21.11.2024
Ai stări de plictiseală, somnolență, stres și slăbiciuni? Care sunt cauzele îți explică psihologul Lilia Dubița - VIDEO

Odată cu instalarea anotimpului rece, mulți dintre noi se confruntă cu astenia. Care sunt cauzele, dar și factorii de risc, află din cadrul unui reportaj marca O Seară Perfectă. 

Depresia este un fenomen comun care poate afecta pe oricine, de aceea este important să înțelegem simptomele acesteia și cum o putem combate.

„Inițial, simptomele sunt de ordin fiziologic. Este insomnia, starea de agitație, este hiperalimentația sau refuzul de a te alimenta, este atunci când nu vrei nimic, palpitațiile, respirațiile îngreunate. Deci, este un spectru foarte mare de simptome care ne spun că psihicul și corpul sunt epuizate”, a spus psihologul Lilia Dubița. 

Sfinții Mihail și Gavril - sărbătoare specială pentru cei care poartă acest nume! Cine sunt vedetele de la noi care sărbătoresc astăzi - FOTO

Dubița a explicat și care este principala cauză a depresiei: „Principala cauză este starea de epuizare, atunci când nu mai avem energie. Facem lucrurile pentru că, trebuie și atunci noi nu ne dăm repaus. De cele mai multe ori, este epuizarea psihică atunci când este o situație complicată care durează prea mult timp și noi nu putem să o rezolvăm, dar nici nu ne împărțim cu alți oameni”. 

„Perioada rece este o perioadă în care oamenii tot mai mult se ascund sub haine, sub căciulă și este starea în care chiar și la nivel de fiziologie, corpul nostru are altfel de procese, care merg un pic mai încet și respectiv, stările emoționale sunt și ele mai încetinite”, a povestit Lilia. 

Zonele sensibile ale corpului pot suferi mai repede atunci când ești într-o perioadă de depresie, mai spune psihologul: „Depresia și anxietatea sunt un fond unde fiecare poate să descopere faptul că zonele sensibile din corp se îmbolnăvesc. Sunt oameni cu un gât sensibil și atunci, în perioada de anxietate o să răcească mai des. Se poate întâmpla ca în perioada de depresie și anxietate, sistemul gastrointestinal să se îmbolnăvească”. 

Cărţi în loc de dulciuri, aşa a ales să-şi sărbătorească ziua de naştere la şcoală, nepoţica lui Giovanni Creţu. Surpriza a fost din partea autorului cărţii preferate a fetei, iar cine este, află astăzi, la O Seară Perfectă - VIDEO

Totodată, Dubița a enumerat pașii care trebuie urmați după ce am observat simptomele de depresie sau anxietate: „Dacă totuși am identificat că avem o stare de depresie, cu siguranță avem nevoie să apelăm la medic, este primul pas. Ulterior, ar trebui să apelăm la un terapeut care ajută să înțelegi cauzele ca să nu ajungi iarăși în același punct. Și evident, este nevoie să-ți faci insule de fericire. Este important să înțelegem ce ne bucură pentru că, depresia este balanța a ceea ce trebuie să faci și ceea ce vrei. Trebuie să descoperi că în viața ta sunt foarte multe lucruri fumoase pe care le faci din suflet, din inimă și cu drag”. 

Lilia Dubița este psiholog și psihoterapeut, specializată în psihoterapia individuală și de cuplu.

SURSĂ FOTO/VIDEO: Facebook/ Lilia Dubița 

Articole din aceeasi categorie