02.12.2019
Ungaria se retrage de la concursul Eurovision „pentru ca este prea gay”
Ungaria nu va participa la editia de anul viitor a concursului Eurovision, generand astfel zvonurile potrivit carora decizia a fost luata intrucat renumita competitie muzicala ar fi „prea gay” pentru guvernul conservator de la Budapesta.

Va fi prima oara, din 2010, cand Ungaria nu va participa la Concursul Eurovision care, in 2020, va avea loc in Rotterdam.

Potrivit Metro.co.uk, desi nu a fost dat publicitatii niciun motiv oficial, decizia a fost luat in contextul exacerbarii retoricii homofobe in Ungaria, unde prim-ministrul Viktor Orban a lansat o politica de tip „family first” („familia pe primul loc”), ce are scopul de a sprijini familia traditionala si de a stimula rata natalitatii.

La inceputul acestui an, un comentator TV cu opinii pro-guvernamentale s-a referit la concursul Eurovision folosind expresia „o flotila homosexuala” si a spus ca neparticiparea tarii sale la acest concurs ar fi in beneficiul sanatatii mintale a poporului ungar.

Site-ul ungar index.hu a citat surse anonime din presa de stat, care au speculat ca motivul din spatele retragerii Ungariei din acest concurs muzical ar avea, cel mai probabil, legatura cu faptul ca Eurovision a fost considerat „un eveniment prea gay”.

In replica, European Broadcasting Union (EBA), organizatorul concursului Eurovision, a declarat ca „nu este ceva neobisnuit ca membri ai EBU sa renunte la participarea la Eurovision” si a reamintit ca Ungaria a absentat si la alte editii ale competitiei. 

 Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie