Pentru ca oamenii sa inteleaga ce inseamna, de fapt, o boala cu adevarat din perspectiva psihica, CSID a apelat la ajutorul psihoterapeutului Constantin Cornea, care a expus o clasificare exhaustiva a acestor tulburari de natura sexuala, asa cum sunt ele definite in manualele de specialitate. Astfel, oamenii poate nu vor mai discrimina comunitatea LGBT din astfel de considerente.
Tulburari sexuale si de sexualitate
Tulburarile sexuale sau de sexualitate sunt impartite, in DSM 5 ( Manualul de Diagnostic si Clasificare statistica a Tulburarilor Mintale), in trei categorii:
1. Disfunctii sexuale
Este vorba despre libidoul scazut, ce poate caracteriza pe ambii parteneri. Tulburarile dorintei sexuale pot contine: tulburare hipoactiva (deficienta sau absenta fanteziilor sexuale) si tulburare prin aversiune sexuala (aversiune sau evitarea actului sexual). Aceste disfunctii pot constitui mecanisme de aparare pentru a proteja individul de anumite frici, temeri sau traume. De asemenea, in aceasta categorie se mai includ:
-Tulburari ale excitatiei sexuale. Acestea sunt: tulburarea excitatiei feminine si tulburarea erectila masculina. La femeie, tulburarea de excitatie se manifesta prin incapacitatea de a obtine sau mentine o lubrifiere. La barbat se manifesta prin incapacitatea de a atinge sau mentine o erectie.
-Tulburarile orgasmice. La femeie se manifesta prin intarzierea sau absenta recurenta sau persistenta a orgasmului. Studiile vorbesc despre o incidenta de 35%. La barbat, tulburarea se manifesta prin realizarea cu greutate sau lipsa ejacularii.
-Ejacularea prematura. Studiile vorbesc despre o incidenta de 25% si despre faptul ca este mai des intalnita aceasta problema la barbatii tineri.
-Tulburarile prin durere sexuala: vaginismul (o contractura musculara involuntara a unei parti a vaginului ce produce durere) sau dispareunia ( durerea genitala ce se manifesta in timpul sau dupa terminarea actului sexual – in cazul barbatilor, putem vorbi de coit dureros ce poate avea o cauza organica).
Citeste si: 10 Barbati celebri din istorie care au fost homosexuali - GALERIE FOTO
2. Tulburarea identitatii de gen
Identitatea de gen, reprezinta un construct intern prin care o persoana isi poate defini genul. Fiecare persoana in parte poate avea propria traire interioara in acest sens, putandu-si dori sa fie perceputa si recunoscuta de cei din jur ca: femeie, barbat sau queer. Senzatia de nemultumire fata de propriul sex biologic se numeste disforie de gen. Din criteriile ce pot indica tulburarea de gen, putem aminti de:
- dezgust sau disconfort fata de propriul organ sexual
- preocuparea pentru ascunderea, modificarea sau eliminarea caracterelor sexuale primare si secundare
- afirmarea repetata a dorintei de a fi considerat de ceilalti celalalt sex
Tulburarea de gen poate fi determinata de factori biologici – hormonali – sau psihosociali – absenta sau lipsa de incurajare in descoperirea propriei identitati sexuale sau incurajarea in a se comporta precum parintele de acelasi sex. Abuzul sexual poate fi, de asemenea, un factor predispozant.
3. Parafiliile
Aceasta categorie se refera la tulburarile cauzate de fantezii, impulsuri, practici sexuale bizare, deviante, neobisnuite. In trecut erau denumite perversiuni, dar, odata cu editia IV a DSM, se sugereaza folosirea termenului de parafilie pentru a se evita judecata prin definitie a acestora. Conform studiilor, acestea sunt mai frecvente la barbati decat la femei si pot avea la baza anumite cauze, cum ar fi abuzul in copilarie, putand consta in:
-Exhibitionism – expunerea organelor genitale in public. Persoana respectiva doreste sa socheze sexul opus, este mai des intalnita la barbati si de cele mai multe ori gestul este insotit de sentimente de vinovatie.
-Fetisism – consta in dorinta de a folosi un obiect inanimat, cum ar fi: o parte nongenitala a corpului, un obiect de lenjerie intima, un pantof pentru a realiza excitarea sexuala.
-Frotteurism – consta in frecarea organului genital de sexul opus pentru realizarea excitatiei si a orgasmului. Gestul se produce in locuri aglomerate, cum ar fi mijloacele de transport.
-Pedofilie – este activitatea sexuala cu copii sub varsta de 13 ani. In 90% din cazuri este de natura heterosexuala, iar in 10% din cazuri este de natura homosexuala.
-Sadismul sexual – este placerea sexuala rezultata din cauzarea de suferinte fizice sau mintale unei alte persoane. Denumirea vine de la Marchizul de Sade, celebru pentru activitatea sa sexuala, violenta.
-Masochismul sexual – este placerea sexuala obtinuta in urma abuzului fizic sau mental.
-Voyeurism – este excitatia produsa prin privirea sau ascultarea unor acte sexuale ale altor persoane.
-Fetisismul transvestic – consta in imbracarea in hainele sexului opus.
Asadar, homosexualitatea nu se regaseste in toate aceste tulburari de sexualitate. Daca ambele tabere ar intelege mai bine ce inseamna o tulburare sexuala sau a sexualitatii, daca ar face efortul de a cauta calea prin care mesajul transmis sa nu fie agresiv la adresa celuilalt, comunicarea ar putea deveni mai comoda si rezultatele ar fi cu totul altele, conchide medicul.
Citeste si: Ce este homosexualitatea, bisexualitatea si transsexualitatea, in opinia specialistului?