De ce ne pica parul
Varsta. Odata cu inaintarea in varsta parul devine mai subtire, friabil si se observa chiar si o rarire a firelor de par.
Stresul. Un factor important in caderea parului este stresul. Mecanismul prin care se produce acest efect este reprezentat de afectarea vacularizatiei folicului, cu reducerea aportului de oxigen, nutrienti si inhibarea cresterii.
Dieta. O dieta saraca poate conduce la deficiente de anumiti nutrienti (proteine, fier, zinc, vitamine), care conduc la anomalii ale metabolismului, dar si la nivelul folicului pilos.
Sarcina si nasterea. Datorita cresterii nivelului de estrogeni circulanti in timpul sarcinii se noteaza o fortifiere a foliculilor pilosi, cu tranzitie spre faza dormanda a unui numar important, iar dupa nastere (la aproximativ 3-4 luni), datorita normalizarii nivelului hormonal, se descrie o cadere tranzitorie a parului.
Factorii poluanti. Aerul, poluantii si mineralele din apa, efectele fototoxice solare induc imbatrinirea cutanata si distrugerea subsidiara a unora dintre foliculilii pilosi.
Obiceiurile de ingrijire. Parul prins „coada de cal”, placile de par, chimicalele continute in fixative, pieptanatul/periatul excesiv si brutal, masajul dur la nivelul scalpului, contribuie, prin efect mecanic, la deteriorarea cuticului si ruperea firelor de par.
Tricotilomania. Acesta este un obicei compulsiv de tragere/smulgere a firelor de par.
Modificarile sezoniere. Cadere tranzitorie de la sfarsitul lui august-noiembrie, reversibila, datorata incetinirii procesului de crestere.
Medicatia. Medicatia cardio-vasculara, dislipidemianta, anti-diabetica, contraceptiva, substitutia hormonala, chimioterapia, corticosteroizii, anti-acneica, anticoagulante, allopurinol, etc.
Patologia tiroidiana(hipo/hipertiroidism), hormonii tiroidieni fiind metabolizati si implicati in procesele desfasurate la nivelul majoritatii tesuturilor din organism, inclusiv foliculul pilos, astfel excesul devine nociv iar deficitul implica o insuficienta, conducand la subtierea firelor de par; sunt asociate cu manifestari sistemice importante si un pattern caracteristic de localizare (frontal in hipotiroidie si temporal in hipertiroidie); alte patologii implicate: diabet, insuficienta renala, insuficienta hepatica, neoplaziile cutanate
Citeste si: Cum sa obtii un par stralucitor intr-un mod natural
Mezoterapia scalpului
Indiferent de cauza, primul pas spre vindecare il constituie un diagnostic corect. Exista astfel un aparat special, care realizeaza o serie de fotografii in detaliu ale firului de par, relevand problemele de substrat anatomic. Daca vorbim de tratamente, putem aminti de mezoterapie sau de terapia vampir.
Mezoterapia este o metoda non-chirurgicala, minim-invaziva care presupune administrarea directa a substantelor medicamentoase la nivelul zonelor afectate de caderea parului.
Un complex de substante farmaceutice (vasodilatatoare, vitamine, substante bioactive etc.) adaptat fiecarui pacient si fiecarei forme de alopecie in particular, este injectat intradermic la nivelul zonelor afectate.
Micro-intepaturile sunt putin dureroase, iar substantele medicamentoase difuzeaza treptat in toata aria anatomica tratata. Acele folosite sunt extrem de mici ca si lungime (2-4 mm) si foarte subtiri. De asemenea, se folosesc seringi de 1 ml, pentru ca presiunea cu care se injecteaza cocktailul de substante sa nu fie prea mare si sa produca durere.
Numarul sedintelor si frecventa cu care acestea se realizeaza sunt stabilite de catre medicul dermatolog, in relatie directa cu diagnosticul si este adaptat in functie de raspunsul pacientului la aceasta procedura. In medie sunt recomandate 5-7 sedinte, efectuate la 7-14 zile distanta. Este o procedura de scurta durata (30-45 minute), sigura, care nu necesita anestezie locala sau o alta pregatire din partea pacientului. Reactiile adverse sunt minime si sunt reprezentate cel mai frecvent de un minim disconfort la locul intepaturii, care trece in 2-3 ore maxim.
Mezoterapia este o metoda de tratament noua in sfera bolilor dermatologice ce poate avea efecte notabile in toate formele de cadere a parului si mai mult, poate da rezultate in cazurile in care terapiile clasice au esuat, sau asociata acestora pentru unele cazuri.
P.R.P.- o metoda 100% naturala
Terapia Vampir (P.R.P.) reprezinta o procedura medicala de reintinerire cutanata (a pielii) prin refacerea structurii ei. Metoda consta in recoltarea sangelui (venos) de la pacient si procesarea acestuia cu ajutorul unui aparat care foloseste forta centrifuga. Astfel, prin centrifugare, celulele rosii (eritrocite) sunt separate de plasma si practic, se obtine o plasma autologa bogata in trombocite. Aceste trombocite sunt celule care contin factori de crestere si reparare tisulara, care se elibereaza in mod normal de organism pentru a vindeca tesutul lezat.
Prin metoda descrisa mai sus, noi realizam un concentrat in mod “artificial” folosind o eprubeta speciala, care contine un strat separator de gel, ce permite ca doar plasma cu trombocite sa ramana disponibila pentru a fi extrasa cu seringa. Factorii de crestere reprezinta rezervorul fiziologic al organismului ce sta la baza proceselor reparatorii ale tesuturilor.
Plasma astfel obtinuta este reinjectata in zonele selectate, sub forma unor microbolusuri, intraepidermice/intradermice, la aproximativ 1 cm. distanta, cu acoperire integrala a zonei de lucru. Alegerea unei optiuni terapeutice/tratament trebuie sa fie personalizata pentru un rezultat cat mai eficient, iar acest lucru se poate realiza numai dupa un diagnostic corect al tipurilor de alopecii.
Citeste si: 20 de coafuri simple pentru fetele cu un par rar si subtire