27.09.2024
9 moduri prin care îți poți îmbunătăți memoria, recomandate de specialiști

Îmbunătățirea memoriei constă într-o serie de metode simple, dar și eficiente, pe care le poți aplica și tu, chiar zilnic.

Îmbunătățirea memoriei mereu a fost un subiect dezbătut, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Însă, există într-adevăr metode prin care ți-o poți îmbunătăți? Ei bine, află că da. 

Aici nu vorbim de clasicele suplimente alimentare, ci de metode care îți sunt la îndemână și nici nu necesită un mare efort din partea ta. Ba mai mult decât atât, pe unele cu siguranță le ai deja incluse în stilul tău de viață, însă nu ar strica dacă le-ai acorda și mai mare atenție. În plus, aceste metode te ajută atât în ceea ce privește sănătatea fizică, cât și cea mintală. 

1. Ai grijă la alimentație

Acizii grași omega-3 și antioxidanții ajută la stimularea producției de noi celule celebrale, în timp ce alimentele care conțin mai multe grăsimi saturate și zaharuri procesate împiedică îmbunătățirea memoriei. „O dietă mediteraneană poate avea efecte pozitive asupra sănătății creierului, mai ales pe măsură ce îmbătrânim”, spune medicul Vernon Williams, neurolog și director la Center for Sports Neurology & Pain Management. Acest tip de dietă conține o mulțime de fructe, legume, nuci și cereale. Printre alimentele bogate în acizi grași omega-3 se numără somonul, tonul, sardinele, spanacul, nucile și semințele de dovleac. 

Hohote de râs, în direct la O Seară Perfectă! Gabriel Nebunu, Victoria Roșca, Tamara Vîrlan și Ion Juglea au jucat pantomimă - VIDEO

2. Fă sport

„Exercițiile fizice făcute regulat te pot ține departe de apariția unor boli, precum Alzheimer cu până la 50%”, spune dr. Verna R. Porter, neurolog la Providence Saint John’s Health Center. Activitatea fizică poate încetini deteriorarea cognitivă și poate reduce riscul apariției unor boli, așa cum este diabetul.

3. Dormi suficient de mult

Somnul este modalitatea excelentă de a ajuta regenerarea creierului. În timp ce dormi, creierul este activ, ceea ce îl face capabil să creeze conexiuni. Încearcă să dormi suficient și nu-ți obișnui organismul cu pierderea nopților. Chiar dacă ai crede că poți recupera într-o zi sau într-un weekend o noapte albă, adevărul este că nu e o soluție potrivită la care să apelezi.

4. Nu încerca să faci mai multe lucruri în același timp

În ciuda faptului că ne dorim să dovedim celorlalți că suntem eficienți, creierul nu este obișnuit să facă două lucruri simultan. Întreabă-te de ce este greu să citești, dar și să porți o conversație în același timp. Asta se întâmplă atunci când îți forțezi creierul cu mai multe sarcini în același timp. Concentrează-te pe un singur lucru de acum încolo.

5. Gestionează momentele stresante

Stresul, anxietatea și depresia pot reduce buna funcționare a memoriei. „Stresul cronic se poate manifesta prin atrofia zonelor importante din creier”, mai spune Porter. Ce poți face pentru a combate momentele stresante sau stările de anxietate este să încerci să te gândești la lucrurile bune, dar și să meditezi atunci când ai ocazia. „Studiile au arătat că meditația poate diminua efectele dăunătoare ale stresului asupra creierului”, adaugă Porter. Și desigur, în acest sens ajută și dacă apelezi la ajutorul unei persoane specializate.

6. Învață lucruri noi

Creierul nostru trebuie să fie stimulat zilnic. Așa că, nu strică dacă te apuci să înveți o limbă nouă sau te decizi să îți dezvolți o abilitate pe care deja o ai și merită să te concentrezi asupra ei. Indiferent de ceea ce te decizi, asigură-te că în fiecare zi poți învăța lucruri noi.

La 73 de ani, Nina Crulicovschi lansează primele sale CD-uri: „Sunt inserate cele mai frumoase cântece” - FOTO

7. Antrenează-ți memoria în mod constant

Un truc care te va ajuta să îți îmbunătățești memoria este să o antrenezi în fiecare zi. Iar asta poți face dacă îți amintești frecvent diferite lucruri din viața ta, fie că vorbim de gusturi, mirosuri, parfumuri sau emoții. Însă cea mai mare legătură este între miros și memorie, fiind și motivul pentru care ai o mulțime de amintiri atunci când simți mirsoul unei persoane, fie ea și din trecutul tău. 

8. Creează-ți un sistem prin care poți reține mai ușor

Poți reține mult mai ușor informațiile dacă te raportezi la altele pe care deja le știi. Dacă îți este greu să îți amintești, spre exemplu, zilele de naștere ale unor prieteni, încearcă să faci conexiuni cu alte zile, precum cele ale părinților. 

Francesca Gîndea - minus 15 kilograme în doar 6 luni! Cum arată acum reporterul PRO TV, dar și ce a ajutat-o să slăbească atât de rapid - VIDEO

9. Apelează la scris

Cercetările arată că scrisul unor informații noi ajută la îmbunătățirea memoriei. Fie că ești adepta agendelor sau chiar a notițelor din telefon, vei observa că, după ce le-ai scris deja, ți le vei aminti mult mai repede și ușor. 

SURSĂ FOTO: Google

Articole din aceeasi categorie