07.08.2024
La mulți ani, Sofia Rotaru! Regina muzicii pop împlinește 77 de ani - FOTO/VIDEO

Sofia Rotaru, cunoscută și ca Sofia Mihailovna Rotaru Evdokimenko, s-a născut la data de 7 august 1947, în satul Marșenița, raionul Noua Suliță, RSS Ucraineană, URSS.

Rotaru este o cântăreață pop și compozitoare pop-rock de origine etnică română din Ucraina, producătoare, laureată a mai multor premii, actriță, scriitoare, manager, setter de tendințe de modă și femeie de afaceri. Este numită „Regina Pop”.

În 1974, în calitate de dirijor de cor, a absolvit Institutul de Stat de Arte cu numele G. Muzicescu din Chișinău (acum Асademia de Muzică, Teatru și Arte Plastice) la clasa E. M. Bogdanovsky și L. V. Axionova.

Așa arată prima Miss AI din lume! Reprezentanta României este în top 10 frumuseți generate de Inteligența Artificială - FOTO

Cariera sa este marcată de un succes mondial pe scena muzicală și de mai multe controverse, cauza cărora a devenit Sofia Rotari însăși, anume în țările Europei de Est și în țările fostei Uniune sovietice.

A cântat atât în limba română, cât și în rusă. În 1986, a fost prima cântăreață care a primit titlul „Artist al Poporului din URSS” și în 2000 a fost numită Cântăreața secolului XX. Azi, Sofia Rotaru are cetățenie ucraineană.

Antreprenorul Alexandru Bordea a devenit tătic: „Univers cuprins între două palme” - FOTO

Este posesoare a mai multor premii, printre care: Artist emerit al Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene, Artist al poporului al Ucrainei, Artist al poporului al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești, Artist al poporului al URSS, laureată a premiului LTC, Erou al Ucrainei, Erou al Moldovei, Cavaler al Ordinului republican al Moldovei și Ordinul pentru prietenie între popoare al URSS.

Articole din aceeasi categorie