cercetari stiintifice legate de conceperea sarcinii, dar, preferabil sa-i oferim organismului o perioada de recuperate, macar de doua luni, intre timp nu uitati de acid folic si screeningul infectiilor/trombofiliei.”
