16.03.2025
TOP 20 curiozități despre somn, de la reporterul iSănătate, Cătălina Osoianu - VIDEO

Știai că, creierul rămâne activ chiar și în timpul somnului sau că gusturile tale se pot schimba pe parcursul nopții? Mai multe curiozități despre somn ne spune Cătălina Osoianu, reporter iSănătate.

Somnul este indispensabil pentru viață, la fel ca apa și mâncarea. Un somn calitativ îți oferă energia și dispoziția necesare pentru întreaga zi. În timpul somnului, creierul procesează informațiile acumulate, se regenerează celulele, se dezvoltă sistemul imunitar și se îmbunătățesc funcțiile cognitive.

De ziua internațională a somnului, marcată pe 16 martie, ți-am pregătit o listă cu 20 de curiozități despre somn, care cu siguranță îți vor fi interesante.

1. Fiecare om visează

În mediu, un om doarme aproximativ 1/3 din viața sa, ceea ce ar fi egal cu aproape 25 de ani.

2. În mediu, dormim 1/3 din viață

În timpul somnului REM, creierul poate fi chiar mai activ decât când suntem treji.

3. Creierul e activ și în somn

Aproximativ 50% din vis este uitat la câteva minute după trezire, iar până la 90% - în primele 10 minute.

4. 90% din vis este uitat în primele 10 minute după trezire

Studiile arată că bărbații visează mai mult alți bărbați, iar femeile visează oameni de ambele sexe în proporții aproape egale. De asemenea, femeile au vise mai des legate de copii, familie, activități casnice, în timp ce bărbații visează realizări, violență, activitate sexuală și altele.

5. Conținutul viselor diferă la femei și bărbați

În timpul somnului, creierul curăță toxinele acumulate pe parcursul zilei, prin așa-numitul sistem glimfatic.

6. În timpul somnului, se curăță toxinele acumulate

Studiile au arătat că visele pot ajuta la rezolvarea problemelor complexe sau la găsirea de soluții la provocările zilnice.

7. Visele ajută la soluționarea problemelor zilnice

Persoanele nevăzătoare tot visează. Dacă s-au născut fără vedere, atunci visele lor sunt auditive. Dacă au pierdut vederea de-a lungul anilor, atunci visează în baza amintirilor.

8. Persoanele nevăzătoare tot visează

Corpul consumă mai multe calorii când doarme, decât în timpul zilei, deoarece procesele fiziologice, precum respirația și regenerarea celulară, continuă activ.

9. Corpul consumă calorii și atunci când doarme

În mediu, un om rezistă maxim 10 zile fără somn, față de aproximativ 14 zile fără mâncare.

10. Un om rezistă maxim 10 zile fără somn

Recordul pentru cel mai lung timp fără somn este deținut de Randy Gardner, care nu a dormit 11 zile și 25 de minute. Acesta a fost un experiment sub supraveghere medicală, efectuat în 1964. Gardner a suferit halucinații, paranoie și pierderi de memorie. După experiment, acesta a dormit 14 ore și 40 de minute pentru a se recupera.

11. Recordul de nesomn este de 11 zile și 25 de minute

Lipsa somnului poate duce la creșterea în greutate din cauza creșterii nivelului grelinei, hormonul care stimulează apetitul, și scăderii nivelului leptinei, hormonul care semnalează sațietatea. Acest dezechilibru hormonal poate face ca persoanele să măn穗ce mai mult și să aleagă mai des alimente nesănătoase.

12. Lipsa somnului duce la creșterea în greutate

Aproape 12% din populația planetei visează în alb-negru. Până la apariția televizoarelor color, acest procent ajungea la 75%.

13. Aproximativ 12% din populație visează alb-negru

Este imposibil să strănutăm atunci când dormim, deoarece reflexele sunt inhibate pe durata somnului profund.

14. Este imposibil să strănutăm, atunci când dormim

Fenomenul de „alarmă naturală” care permite unor oameni să se trezească când își doresc, adesea înainte ca deșteptătorul să sune, se datorează unei explozii de adrenocorticotropină, un hormon al stresului. Se consideră că are loc o anticipare inconștientă a stresului asociat trezirii.

15. „Alarma naturală” prezentă la unii oameni este datorată hormonului adrenocorticotrop

Aproximativ 10% dintre persoanele care sforăie suferă de apnee în somn, o afecțiune în care respirația se oprește de până la 300 de ori pe noapte.

16. Circa 10% dintre persoanele care sforăie suferă de apnee în somn

Unii oameni experimentează paralizia în somn. Un fenomen însoțit deseori de halucinații auditive și vizuale, precum auzirea unor voci sau vederea unor figuri străine.

Sfaturi pentru un post alimentar corect! Cum îl ținem, astfel încât să nu ne alegem cu balonări, indigestii și kilograme în plus, află astăzi, la „iSănătate” - VIDEO

17. Aproximativ 8% din populație experimentează paralizia în somn

Gusturile se pot modifica pe parcursul nopții, datorită modificărilor de temperatură și sensibilitate a papilelor gustative. Astfel, poate fi influențată percepția alimentelor consumate înainte de culcare.

18. Gusturile se pot modifica pe parcursul nopții

Dificultatea de a te da jos din pat dimineața, se numește dysania.

19. Dificultatea de a te da jos din pat dimineața, se numește dysania

Excesul de somn la fel dăunează ca și lipsa acestuia, fiind asociat cu probleme de sănătate fizică și mentală, în special depresia.

20. Excesul de somn la fel dăunează, ca și lipsa acestuia

Astfel, un ciclu de 8 ore de somn este ideal pentru un adult, oferindu-i recuperarea fizică și mentală necesară, cu un impact semnificativ asupra sănătății pe termen lung.

SURSA FOTO: FACEBOOK; GOOGLE

Articole din aceeasi categorie