13.03.2023
„Everything Everywhere All at Once” a fost desemnat cel mai bun film la Gala Premiilor Oscar 2023 -VIDEO

Cea de-a 95-a gala de decernare a premiilor Oscar, a avut loc duminica, 12 martie, la Dolby Theatre de la Ovation Hollywood, gazda fiind Jimmy Kimmel. Statueta aurie pentru cel mai bun film a revenit filmului „Everything Everywhere All at Once”.

Filmul care ca castigat tot in acest sezon, „Everything Everywhere All at Once”, in regia lui Dan Kwan si Daniel Scheinert, a condus detasat cursa pentru mult ravnitul premiu Oscar, cu 11 nominalizari. 

Pelicula in care Michelle Yeoh joaca rolul principal a fost nominalizat la categoriile de top, inclusiv la cel mai bun film, cel mai bun regizor (Dan Kwan si Daniel Scheinert), cea mai buna actrita in rol principal (Michelle Yeoh), cea mai buna actrita in rol secundar (Jamie Lee Curtis) si cel mai bun actor in rol secundar (Ke Huy Quan). 

„Everything Everywhere All at Once” spune povestea unei imigrante de origine chineza, care porneste intr-o aventura nebuna, in care doar ea poate salva lumea, explorand alte universuri si conectandu-se cu vietile pe care le-ar fi putut duce.

Discursul plin de emotie al actorului Ke Huy Quan la Premiile Oscar 2023: „Calatoria mea a inceput intr-o barca...” - VIDEO

„Everything Everywhere All at Once”  a incasat peste 100 de milioane de dolari la nivel mondial fata de bugetul sau modest de 14,3 milioane de dolari. Publicul din intreaga lume a rezonat cu povestea prezentata intr-un mod cu totul special: amestec intre imagini fantastice, arte martiale, umor, drama de familie si comentarii ironice despre era informatiilor. Michelle Yeoh a atins o performanta remarcabila in rolul unei proprietare de spalatorie, care duce o lupta pentru a-si gasi implinirea in viata.

Oscarul 2023: titlul de cel mai bun actor in rol principal a fost castigat de Brendan Fraser, pentru filmul „Whale” - FOTO/VIDEO

Cristian Tudor Popescu: „Este o uriasa frenezie kitsch, acest film, din primul pana in ultimul moment. Se iau clisee din filmele cu super-eroi, din toate, din Matrix, de pilda. Numai ca aici agentul Smith este o batranica violenta. Din „Kill Bill” avem personajul pustoaicei asasine. Din toate filmele cu arte martiale asiatice, de la Bruce Lee incoace, se iau scene de acolo, sunt refacute, remixate, reciclate si ne sunt servite. Alternanta asta este una dintre modalitatile prin care autorii incearca sa controleze kitsch-ul. Ei sunt constienti de ce fac acolo, de aceasta gramada uriasa de clisee. Si atunci, folosesc diverse mijloace pentru a face cu ochiul spectatorului, pentru a spune, in orice moment, "hai sa nu fim seriosi, hai nu o lua chiar asa in tragic", cu toate ca sunt secvente atroce, cu sange, cu violenta, cu despicari, si asa mai departe”.

La categoria cel mai bun film, „Everything Everywhere All at Once” a concurat cu  „All Quiet on the Western Front"; „Avatar: The Way of Water"; „The Banshees of Inisherin"; „Elvis"; „Everything Everywhere All at Once"; „The Fabelmans"; „Tar"; „Top Gun: Maverick"; „Triangle of Sadness" si „Women Talking." 

„All Quiet on the Western Front" este singurul film in alta limba decat engleza care a fost nominalizat la categoria Cel mai bun film in acest an. Acesta este al cincilea an consecutiv in care un film care nu este de limba engleza este nominalizat la categoria Cel mai bun film, dar este primul film in care se vorbeste aproape in intregime in limba germana.

Filmul lui Edward Berger despre Primul Razboi Mondial este al optulea film de alta limba decat engleza care a fost nominalizat atat la categoria „lungmetraj international", cat si la categoria "Cel mai bun film". "Parazitul" este singurul film de limba non-engleza care a castigat pana acum premiul pentru Cel mai bun film.

Cu cea de-a 12-a nominalizare pentru „The Fabelmans", Steven Spielberg l-a egalat pe William Wyler ca regizor cu cele mai multe filme nominalizate pentru cel mai bun film.

Cu toate ca este cea mai importanta categorie la Oscar, potrivit unui survey la care au participat 17.400 de americani, Premiile Academiei Americane de Film nu influenteaza intr-o masura foarte mare preferintele americanilor cand vine vorba de filmele la care aleg sa se uite. In proportie de peste 2 la 1, americanii nu sunt interesati daca un film castiga premiul Oscar pentru cel mai bun film atunci cand decid daca il vor vedea sau nu.

Articole din aceeasi categorie