27.04.2019
Lumina de la Mormantul Sfant, miracol sau inselatorie? „Preotii introduc fitilul lumanarilor in fosfor alb, care este usor inflamabil si se aprinde in contact cu aerul umed.”
Unii cred cu toata taria ca Lumina care apare la Ierusalim este o minune dumnezeiasca. Altii – sceptici religiosi sau contestatari rationali – acuza ca aceasta este, de fapt, doar o inselatorie aducatoare de „capital“ uman si de profit.

Apare la Ierusalim, in fiecare an, de Pasti, de aproape douazeci de veacuri – acolo, coboara din cer asemenea unei lumini imateriale si aprinde lumanarile credinciosilor. Lumina Sfanta apare in timpul slujbei de Vecernie din Sambata Mare, care se savarseste la Mormantul Mantuitorului Iisus Hristos, ziua, intre orele 14:00 si 15:00, scrie clickpentrufemei.ro.

Mormantul, atent verificat inainte

Cu putin timp inainte de slujba Invierii, dupa prohod, Sfantul Mormant este verificat pentru a se asigura ca nu exista nicio sursa de foc sau de lumina. Apoi, se pecetluieste usa Sfantului Mormant cu un sigiliu din ceara, iar la intrare raman doar gardienii, care sunt musulmani. Si patriarhul, cand intra in Mormantul Domnului, este verificat de politisti si de autoritatile israeliene in prezenta martorilor care apartin tuturor confesiunilor.

Cum pogoara Lumina Sfanta

In sambata de dinaintea Pastelui, patriarhul grec al Ierusalimului, impreuna cu cel armean si cu episcopul coptilor, inconjoara, de trei ori, Sfantul Mormant, cantand imnuri de slava. Apoi, imbracat cu un vesmant alb, cu patrafir si cu brau, patriarhul citeste rugaciunea „Pogorarii Sfintei Lumini“ si intra in Sfantul Mormant, cu 33 de lumanari – varsta la care a fost crucificat Iisus Hristos. In timp ce patriarhul se roaga, cei prezenti in biserica au prilejul sa observe o lumina precum un fulger, care vine prin cupola aflata deasupra Capelei Sfantului Mormant.

„Veniti de luati Lumina!“

De secole, Lumina Sfanta aprinde vata care este pusa pe lespedea pe care a stat trupul Manturitorului Iisus Hristos. Este o lumina vizibila, care coboara, ca un fulger din cer, si aprinde cate o candela in biserica, si chiar lumanarile credinciosilor prezenti acolo. Lumina nu arde in primele cateva minute dupa ce a fost aprinsa, pentru ca provine din focul haric. Astfel, patriarhul aduna cu mainile vata aprinsa, apoi o pune in doua cupe de aur si iese in fata credinciosilor cu acel foc divin, strigand: „Veniti de primiti lumina!“.

Cum argumenteaza scepticii

Crestinii cred ca Lumina Sfanta este una dintre cele mai mari minuni ale lui Dumnezeu, iar scepticii si contestatarii sustin, raspicat si tare, ca este doar un ritual si o inselatorie – o materializare a dorintei omului de a-l vedea pe Dumnezeu si de a-l avea aproape. Fenomenul a iscat atatea controverse, incat a starnit si interesul oamenilor de stiinta. O explicatie a acestora ar fi ca pentru a obtine aprinderea spontana a unei flacari, preotii introduc, inainte de inceperea slujbei, fitilul lumanarilor in fosfor alb, care este usor inflamabil si se aprinde in contact cu aerul umed. Un astfel de experiment a fost realizat in anul 2005, de istoricul Michael Kalopoulos, la o televiziune din Grecia, intr-o demonstratie in direct. El a inmuiat trei lumanari in fosfor alb, care s-au aprins spontan, dupa aproximativ 20 de minute. Tot el explica ca fosforul fusese dizolvat intr-un solvent organic, care a intarziat autoaprinderea pana cand este aproape total evaporat. Dar nici aceasta nu este o dovada ca lumina este falsa deoarece in urma experimentului focul arde pielea umana, iar fitilele candelelor, care se aprind in biserica, nu sunt imbibate cu fosfor, fiind verificate. Chiar daca oamenii de stiinta incearca sa caute o explicatie acestui miracol, iar contestatarii – sa dovedeasca faptul ca patriarhii poarta surse de foc sub hainele lor, mii de credinciosi continua sa mearga la Biserica Sfantului Mormant cu lumanarile lor, care contin doar ceara. Iar flacara din aceste lumanari, dupa marturia lor, nu arde, pentru ca este o lumina imateriala.

Parintele arhimandrit Antim David, staret la Schitul Magureanu din Bucuresti comenteaza:

„Lumina Sfanta ce ne aduce aminte de Invierea Domnului, vine numai la ortodocsi. Iar Mormantul Mantuitorului Iisus Hristos de la Ierusalim este in administratia Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului. Dar au incercat, la un moment dat, catolicii, in timpul Regatului latin de Ierusalim, sa-i izgoneasca pe ortodocsi de la Sfantul Mormant. Totul se intampla dupa Schisma din1054. Cand a venit Lumina, a trecut prin Sfantul Mormant si a lovit o coloana de la intrarea in biserica Invierii Domnului si s-a oprit in capela unde slujea patriarhul ortodox. Deci, cand veti merge acolo, veti vedea o coloana crapata in mod inexplicabil. Si de atunci, nimeni nu a mai indraznit sa mai aduca pretentii legate de slujirea la Sfantul Mormant. Pentru ca se stie ca intr-adevar, Lumina Sfanta este una dintre Minunile pe care Dumnezeu le-a lasat in Biserica Ortodoxa si care nu se repeta in alte perioade ale anului.”

Tu ce crezi despre Lumina sfanta?

Da like paginii noastre de Facebook si fii perfect informata!

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie