14.01.2020
Moldovenii il celebreaza astazi pe Sfantul Vasile cel Mare. Iata cine sunt artistii din Moldova, care isi sarbatoresc astazi onomastica
La 14 ianuarie crestinii ortodocsi de rit vechi marcheaza sarbatoarea Sf. Vasile cel Mare. Vasile din Cezareea Cappadociei, cunoscut sub numele Vasile cel Mare este unul dintre cei mai importanti parinti ai bisericii ortodoxe si unul dintre cei mai mari teologi crestini.

Conform traditiei, in Ajun de Sfantul Vasile cetele de uratori, mascati in Capra sau Plugusorul, pornesc pe la casele oamenilor cu uratul. De sarbatoare se pregatesc mancaruri din carne de porc, se coc prajituri de casa si invartita cu nuci, gem sau branza.

Gospodinele se pregatesc din timp sa intampine uratorii cu tot ce au mai bun: dulciuri, mere si nu in ultimul rand, bani. Se spune ca daca stapanul casei primeste uratori, anul care vine va fi unul cu spor, iar casa ii va fi pazita de cele rele. In dimineata de 14 ianuarie, copiii merg cu Semanatul sau Sorcova, aruncand cu boabe de grau, graunte de papusoi, ovaz si binecuvanteza familia. Semintele care cad in ograda sau locuinta simbolizeaza credinta intr-un an mai prosper si o roada bogata. 

Prenumele Vasile provine din limba greaca si semnifica: „regal”, „rege”, „conducator”. Numele acesta ne aminteste ca fiecare om poarta ceva nobil in el: sufletul, care este mai de pret decat orice comoara. Derivatele acestuia sunt: Vasilica, Vasilisa, Sile, Vasea s.a.

Prenumele „Vasile” este unul international, existand in diferite limbi: in italiana intalnim forma de Basilio, in franceza Basile, iar in spaniola Basil. In limba maghiara intalnim variantele Vazul, Bazso, Vaszoly sau Vaszilia, iar in limbile rusa si bulgara se folosesc formele Vasillii, Vasillia sau Vasea.

Conform Portalului Agentiei Serviciilor Publice, astazi isi sarbatoresc onomastica 53450 de persoane cu prenumele Vasile, si alte cateva mii cu derivatele acestuia - Vasilii - 9794 de oameni, Vasilica - 8 , Vasea - 1, Vasilisa - 4235, Vasilia - 6.

Cel mai multi oameni cu acest prenume locuiesc in regiunile rurale, iar astazi sunt putini dintre cei care aleg sa-si numeasca copiii Vasile sau Vasilisa, existand tendinta de a-si numi bebelusii cu nume exotice si cat mai sofisticate.

In continuare, iti propunem o lista de personalitati marcante de la noi, care poarta cu mandrie acest prenume si carora acesta pare sa le fi adus noroc.

1. Vasile Botnaru

Vasile Botnaru este un jurnalist notoriu de la noi. In prezent, acesta este directorul biroului din Chisinau al postului „Radio Europa Libera”. Pe langa jurnalism, el mai practica si pictura. Pana acum, el a realizat cateva expozitii de picturi in vin si cafea. Totodata, Vasile Botnaru a lansat si o carte cu poezii ale poetilor romani, insotindu-le cu propriile picturi.

2. Vasile Macovei

Vasile Macovei este un interpret de muzica usoara din showbizul autohton. Acesta s-a lansat pe piata muzicala participand in proiectul televizat „Fabrica de staruri”. Artistul are in palmares o serie de piese si cateva videoclipuri de succes.

3. Vasile Advahov 

Alaturi de fratele sau Vitalie, Vasile Advahov este conducatorul artistic al Orchestrei Municipale a Fratilor Advahov. Artistul este un renumit violonist din Moldova.

4. Vasile Iovu

Vasile Iovu este un naist din Republica Moldova. Decisiva pentru adevarata cariera artistica a fost intalnirea sa cu Gheorghe Zamfir, care l-a indrumat si l-a binecuvantat intru cucerirea inaltimilor muzicii romanesti.

5. Vasile Zubcu-Codreanu 

Vasile Zubcu-Codreanu este un actor emerit de la noi. El este maestrul in arta. Vasile Zubcu-Codreanu a interpretat rolul lui Mihai Eminescu in filmul regizorului Emil Loteanu „Luceafarul”. A jucat in filmele „Dimitrie Cantemir”, „Casa parinteasca”, „Barbatii incaruntesc de tineri”, „Furtuni de toamna”, „Pe urmele fiarei”, „Fat-Frumos”, „Corbii prada n-o impart”, „La portile Satanei”, „Cum sa devii celebru”, „Adolescenta”, „Si veni-va o zi” s.a.

6. Vasile Romanciuc 

Vasile Romanciuc este un poet din Republica Moldova. Acesta este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1976), membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (1994), membru al PEN-Centrului International (1996).

Surse foto: Google.com; Instagram.com; Facebook.com

Articole din aceeasi categorie