26.08.2024
10 substanțe cancerigene din viața de zi cu zi. Unele dintre ele te vor surprinde - VIDEO

Într-unul dintre podcasturile sale de pe YouTube, doctorul Mihail Pautov a discutat despre substanțele cancerigene întâlnite în viața de zi cu zi și modul în care acestea ne afectează sănătatea. De la fumat și alcool, până la carnea procesată și băuturile fierbinți, aceste obiceiuri și expuneri zilnice pot crește semnificativ riscul de a dezvolta cancer.

1. Fumul

„Fumul de tigară conține sute de substanțe cancerigene într-un singur fum. Ne dă dependență încât practicăm asta destul de des. De regulă, un fumător fumează câte 10-20 de țigări pe zi. Dacă renunți la fumat, reduci riscul de a face cancer cu până 80 la sută”, a explicat medicul. 

De 25 de ani, la Pro TV, ești liber, curios și an de an ești pregătit pentru aventură. Mănăstirea Țipova, minunea cu numărul 6 - VIDEO

2. Carnea procesată/ carnea roșie

Un alt aliment cancerigen este carnea procesată sau cea roșie, a notat Mihail: „Este în grupul 1 al Agenției de Cercetare în Cancer a Organizației Mondiale a Sănătății. Salamul, crenvurştii, toată carnea procesată este cancerigenă. Dacă ar fi să respectăm aceleași reguli pentru toată industria, pe vitrina din supermarket cu mezeluri ar trebui să scriem că este una cancerigenă. Este absolut esențial să eviți consumul de carne procesată”.

„Carnea roșie are beneficiile sale, are proteină, e bine să mănânci carne roșie bine făcută, dar ea trebuie consumată mai rar, există suficiente dovezi că aceasta este cancerigenă pentru oameni”, a adăugat doctorul.

3. Alcoolul 

Pe locul trei se află alcoolul: „Indiferent de tipul de alcool, formula chimică este aceeași, chiar dacă bei bere, vin sau vodka, alcoolul din ele este același, iar până a fi metabolizat, acoolul se transformă într-un cancerigen care circulă în corpul tău. Există o cantitate pe care corpul tău poate să o stingă imediat fără a face rău, acea cantitate este la un păhar de vin pe săptămână, maxim 2”.

Comportamente care îți arată încă de la început că nu e partenerul cu care poți construi o relație sănătoasă

4. Peștele sărat sau peștele afumat 

„Peștele în conserve sau afumat în folie este în grupul unu de substanțe cancerigene. Asta înseamnă că și somonul afumat cumpărat din magazin este cancerigen. Somonul pregătit la cuptor are multe grăsimi benefice, dar dacă tu îți cumperi somon sărat și îl mănânci zilnic, ești în zona de risc”, a continuat specialistul. 

5. Băuturi foarte fierbinți

Ceaiul și cafeaua, consumate la temperaturi înalte, la fel, sunt cancerigene: „Există studii care arată că persoanele care beau ceai și îl beau fierbinte, au un risc mult mai mare de a face cancer de esofag. Băuturile de peste 65 de grade sunt cancerigene, indiferent că este ceai, cafea sau chiar supă”.

6. Băuturile carbogazoase dulci

„Este dovedit că te duc la obezitate, iar obezitatea în sine este cancerigenă”, a explicat Mihail.  

7. Fast food

Fast food-ul este un tip de mânacare cu foarte mulți aditivi alimentari și substanțe chimice. „Este un tip de mâncare cu foarte mulți aditivi, cu tot felul de substanțe chimice, este un tip de mâncare de proastă calitate, iar de cele mai multe ori, este o mâncare prăjită în uleiuri nesănătoase, care se îmbibă”, a spus medicul.

Încă o victorie! Nichita Naumciuc și Dmitrii Zincenco au cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial din Canada - FOTO

8. Mâncarea prăjită

„Mâncarea prăjită formează hidrocarburi policiclice aromatice și nu contează ce prăjești, carne sau brocoli. Dacă prăjești și acel brocoli o să devină cancerigen”, a notat specialistul. 

9. Emisiile motoarelor diesel

Deși nu sunt substanțe pe care le mănânci: „Ele, la fel, sunt cancerigene”.

10. Helicobacter pylori

„Bacteria care este prezentă până la 40 la sută dintre europeni și este ceva care te predispune la cancer de stomac, în special dacă ai gastrită, arsuri gastrice”, a notat medicul. 

SURSĂ FOTO: Facebook/ Dr. Mihail Pautov 

Articole din aceeasi categorie