Stratulat subliniază că, după primul an de viață, investigațiile legate de cancer se efectuează doar în cazul apariției simptomelor sau a schimbărilor observate de părinți. Cu toate acestea, analiza generală de sânge este mereu una binevenită:
„Este suficient să dea o analiză generală de sânge. Unii parametri acolo pot să ne vorbească despre careva patologii. Nu se practică nici la nivel mondial careva analize, checkup-uri care trebuie făcute. Doar în primul an de viață se mai fac. Ulterior, doar dacă copilul prezintă acuze, dacă părinții văd schimbări, atunci se adresează la un medic pediatru pentru investigații ulterioare”.
![](https://assets.protv.md/articles/files/thumbs/750x/2025/02/05/DSC05909-1738745890vyvh963.jpeg)
În schimb, medicul spune că ar trebui introduse programele de sănătate pentru adulți.
„Copiii mai rar fac cancer și patologii legate de acesta. Totuși, asta este mai mult boala adultului. Cu toți cunoaștem că, din păcate, cancerul e silențios și aflăm de el atunci când ne dă simptome, într-o stadie mult mai tardivă. Trebuie țara și Ministerul să introducă programe de sănătate pentru adulți, ceea ce noi nu prea avem. Ne aducem aminte de cancer doar când e ziua mondială a unui cancer sau a altuia”, a notat Mihai Stratulat.
![](https://assets.protv.md/articles/files/thumbs/750x/2025/02/05/DSC05913-17387458900xedpsl.jpeg)
Sistemul medical trebuie concentrat pe prevenire și nu pe tratare, a mai specificat invitatul emisiunii „O Seară Perfectă”:
„În general, ne aducem aminte despre toate patologiile atunci când se investighează, dar ar trebui să avem programe de sănătate. După o vârstă, în mod obligatoriu, toți ar trebui să facă investigații. În Japonia sunt zile în care o parte din colaboratori merg obligatoriu și dau analize, iar acea zi este calculată ca zi de lucru. În altă zi, se duce cealaltă parte. Ei sunt foarte organizați, cumva ar trebui să facem la fel”.
SURSĂ FOTO: Arhiva Pro TV