30.07.2020
Bomboanele strica dintii - mit sau realitate? Medicul stomatolog, Ana Bolduratu: „Dulciuri inofensive pentru dantura nu exista, cu exceptia...”

Chiar daca stim cu totii ca dulciurile dauneaza dintilor, adesea facem abstractie de aceasta realitate si ne permitem sa ne delectam cu tot felul de bunataturi. Cat de mult zaharul ne afecteaza dantura, care sunt cele mai neofensive deserturi si ce metode exista pentru a ne proteja dintii de temutele carii, atunci cand nu putem renunta la dulce, ne explica medicul stomatolog, Ana Bolduratu.

Citeste si :  Maseaua de minte - extractie, tratament si recuperare. Medicul stomatolog, Ana Bolduratu: „Molarul opt necesita o atentie ceva mai speciala decat ceilalti dinti.”

Toata lumea a auzit, cel putin o singura data in viata, renumita expresie: „Bomboanele strica dintii”. E mit sau realitate? Chiar e atat de daunator zaharul pentru dinti, mai ales in cazul copiilor?

Din pacate, nu este un mit, da, bomboanele strica dintii. Noi toti de mici copii, am auzit aceasta fraza de la parintii nostri „daca o sa mananci mult dulce, o sa-ti cada dintii”. Majoritatea dintre noi suntem consumatori de dulciuri, astfel bucuram papilele noastre gustative, insa consumul excesiv de zahar, dauneaza danturii noastre. In mod normal, in cavitatea bucala, traiesc numeroase bacterii, numite streptococi. Acestor bacterii la fel ca si noua, oamenilor, le plac alimentele ce contin zahar, se alimenteaza cu el. Cand are loc acest proces, bacteriile descompun zaharul, transformandu-l in acizi care ataca smaltul dentar, astfel apar sensibilitatea si cariile dentare. Cele mai afectate zone sunt spatiile interdentare si santurile suprafetelor masticatorii, deoarece sunt cel mai greu accesibile zone pentru periajul dentar. Totusi, odata ce pentru fiecare problema exista, cel putin, o solutie, si in cazul dat ne vine in ajutor flosa (ata dentara) sau periutele interdentare.

Sigur ca cei mai afectati sunt cei mici si dantura lor de lapte. De obicei, copiii de varsta prescolara au o igiena nesatisfacatoare si un consum excesiv de dulciuri ceea ce duce la cresterea aciditatii in cavitatea bucala, demineralizarea smaltului si aparitia cariilor.

Daca vorbim strict de ciocolata? Cat de mult acest produs ne afecteaza dintii?

Ciocolata neagra de 70-80% si cu o componenta bogata mai mult in cacao decat zahar, nu ne afecteaza atat de mult dintii nostri, ci dimpotriva, ne protejeaza si ne intareste smaltul dentar. Acest proces se datoreaza antioxidantilor ce se contin in coaja de cacao. Teobromina este, de asemenea, un component a untului de cacao cu efecte antibacteriene, care actioneaza benefic asupra danturii. Spre deosebire de cafea, cacaua nu-i confera o nuanta intunecata danturii, nu o pigmenteaza. Toate aceste benefecii se refera doar la ciocolata neagra si nicidecum la ce alba, cu lapte, stafide, nuci etc. Totusi, nici ciocolata neagra nu trebuie consumata in exces, norma zilnica recomandata pentru sanatate si profilaxie este de 30 g in 24 de ore (3 patratele).

Care sunt cele mai inofensive dulciuri pentru dantura?

Dulciuri neofensive pentru dantura nu exista, cu exceptia fructelor naturale, in afara de citrice. Noi nu putem exclude zaharul din alimentatia noatra, de aceea dulciurile trebuie consumate doar in timpul mesei si nu ca gustari printre mese. O igiena corecta, folosirea atei dentare pot diminua efectele zaharului asupra danturii.

Cele mai agresive cu dantura noatra sunt bomboanele lipicioase cum ar fi caramela sau cele gumante. Cu cat resturile unui aliment dulce raman pe dinti sau interdentar mai mult timp, cu atat riscul aparitiei cariei este mai sporit.

Guma de mestecat face parte din categoria dulciurilor si e daunatoare pentru dinti? Pentru ca pe aceasta nici macar nu o inghitim, deci ea are un contact indelungat cu dintii.

Guma de mestecat are efecte pozitive asupra dintilor numai atunci cand nu contine zahar, ci indulcitori naturali precum: xilitol (extras din mesteacan), aspartam care, de asemenea, este un indulcitor care ajuta la profilaxia cariei dentare. Guma de mestecat se consuma numai dupa mese, timp de 15-20 de minute, pentru improspatarea respiratiei si sporirea fluxului de saliva, ceea ce duce la curatirea suprafetelor dentare.

Vara e si anotimpul bauturilor racoritoare, care contin cantitati mari de zahar si de asemenea, pigmenteaza dantura din cauza colorantilor. Care dintre acestea afecteaza cel mai putin sanatatea dintilor?

Majoritatea copiilor, adolescentilor si tinerilor consuma des bauturi carbogazoase si energizante, in pofida tuturor avertismentelor legate de efectele daunatoare pe care acestea le au asupra sanatatii generale (obezitate, risc de diabet etc) si a sanatatii dentare (eroziune dentara, carii, sensibilizarea smaltului, pigmentarea danturii etc.). Bauturile carbogazoase afecteaza dintii atat prin continutul de acizi, cat si prin continutul de zahar, ce favorizeaza inmulirea bacteriilor, care il vor descompune in acizi. La fel si consumarea sucurilor din citrice pot ataca smaltul dentar.

Cum ne putem proteja dintii? Ii spalam imediat dupa ce consumam dulce?

Riscul de aparitie a cariei dentare ar fi cu mult mai mic daca ne-am spala pe dinti dupa fiecare masa, insa din pacate, aceasta regula nu este respectata. De aceea igiena inainte de somn este foarte importanta, spalam dintii de tot ceea ce am consumat pe parcursul zilei. In felul acesta, va veti proteja dantura si zambetul care este un accesoriu de pret.

Exista o teorie ca daca bei cu paiul, bautura nu are contact cu dintii si astfel, ii protejam. Este o exagerare?

Da, este asa o teorie, daca nu putem renunta la bauturile care dauneaza danturii, bem cu ajutorul paiului, astfel incat contactul dintre bautura si dinti sa fie cat mai mic.

Citeste si :  Totul despre detartraj! Medicul stomatolog, Ana Bolduratu: „Asa cum se intampla in cazul oricarei metode de tratament, exista atat avantaje, cat si dezavantaje.”  

Sursa foto: Arhiva personala

 

 

Articole din aceeasi categorie