06.12.2019
Legenda lui Mos Nicolae. Cum se sarbatoreste Sfantul Nicolae in lume
In dimineata de 6 decembrie, copiii tuturor tarilor crestine gasesc in ghetute dulciuri sau, dupa caz, Mos Nicolae poate aduce o nuielusa. De Sfantul Nicolae se aduc in casa crengi de pomi fructiferi si se pun in apa, langa icoane, ca sa infloreasca pana de Anul Nou.

Nuielusa primita gasita in dimineata de Mos Nicolae in ghete are o legenda proprie. Aceasta traditie se datoreaza unei intamplari din viata episcopului.

Se spune ca la primul sinod ecumenic, din anul 325, Nicolae i-ar fi dat o palma lui Arie, care a spus ca Isus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Acea palma a devenit simbolica pentru a servi drept avertisment pentru cei nazdravani. Ulterior palma s-a transformat in nuielusa.

Sfantul Ierarh Nicolae s-a nascut in localitatea Patara din Asia Mica, in cea de-a doua jumatate a secolului al III-lea, intr-o familie de oameni instariti si crestini devotati. Crescut in spiritul povetei crestine „sa imparti averea saracilor”, Sfantul Nicolae si-a dat intreaga mostenire pentru a-i ajuta pe nevoiasi.

Minunile savarsite de Sfantul Nicolae, precum invierea celor trei copii omorati de un hangiu sau salvarea de la naufragiu a unor corabii, sunt binecunoscute. De aceea, Sf. Nicolae a fost ales ca ocrotitor al copiilor, dar si al marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre, al victimelor sistemului judiciar etc. Dintre multele istorisiri care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea. Sfantul a venit intr-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa ii aiba drept zestre pentru a nu fi nevoite sa se prostitueze”, a explicat parintele Bogdan Teleanu de la Patriarhia Romana.

Cum a aparut obiceiul de a da cadouri de Mos Nicolae

Obiceiul de a oferi cadouri de Mos Nicolae a aparut in urma unei legende legata de Sfantul Nicolae. Se spune ca acesta a auzit de cele 3 fiice ale unui nobil sarac, care nu se puteau marita din cauza situatiei financiare a tatalui lor. Atunci Episcopul Nicolae ar fi lasat un saculet cu aur in fata usii acestora cand a fost vremea ca fata cea mai mare sa se marite. A facut la fel cand a venit vremea maritisului pentru cea de-a doua fata a nobilului.

Cand cea mai mica dintre fiicele sale a ajuns la varsta maritisului, nobilul a vrut sa descopere cine il ajuta si a stat la panda. Acesta l-ar fi vazut pe Episcopul Nicolae urcandu-se pe acoperis si aruncand un saculet cu aur pe horn. Atunci Nicolae l-ar fi rugat pe tatal celor trei fete sa pastreze secretul, insa acesta nu s-a putut abtine.

De atunci, oricine primea un cadou neasteptat, ii multumeau Sfantului Nicolae. In Occident aceasta traditie a devenit obiceiul de a agata sosete langa semineu, in speranta ca cei mici vor gasi cadouri in dimineata urmatoare. In Romania, copii isi lustruiesc ghetutele si le pun langa usa ori langa fereastra.

Cum se celebreaza Mos Nicolae in lume

In Germania acesta era cunoscut sub numele de Nikolaus, in Belgia si Tarile de jos era cunoscut drept Sinterklaas, iar in Luxemburg era cunoscut ca Kleeschen. Lumea anglofona a preluat numele de Santa Claus (Mos Craciun), modificand denumirea belgiana a Sfantului Nicolae (Sinterklaas). In majoritatea occidentului, Mos Craciun a capatat identitatea Sfantului Nicolae si este sarbatorit in ajunul Craciunului, chiar si in tari unde religia nu are legaturi cu aceasta sarbatoare, potrivit bunadimineata.ro.

In Romania, Sfantul Nicolae vine in noaptea de 5 spre 6 decembrie si lasa cadouri in ghetutele copiilor cuminti, lasand o nuielusa in ghetutele celor nazdravani.

Sfantul Nicolae nu este numai protectorul celor saraci, ci si al copiilor, al marinarilor si al victimelor judecatilor nedrepte, fiind venerat in intreaga lume. Sfantul Ierarh Nicolae a murit in anul 340, iar, din anul 1087, moastele sale sunt pastrate la o biserica ce ii este dedicata, in Bari, in sudul Italiei.

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie