01.10.2024
Cafeaua - sursă de energie sau capcană pentru sănătate? Corina Dascălu, nutriționistă: „Ea ne oferă acea energie, dar...” - VIDEO

Mulți dintre noi ne începem ziua cu o ceașcă de cafea, iar astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale a Cafelei, este un moment potrivit să reflectăm asupra acestei băuturi îndrăgite. Unii experți atrag atenția asupra efectelor sale adverse. Consumul regulat de cafea poate duce la deshidratare și la un dezechilibru mineral în organism. În plus, cafeaua stimulează eliberarea hormonilor de stres, ceea ce poate provoca un sentiment temporar de energie, urmat de oboseală accentuată. Despre aceste aspecte a discutat nutriționista Corina Dascălu în studio la iSănătate.

Cafeaua este o băutură apreciată pentru efectul său energizant și pentru aroma plăcută. Deși aduce o mulțime de beneficii, cum ar fi creșterea concentrării și stimularea metabolismului, este important să ne concentrăm și asupra dezavantajelor pe care le poate avea. „De fiecare dată când ajungem să discutăm despre cafea, țin să le zic oamenilor faptul că ea ne oferă acea energie, dar și niște efecte adverse, care nu se merită”, a spus Corina Dascălu.

Ludmila Adamciuc este însărcinată! Cum a făcut anunțul - FOTO

Totodată, cafeaua poate duce la scăderea nivelului de vitamine și minerale esențiale din corp, dar și la deshidratare, explică nutriționista: „În primul rând, atunci când consumăm cafea, pentru că ea este o băutură acidă... Ce face organismul uman? Pentru a tampona acizii din corp, organismul nostru utilzează foarte multe minerale. Tu încerci să consumi vitamine și minerașe din surse externe și atunci când tu bei acea cafea, corpul îți ia acele minerale pentru că, e nevoie să tamponezi acei acizi, pentru a nu ne ataca celulele noastre. De asemenea, vine o formă agresivă de deshidratare”.

„Măcar dacă bei o cafea, nu pe stomacul gol. Cu un pahar de apă până și unul după”, a adăugat specialista.

Sunt chipsurile la cuptor mai sănătoase decât cele prăjite? Victoria Eni, nutriționistă: „Dacă vor fi consumate de copii...” - VIDEO

Consumul zilnic de cafea poate induce o reacție de stres în organism, cu eliberarea de cortizol și adrenalină, urmată de fluctuații de energie: „Atunci când bem cafea, corpul nostru elimină cortizol și adenalină, astfel, el intră în stare de urgență și se întreabă: „Trebuie să lupt sau să fug?”. Totodată, pancreasul trebuie să elimine insulină. Noi avem energie, după care ne lasă fără. Întrebarea este... Se merită? Se merită să o bem în fiecare zi?”.

„Nu zic să o elimnăm total, dar măcar să se reducă consumul și să se aleagă o cafea de calitate”, a concluzionat Corina.

SURSA FOTO: ARHIVA PRO TV CHIȘINĂU, INSTAGRAM

Articole din aceeasi categorie