„Dacă ajungem să vorbim despre ecologie și haine aruncate, acolo deja este dezastru. Poți să îți păstrezi banii și să nu cumperi totul”, a explicat Yulia Efros, designer vestimentar.
Invitata podcastului a povestit despre un studiu realizat în România, bazat pe comoditatea de a nu schimba zilnic hainele. „Este un sociolog, provine din București și a făcut un studiu despre oamenii care trăiesc la țară, cum își petrec ziua. Fie că lucrau în câmp, fie că erau acasă, hainele exterioare le schimbau doar sâmbăta, când trebuiau să spele rufele”.
„Fiecare o să se regăsească în chestia asta, nu le place să-și schimbe hainele foarte des. Este un moment în care tu asta trebuie să faci pentru că te duci la un eveniment. Azi arăt într-un fel, mâine în altul. Studiul demonstra contrariul, oamenii nu iubesc să-și schimbe deseori vestimentația, pe unii îi deranjează chestia asta, ei preferă să rămână cu aceleași haine”, a continuat specialistul.
Pentru a susține acest studiu, Yulia exemplificat cu niște situații din experiența ei personală. „Eu am o prietenă care de fiecare dată își cumpără o haină, dar care să fie la fel. De exemplu, dacă e un model de pantaloni, ea își caută identici, pentru că nu-și dorește să se schimbe”.
„Eu am un profesor, stilist de profesie, același costum era stilizat cu câteva bijuterii schimbate sau maleta era diferită”, este un alt exemplu oferit de designer.
De asemenea, Yulia a spus că schimbările în vestimentație au venit odată cu anumite evenimentele sociale: „Specialiștii spun că femeile înainte de război preferau să fie un pic mai dezbrăcate, mă refer la faptul că preferau să poarte mai mult haine pe bretele, picioare goale. După război erau mult mai discrete, mai modeste. Arătau o liniște sufletească care provenea de la o suferință, cu accent pe negru. Eu cred că femeile știau să sufere, dar să o facă cu stil”.
SURSĂ FOTO: Facebook/ Yulia Efros