Alergia la ambrozie: cum se manifesta
Ambrozia poate provoca rinita alergica, conjunctivita alergica si astm alergic, la fel ca si in cazul alergiilor la orice alt tip de polen. Simptomele pot fi foarte suparatoare: de la stranut, congestie sau chiar obstructie nazala, rinoree, mancarime nazala, pana la mancarime in urechi si in cerul gurii, umflare si inrosirea ochilor, pierderea treptata sau chiar totala a mirosului, dureri de cap si de urechi, oboseala cronica, somnolenta si stare generala de rau, inclusiv raul astmatic (cu criza de tuse sau sufocare).
Cum stii ca este vorba despre o alergie si nu despre o raceala
Reactia alergica seamana foarte tare cu o raceala obisnuita. Diferenta principala in acest caz este lipsa febrei, dar si faptul ca alergia la ambrozie se manifesta prin simptome exacerbate. Daca ai luat medicamente pentru raceala si starea nu ti s-a imbunatatit si daca si in anii anteriori ai experimentat aceleasi simptome in aceeasi perioada, este foarte posibil sa fie vorba despre alergie, nu despre o viroza, asa ca este momentul sa mergi la medic.
Alergia la ambrozie: diagnostic
Reactiile alergice pot fi provocate de un numar extrem mare de alergeni, asa ca este destul de complicat sa fie identificat exact acela care iti provoaca probleme. Daca prezinti simptome dintre cele pe care ti le-am descris anterior, precum stranut, nas infundat, ochi care curg si ustura, in perioada polenului de ambrozie, adica august-noiembrie, mergi la medicul specialist, pentru a fi testat. Pentru confirmarea alergiei la ambrozie se pot face doua tipuri de teste: cutanate sau de sange.
Testele cutanate – sunt cele mai utilizate teste alergologice. Acestea sunt folosite pentru alergenii din aer, printre care si polenul, pentru alergenii alimentari, precum oua, lapte, nuci, stridii, dar si pentru identificarea alergiilor la medicamente.
Testele de sange vizeaza identificarea in sange a anticorpilor pe care organismul ii produce ca raspuns la un alergen. Testele de sange sunt indicate in cazul persoanelor carora nu li se poate face un test cutanat din cauza unor probleme dermatologice sau a unor tratamente medicamentoase incompatibile cu aceasta procedura, precum si in cazul in care reactiile alergice sunt extrem de severe.
Citeste si: Afectiuni ale pielii cu care ne putem confrunta vara
Alergia la ambrozie: tratament
Optiunile de tratament recomandate catre profesionistii din domeniul sanatatii pentru rinita alergica sunt de doua feluri: nemedicamentoase (ceea ce inseamna doar evitarea alergenului si remedii naturale, precum spalaturile cu solutii saline), respectiv medicamentoase:
Spray-urile nazale anti-inflamatoare pentru alergii - Actioneaza direct pentru a ameliora simptomele alergice ale nasului si ochilor. Acest tratament este disponibil fara prescriptie medicala.
Ghidurile medicale incurajeaza utilizarea acestora datorita eficacitatii superioare in comparatie cu alte optiuni. Substantele active din spray au efect asupra mai multor cai inflamatorii responsabile de simptomele rinitei alergice. Acestea actioneaza direct asupra sursei pentru ameliorarea (timp de 24h) a celor mai cunoscute 6 simptome si nu produce somnolenta.
Antihistaminicele orale - Aceste medicamente trateaza simptomele produse de eliberarea de histamina, cum sunt secretii nazale, stranut, mancarimi la nivelul nasului si simptome la nivelul ochilor.
Antihistaminicele nu au dovedit a avea vreun efect pentru nasul infundat. Cea mai recenta editie a ghidurilor terapeutice privind rinita alergica (2015) recomanda antihistaminicele doar in cazul persoanelor cu simptome usoare intermitente sau persistente si pentru cele care prefera administrarea unei substante active pe cale orala in favoarea unui spray intranazal.
Decongestionante nazale – elibereaza rapid nasul infundat si ajuta la eliminarea secretiilor nazale. Majoritatea pot fi utilizate o perioada limitata de timp, 5-7 zile, deoarece utilizarea prelungita sau excesiva poate determina reaparitia sau agravarea infundarii nasului.
Alergia la ambrozie: preventie
Desi este imposibil sa nu iesi din casa pe toata perioada in care ambrozia produce polen, exista cateva lucruri pe care le poti face si care pot ameliora impactului alergenului in viata ta. Printre acestea se numara urmatoarele:
-Evita activitatile in aer liber mai ales dimineata, cand cantitatea de polen este mai mare
-Pastreaza ferestrele din locuinta inchise pe perioada zilei si utilizeaza un aparat de aer conditionat cu filtre speciale antialergeni
-Fa dus imediat ce ai ajuns acasa si pune toate hainele pe care le-ai purtat in masina de spalat
-Spala-ti parul de fiecare data cand faci dus, deoarece este un mediu perfect pe care adera polenul
-Spala-te frecvent pe fata si pe maini.