02.07.2019
6 motive pentru care menstruatia ta este neregulata (sau lipseste)
Daca ti s-a intamplat sa iti intarzie menstruatia o singura data, probabil nu te-ai gandit ca ai avea o problema de sanatate, insa daca acest lucru se intampla constant, este momentul sa iti pui cateva intrebari.

O menstruatie care intarzie sa apara sau lipseste timp de cateva luni este de cele mai multe ori un motiv de ingrijorare, mai ales daca aceste schimbari au aparut brusc.

Tocmai de aceea este bine sa ai o evidenta a ciclului menstrual si sa verifici intotdeauna daca exista schimbari. De regula, un ciclu menstrual obisnuit ar trebui sa aiba o durata de 28 de zile si menstruatia ar trebui sa dureze intre 2-7 zile. Desigur, exista si exceptii si tocmai de aceea este bine sa ai singura un calendar sau o aplicatie unde sa urmaresti cat de lung este ciclul tau menstrual.

Astfel, observi mai usor cand este perioada fertila (de obicei incepe cu a 14-a zi a ciclului menstrual), daca vrei sa ramai insarcinata, sau te ajuta sa iti dai seama daca ti-a intarziat menstruatia sau a devenit neregulata. Toate femeile au o astfel de perioada in viata, insa daca simti ca ceva nu este in regula, iar menstruatia chiar lipseste cateva luni, este momentul sa mergi la medic.

Elle.ro ti-a pregatit in continuare o lista a celor mai intalnite motive pentru care menstruatia este neregulata sau lipseste.

1. Sarcina

Sarcina este cel mai intalnit motiv, deoarece odata cu aparitia acesteia se intrerupe complet menstruatia. Daca o femeie continua sa aiba menstruatie pe parcursul sarcinii trebuie sa mearga la medic, deoarece acest lucru nu este intocmai normal. Asadar, daca tu stii ca este posibil sa fii insarcinata, asigura-te ca vei merge cat mai repede la un control amanuntit.

2. Stresul

Stresul ne afecteaza mai mult decat ne imaginam sanatatea si da, din cauza cortizolului menstruatia poate intarzia. Acest lucru se intampla deoarece acest hormon are un impact direct asupra estrogenului si progesteronului, ceea ce inseamna ca este posibil sa fie afectata lungimea ciclului menstrual si cantitatea de sange pe care o vei pierde.

Pentru ca o femeie sa aiba un ciclu menstrual normal este nevoie ca hipotalamusul sa trimita semnale hormonale glandei pituitare, iar aceasta sa transmita mai departe ovarelor si apoi uterului. Daca treci printr-o perioada stresanta, corpul tau nu este pregatit pentru o sarcina, asa ca intregul sistem se opreste, acest lucru afectand in mod evident menstruatia.

3. Alimentatia

Un alt motiv foarte intalnit pentru care menstruatia dispare este alimentatia ta. Daca ai mancat in ultimul timp alimente nesanatoase sau pur si simplu te-ai ingrasat, corpul tau va produce un nivel diferit de hormoni, acest lucru afectandu-ti si menstruatia.

Pentru ca o femeie sa aiba in continuare un ciclu menstrual regulat este bine ca in organism sa existe 17-22% grasime.

4. Sport

Organismul nostru are nevoie de energie pentru aparitia menstruatiei. Daca faci prea mult sport, este posibil ca organismul tau sa fie prea epuizat, iar acest lucru duce fie la intarzierea menstruatiei, fie la disparitia ei. Acest lucru se intampla deoarece schimbarile bruste de greutate afecteaza echilibrul hormonal. Daca slabesti brusc, leptina, hormonul produs in tesuturile de grasime, este afectat alaturi de alti hormoni, nivelul acestora fiind de obicei in scadere.

5. Pastilele contraceptive

De obicei este nevoie de luni intregi pentru ca organismul nostru sa se obisnuiasca dozei de hormoni care se regasesc in pastilele contraceptive. Acest lucru poate duce la intarzierea menstruatiei sau chiar la disparitia acesteia.

De obicei, dupa ce opresti acest tratament, ar trebui sa dureze in jur de trei luni pentru ca menstruatia sa revina la normal. In general nu ar trebui sa duca la amenoree, insa pastilele contraceptive pot ascunde alte probleme hormonale si tocmai de aceea ar trebui sa iei doar medicatia recomandata de medicul tau.

6. Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice afecteaza milioane de femei din intreaga lume. Practic, din cauza acestei afectiuni se formeaza chisturi sau microchisturi pe ovare, impiedicand astfel ovulatia normala. De obicei sindromul ovarelor polichistice aduce si alte semne, de exemplu parul in exces, ingrasarea, aparitia matretei si infertilitatea.

Aceasta afectiune nu face doar ca menstruatia sa lipseasca, cei pur si simplu afecteaza intreaga ovulatie. Existand luni in care ovulul nu este produs de ovare, iar eliminarea progesteronului nu se face, mucoasa uterina nu se subtiaza, iar menstruatia va dura mai mult atunci cand va reveni.

Ti-a fost util articolul?

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie